Word de specialist op het gebied van voeding in relatie tot gezondheid
- Bachelor
- Voltijd
- 4 jaar
Word de specialist op het gebied van voeding in relatie tot gezondheid
Met Voeding & Diëtetiek word je opgeleid tot dé specialist op het gebied van voeding in relatie tot de gezondheid van mensen. Met je brede kennis en vaardigheden kun je als diëtist of voedingsspecialist aan de slag in de zorg, de gezondheidsbevordering of het bedrijfsleven.
In het eerste jaar van Voeding & Diëtetiek maak je kennis met de drie werkgebieden van voedingsprofessionals: bedrijf, vitaliteit en zorg. Elk blok behandel je een ander werkgebied en ga je aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk. Zo werk je aan je competenties als toekomstig voedingsdeskundige.
Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.
Opleidingsmanager
Opleidingsmanager
Onderwijsondersteuner
Docent
Docent
Docent
Als je kiest voor Voeding & Diëtetiek leer je alles wat je nodig hebt om mensen te helpen gezondere eetkeuzes te maken! Je wordt opgeleid tot dé specialist op het gebied van voeding en gezondheid en kunt straks aan de slag in de zorg, de gezondheidsbevordering of het bedrijfsleven. Samen met je studiegenoten werk je vanaf de start aan opdrachten en vraagstukken uit de praktijk. Zo maak je kennis met de verschillende werkgebieden van de voedingsspecialist: Bedrijf, Vitaliteit en Zorg.
De werkgebieden
Kies je voor Zorg, dan leer je hoe voeding kan bijdragen aan de preventie en behandeling van ziekten. Je verdiept je in medische voeding en diëtetiek, zodat je na je studie als diëtist aan de slag kunt in ziekenhuizen, verpleeghuizen of de eerstelijnszorg. Hier help je patiënten met voedingsadvies op maat, bijvoorbeeld bij diabetes of ondervoeding.
Ben je meer geïnteresseerd in de voedingsindustrie en het bedrijfsleven, dan is Bedrijf de juiste keuze. Je leert hoe voeding en gezondheid samenkomen in productontwikkeling en voedingsvoorlichting. Na je studie kun je bijvoorbeeld werken als voedingsdeskundige of productontwikkelaar bij bedrijven zoals FrieslandCampina, Unilever, Body & Fit of adviesbureaus die zich richten op gezonde voeding.
Wil je anderen begeleiden naar een gezondere leefstijl, dan past de richting Vitaliteit bij jou. Je krijgt inzicht in leefstijlcoaching, voeding en beweging, en gedragsverandering. Zo kun je mensen inspireren om fitter en energieker te leven, of bijvoorbeeld topsporters helpen hun doelen te bereiken. Na je studie kun je aan de slag als leefstijlcoach, gezondheidsadviseur of voedingscoach bij organisaties zoals de GGD, sportclubs of welzijnsinstanties.
Werkwijze
Tijdens de opleiding werk je in groepjes aan echte vraagstukken uit de praktijk. Je krijgt hierbij ondersteunende lessen en practica en begeleiding van een coach. Aan het einde van elk blok is er een eindevent waarbij de groepjes hun uitwerkingen aan elkaar en aan de opdrachtgevers presenteren. Als student verwerk je tot slot alles wat je geleerd hebt in een portfolio.
In jaar 1 leg je de basis wat betref kennis, vaardigheden en houding rondom voeding & gezondheid. Je gaat je met je werkgroep eerst verdiepen in jullie eigen relatie met eten, vervolgens gaan jullie vanaf blok 2 bezig met vraagstukken uit de praktijk over plantaardig eten, voedzame vetten en de kracht van koolhydraten.
Vanaf niveau 2 (jaar 2 en 3) bepaal je zelf op welk gebied je je wilt specialiseren. Zo word je de expert in het werkgebied van voeding en gezondheid die jou het meeste aanspreekt: Bedrijf, Vitaliteit of Zorg of juist een combinatie van alle drie. Bij alle richtingen krijg je de mogelijkheid om zelf modules te kiezen binnen en buiten de opleiding. Hoe verder je komt in de studie, hoe meer ruimte er is om in de praktijk aan de slag te gaan.
Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl!
Jaar 1: Oriënteren en verkennen
In het eerste jaar maak je in vier blokken kennis met het werk van de voedingsprofessional. Het jaar begin je met een introductieblok waar je het vak van de diëtist leert kennis en meer leert over je eigen voedingspatroon en dat van je medestudenten. In de volgende drie blokken maak je in elk blok kennis met een ander expertgebied van de voedingsprofessional: Bedrijf, Vitaliteit en Zorg. Je gaat met je werkgroep aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. Denk aan het ontwikkelen van een nieuw product voor Bedrijf, een voedingsinterventie voor Vitaliteit en een dieetbehandelplan voor Zorg. Elk blok is dus weer anders!
Jaar 2 en 3: In thematische modules aan je competenties werken
In je tweede jaar en derde jaar ontwikkel je je verder als voedingsexpert. Je kiest zelf met welke vijf tot acht van de twaalf thematische modules uit de drie werkgebieden je aan de slag wilt. Binnen die modules, zoals Productontwikkeling (Bedrijf), Gezonde Leefstijl (Vitaliteit) en Ondervoeding (Zorg), werk je zelf aan je competenties. Samen met je studiegenoten werk je aan verschillende praktijkvraagstukken. Cliënten helpen bij een gezonde leefstijl, marktonderzoek doen en nieuwe producten bedenken, of lichamelijk onderzoek en diagnostiek bij patiënten met eetproblemen.
Hoe help je bijvoorbeeld ouders van kinderen die geen groente lusten? Hoe zorg je dat schoolkantines gezonder worden? En hoe help je iemand met prikkelbaar darmsyndroom om een ingewikkeld dieet vol te houden? Ook kun je ervoor kiezen om een half jaar te gaan studeren in het buitenland, door te werken in een innovatiewerkplaats en daar bepaalde competenties te ontwikkelen of modules te volgen bij een andere opleiding bijvoorbeeld op het gebied van marketing, sport of levensmiddelentechnologie.
Bij Voeding & Diëtetiek krijg je zo alle ruimte om je te ontwikkelen tot de expert op het gebied van voeding en gezondheid die jij wilt zijn!
Jaar 4: Stage en Praktijkgericht Onderzoek
In het vierde jaar ga je de afstudeerfase in. Dit betekent dat je op 1 of meer praktijkplekken aan de slag gaat om je verder te ontwikkelen. De richting die je gaat volgen sluit aan bij de keuzes die je in jaar 2 en 3 hebt gemaakt. In deze richting ontwikkel jij jezelf verder zodat je aan het einde van de afstudeerfase klaar bent om als voedingsexpert aan het werk te gaan.
Na je bacheloropleiding Voeding & Diëtetiek zijn er veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen, zowel op de universiteit als binnen het hbo.
De Hanzehogeschool Groningen biedt onder andere de masteropleidingen Duurzame en Gezonde Voeding en Healthy Ageing Professional aan. Met deze doorstroommasters kun je direct starten na het afronden van je bachelor. Ook kun je een doorstroommaster volgen aan de universiteit. Bijvoorbeeld de Engelstalige master Nutrition and Health aan de Universiteit van Wageningen of een master Gezondheidswetenschappen.Vaak moet je dan wel eerst een schakeljaar afronden.
Na het volgen van de opleiding Voeding & Diëtetiek ben je dé specialist op het gebied van voeding in relatie tot de gezondheid van de mens. Met je brede kennis en vaardigheden kun je als diëtist/voedingsspecialist aan de slag in:
Tijdens de opleiding zijn er verschillende mogelijkheden om internationale ervaring op te doen.
Heb je een brede interesse en wil je je verder ontwikkelen?
Naast het reguliere onderwijsprogramma biedt het Hanze Honours College extra uitdaging voor wie dat wil.
Direct toelaatbaar
Natuur & Techniek: toelaatbaar
Natuur & Gezondheid: toelaatbaar
Economie & Maatschappij: toelaatbaar
Cultuur & Maatschappij: toelaatbaar
Er gelden geen aanvullende toelatingseisen indien je een vwo diploma hebt.
Natuur & Techniek: toelaatbaar
Natuur & Gezondheid: toelaatbaar
Economie & Maatschappij: toelaatbaar
Cultuur & Maatschappij: toelaatbaar
Er gelden geen aanvullende toelatingseisen indien je een havo diploma hebt.
Met een mbo niveau 4 ben je toelaatbaar vanuit alle domeinen. We raden je aan om je inhoudelijk voor te bereiden op de opleiding van je keuze. Dat kan op twee manieren:
1. Volg één of meerdere doorstroomkeuzedelen, zie hiervoor www.hanze.nl/keuzedelen.
2. Maak gebruik van het voorbereidingsaanbod op www.toelatingstoetsen.nl/voorbereiding. Je vindt hier voorbereidingscursussen, lesstof voor zelfstudie en oefenmateriaal.
Ouder dan 21 en niet de juiste vooropleiding? Je bent na het behalen van de toelatingstoetsen Nederlands en Engels en een toelatingsgesprek alsnog toelaatbaar. Voor informatie over de toelatingstoetsen, ga naar www.toelatingstoetsen.nl.
Na het behalen van de toetsen kun je voor het plannen van een toelatingsgesprek contact opnemen met: Heleen Brenninkmeijer, via: voedingendietetiek@org.hanze.nl. Meld je aan voor 1 mei 2024. Let op: de toetsen worden maar een paar keer per jaar aangeboden en de verwerking kost enige tijd! In augustus moet je kunnen aantonen dat je aan alle voorwaarden voldoet.
Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Zorg er dan voor dat je dit uiterlijk 31 augustus doet via Studielink. Bij voorkeur meld je je al voor 1 mei aan. Zo heb je genoeg tijd om je voor te bereiden op de start in september.
In september start het studiejaar en vanaf dan moet je dus volledig ingeschreven staan en aan alle inschrijfverplichtingen voldoen.
Om te kijken of de opleiding echt bij je past, bieden we iedereen die zich aanmeldt een studiekeuzecheck aan. Als je je na 1 mei aanmeldt, is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht.
De studiekeuzecheck van de opleiding Voeding & Diëtetiek bestaat uit een kennismakingsgesprek. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding in Studielink word je uitgenodigd voor het gesprek. Houd de website in de gaten voor meer informatie.
Nadat je de studiekeuzecheck hebt gedaan, ontvang je een advies of je matcht bij de opleiding. Match je niet? Dan raden we je aan om te kiezen voor een andere opleiding. Je kunt daarbij de hulp inschakelen van één van onze studiekeuzeadviseurs.
De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.
Naast het wettelijk vastgesteld collegegeld moet je rekenen op kosten voor de aanschaf van literatuur, readers en lesmateriaal. De kosten hiervan bedragen voor:
* excl. de boeken die reeds in jaar 1 zijn aangeschaft
Heb je een algemene vraag over locatie Wiebenga? Neem dan contact met ons op!
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?
Geef je mening
Bedankt voor je feedback. We gaan er mee aan de slag.
Hanze gebruikt cookies om de website optimaal te laten functioneren, sommige worden geplaatst voor diensten van derden. Meer weten? Lees ons cookiebeleid op cookieverklaring.
Hanze gebruikt cookies om de website optimaal te laten functioneren, sommige worden geplaatst voor diensten van derden. Meer weten? Lees ons cookiebeleid op cookieverklaring.
Er worden alleen cookies geladen die noodzakelijk zijn voor de basiswerking van de website. Voor website analyse wordt alleen gebruik gemaakt van anonieme basisinformatie. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.
Om extra functies te kunnen gebruiken, zoals video's en formulieren, worden functionele cookies geplaatst. Voor website analyse wordt alleen gebruik gemaakt van anonieme basisinformatie. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.
Om gebruikerservaring te verbeteren worden statistische cookies gebruikt, waardoor er meer mogelijkheden zijn voor website analyse. Voor website analyse wordt alleen gebruik gemaakt van anonieme informatie. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.
Marketing cookies worden gebruikt om relevante advertenties te kunnen tonen op advertentieplatformen zoals Facebook en Google. De cookies delen individuele gegevens over jouw surfgedrag op onze website.
Voor dit element zijn cookies nodig.
Accepteer 'functionele cookies' om deze inhoud te zien.