‘Ik zie elke dag wel een patiënt met een onbekend ziektebeeld’

  • Alumnus aan het woord
HANZE220181 V&D UMCG-32.jpg

Cas Franssen (27) werkt als diëtist in het UMCG. In datzelfde UMCG begon hij anderhalf jaar geleden aan zijn eindstage van de opleiding Voeding & Diëtetiek. Dat beviel zo goed dat hij daar na zijn stage kon blijven werken.

Cas is ontzettend enthousiast over de veelzijdigheid én over het contact met patiënten en artsen en verpleegkundigen: ‘Ik zit nu in de diëtistenpoule, dan word je ingezet op de afdeling waar ze je nodig hebben, van longziekten tot neurologie en van interne geneeskunde tot oudergeneeskunde. Daarnaast draai ik op vrijdag poli, en zie ik ’s ochtends 8 verschillende patiënten die niet zijn opgenomen.’

 

Van Sport, Gezondheid en Management naar Voeding & Diëtetiek

Ooit begon Cas aan de opleiding Sport, Gezondheid en Management (nu Sportkunde), maar dat bleek voor hem niet de goede keuze. Hij lacht: ‘Daar zat toch te veel management in.’ Na een jaar waarin hij via Volwassenonderwijs onder andere wiskunde, scheikunde en biologie haalde begon hij aan Voeding & Diëtetiek: ‘Ik houd zelf erg van koken en eten, dat sprak me aan. Bovendien vind ik het menselijk lichaam erg interessant.’ De opleiding bleek een schot in de roos. Enthousiast vertelt Cas over de veelzijdigheid van de opleiding: ‘Van scheikunde tot anatomie, maar ook gespreksvoering, waarbij je gesprekken gaat oefenen met je klasgenoten of acteurs.’ Ook de praktische vakken, waarbij je bijvoorbeeld in het lab leert om je rustmetabolisme te meten of bacteriën onderzoekt sprak Cas erg aan.

De appel valt niet ver van de boom

Na eerdere stage in een verzorgingstehuis en een keer meelopen met diëtisten op de afdeling Nefrologie koos Cas voor zijn tweede stage het ziekenhuis. ‘Mijn ouders werken ook allebei in het UMCG. Zo is mijn vader nefroloog, daarbij zijn diëtisten ook heel belangrijk. In het ziekenhuis is de zorg complexer: daardoor zijn de casussen vaak wat ingewikkelder.’ En dat spreekt Cas juist zo aan. ‘Vooral de afwisseling vind ik leuk. Ik leer nog zoveel nieuwe dingen. Ik zie elke dag wel een patiënt met een ziektebeeld dat ik nog niet ken. Elke patiënt heeft weer een eigen verhaal.’ Daarbij werkt Cas veel samen met artsen en verpleegkundigen, bijvoorbeeld in een multidisciplinair overleg. 

Voeding & Diëtetiek iets voor jou?

Wanneer zou Voeding & Diëtetiek iets voor je kunnen zijn? Cas denkt er even over na: ‘Het is in ieder geval belangrijk dat je in voeding geïnteresseerd bent. Verder moet je ook sociaal zijn: je hebt veel contact met patiënten of cliënten. Bovendien is het belangrijk dat je het ook leuk vindt om mensen te helpen.’ Verder benoemt hij dat je het ook leuk moet vinden om samen te werken, want waar je ook terecht komt, ook dat speelt een belangrijke rol. De beste manier om te onderzoeken of het iets voor je is, is volgens Cas om een keer naar een open dag of meeloopdag van de opleiding te gaan, of door een diëtist te vragen of je een keer een dagje mee mag lopen. Of dat nu in een zorgorganisatie is, in een eigen praktijk, of in een voedingsbedrijf. Misschien kan dat meelopen wel met Cas, want, zo zegt hij: ‘Ik zou me nu best wel kunnen voorstellen dat ik hier nog twintig jaar werk. Ik vind het hier echt hartstikke leuk!’