Help mensen voor wie dat niet vanzelf gaat in beweging te komen en te blijven

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaar
Fysiotherapie

Fysiotherapie

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Gezondheid en Sport

Wil je mensen helpen voor wie bewegen niet (meer) vanzelf gaat? Ben je nieuwsgierig naar het menselijk lichaam en wil je leren hoe je mensen kunt helpen bij verschillende beweegproblemen? Van een sporter met knieklachten tot een kantoortijger met rugproblemen. Van een kleuter met een ontwikkelingsstoornis tot een meneer met Parkinson. Wil je mensen weer gezond in beweging brengen? Dan is de opleiding Fysiotherapie iets voor jou.

Ben je VWO'er? Dan kun je ook kiezen voor de versnelde 3-jarige route Fysiotherapie!

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2025 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot een van de beste van Nederland.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Fysiotherapie

Sla over
  • Jan Peter Landsman

    Opleidingsmanager

    ROGA VISUALS - Portretten - Jan Peter Landsman-7857.jpg
  • José Smeenge

    Docent

    ROGA VISUALS - Portretten - Jose Smeenge-9456.jpg
  • Tim van Rozen

    Docent

    ROGA VISUALS - Gezondheidsstudies - Hanzehogeschool- (1).jpg
  • Tessa Bolhuis

    Docent

    ROGA VISUALS - Portretten - Hanzehogeschool-9576.jpg
  • Jesús Díaz Merino

    Docent

    ROGA VISUALS - Portretten - Jesus Diaz Merino -7892.jpg

Over deze studie

Als je kiest voor Fysiotherapie, leer je alles over hoe mensen bewegen en hoe je mensen van jong tot oud en met diverse achtergronden kunt helpen bij verschillende beweegproblemen. Zo zorg je ervoor dat je met jouw kennis, behandelvaardigheden en aandacht mensen helpt om weer gezond te kunnen bewegen. Zodat mensen van alle leeftijden gezond en actief oud kunnen worden. Of je nu verpleegkundigen beter om leert gaan met zware werkzaamheden of een sporter met een blessure ondersteunt bij zijn revalidatie. Als fysiotherapeut werk je met verschillende doelgroepen en verschillende methodieken om mensen weer gezond te laten bewegen.

Je wordt opgeleid tot een zelfbewuste en betrokken basisfysiotherapeut, die goed in staat is om onderbouwde keuzes te maken bij de zorg voor cliënten. Je vindt het een uitdaging om mensen met hele verschillende beweegproblemen te helpen. Denk aan een mevrouw met een vergroeide rug, een revaliderende basketbalster of een patiënt die een beroerte heeft gehad en weer leert om iets vast te pakken. Na je studie kun je je verder specialiseren, bijvoorbeeld in kinderfysiotherapie, sportfysiotherapie of manuele therapie. Ook kun je kiezen voor de master Healthy Ageing Professional of de Master Bewegingswetenschappen.

De studie is een brede mix van onder meer medisch-biologische kennis, fysiotherapeutische behandelmethoden, gedragspsychologie en communicatie en ondernemerschap. Je leert alle ins en outs van het menselijk lichaam kennen, leert hoe je goed kunt communiceren met je patiënten en onderzoekt de samenhang tussen gedrag, omgeving, ziekte en gezondheid. Je leert met welke behandelplannen en coaching je direct verschil kunt maken in een actieve leefstijl van mensen. Wil je mensen graag weer gezond in beweging brengen en houden? Dan is Fysiotherapie iets voor jou!

Driejarige vwo route

Heb jij je vwo-diploma gehaald en wil je Fysiotherapie gaan studeren aan de Hanzehogeschool Groningen? Wellicht is de versnelde 3-jarige route Fysiotherapie dan wat voor jou!

Voor studenten met een afgeronde VWO vooropleiding of een afgeronde Bachelor vooropleiding (HBO of universitair) is het mogelijk om de opleiding Fysiotherapie in drie jaar af te ronden. Het curriculum dat aangeboden wordt voor deze groep bestaat uit drie jaren van elk 80 credits. De reguliere 4-jarige opleiding bestaat uit vier jaren van elk 60 credits. Je haalt dus sneller je bachelor-diploma, maar volgt hetzelfde programma.

Topopleiding

Topopleiding-hbo-2025.png

Topopleiding 2025

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2025 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot één van de beste van Nederland.

Kom meer te weten over de keuzegids
11418-2743.jpg
  • Feiten & cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl!

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1: Een brede basis en patiëntdemonstraties
In je eerste jaar bouw je aan je basiskennis en -vaardigheden als fysiotherapeut. Van anatomie tot ziektebeelden en van patiëntdemonstraties tot een snuffelstage. Je leert alles over de bouw en werking van botten, spieren en gewrichten. Ook gespreksvaardigheden en gezondheidsgedrag komen aan bod. Je bezoekt een fysiotherapiepraktijk en je oefent veel met en op je medestudenten. Waar zitten belangrijke spieren en gewrichten? En hoe verricht je bijvoorbeeld een fysiotherapeutisch onderzoek? Ook leer je over evidence-based practice waarbij je de ervaringen van de patiënt en therapeut samen met uitkomsten van onderzoek vertaalt naar de beste behandeling. Daarnaast ontwikkel je je ondernemende houding en werk je aan je eigen professionele ontwikkeling.

Jaar 2: Meer de diepte in
Vanaf het tweede jaar werk je verder aan je kennis en vaardigheden als fysiotherapeut. De beweegproblemen en de thema’s waar je je in verdiept zijn complexer en specialistischer. Zo leer je alles over de behandeling van patiënten met hart- of longproblemen, en over neurologische aandoeningen zoals dementie of Parkinson. Bovendien leer je de keuzes voor een bepaalde behandeling te onderbouwen. Ook ga je aan de slag met patiënten die te maken hebben met lichamelijke problemen waar je niet zomaar een oplossing voor vindt.

Jaar 3 en 4: Stage, minor en afstuderen
In het derde en vierde jaar ga je de kennis en vaardigheden uit de eerste twee jaar steeds meer toepassen in de praktijk. Zo ontwikkel je je tot een fysiotherapeut die mensen in beweging brengt en houdt. Dat doe je onder meer door een verdiepende of verbredende minor te volgen, zoals Fysiotherapie & Sport of Healthy Ageing. Ook kies je één van de drie verdiepende opleidingsminoren, waarbij je je verder verdiept in een bepaalde doelgroep. Kies je voor kinderen, volwassenen of juist voor ouderen? Daarnaast loop je in een praktijkstage van veertig weken mee in een ziekenhuis, revalidatiekliniek of een zelfstandige praktijk. In je praktijkgerichte afstudeeronderzoek ga je tot slot aan de slag met een fysiotherapeutisch vraagstuk van een echte organisatie.

In de hele opleiding werk je ook aan je ondernemende houding, je eigen professionele ontwikkeling en aan je onderzoeksvaardigheden. Zo weet jij straks als afgestudeerde fysiotherapeut ook hoe je evidence-based moet werken en kun je bijvoorbeeld je eigen praktijk beginnen.

Na je studie

Doorstuderen

Na de bachelor opleiding Fysiotherapie heb je volop mogelijkheden om verder te studeren. Zo kun je een doorstroommaster aan de Hanzehogeschool volgen, denk aan onze master Healthy Ageing Professional. Met deze opleiding kun je direct starten na het afronden van je bachelor. Ook kun je een doorstroommaster volgen aan de universiteit. Vaak moet je dan wel eerst een schakeljaar afronden, zoals bij de masteropleiding Human Movement Sciences aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Er zijn ook masteropleidingen waarbij je eerst werkervaring moet opdoen. Je bent dan bijvoorbeeld drie jaar fysiotherapeut geweest en wilt je graag verder ontwikkelen. Voor deze professionals bieden we bijvoorbeeld de Master Physician Assistant aan bij de Hanzehogeschool Groningen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere professionele masteropleiding bijvoorbeeld op het gebied van de manuele therapie, de sportfysiotherapie, de kinderfysiotherapie of de fysiotherapie in de geriatrie.

Aan het werk

Fysiotherapie is een breed vakgebied. Je kunt zowel binnen de gezondheidszorg als het het bedrijfsleven en het onderwijs een baan vinden.

De meeste fysiotherapeuten werken in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, verpleeghuizen, fysiotherapiepraktijken, gezondheidscentra en revalidatiecentra.

Maar ook het bedrijfsleven behoort tot de mogelijkheden. Denk aan zorgverzekeraars of Arbo-diensten, om bijvoorbeeld programma's te ontwikkelen voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Maar je kunt natuurlijk ook in een sportschool of fitnesscentrum gaan werken.

Daarnaast kun je als fysiotherapeut gaan werken in medische kinderdagverblijven of op scholen voor dove, blinde of anderszins gehandicapte kinderen. Het is ook mogelijk dat je het onderwijs in gaat en les gaat geven aan toekomstige collega's.

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Voor deze opleiding geldt een numerus fixus. Dit houdt in dat er per studiejaar een maximum aantal opleidingsplaatsen (340) beschikbaar is. Wil je in september starten met deze opleiding, meld je dan vóór 15 januari aan via Studielink. Meld je je na 15 januari aan, dan kun je niet meer deelnemen aan de numerus fixus-procedure voor de opleiding.

Numerus Fixus

Als zich meer studenten aanmelden dan dat er plaatsen zijn, worden studenten geselecteerd door middel van een selectieprocedure. Het voordeel van een selectieprocedure is dat je de kans hebt om te laten zien hoe gemotiveerd je bent om deze studie te volgen. We kijken dus niet alleen naar wat je kunt, maar ook naar jouw motivatie. Op deze pagina vind je meer informatie plus een overzicht van de acties die je moet ondernemen om deel te nemen aan de selectieprocedure.

Voor de 3-jarige bachelor voor Vwo'ers en voor topsporters geldt dezelfde selectieprocedure.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Aanvullende studiekosten

Naast het wettelijk vastgesteld collegegeld moet je rekenen op kosten voor de aanschaf van literatuur, readers en lesmateriaal. De kosten hiervan bedragen in het eerste studiejaar circa €1100.

Stel je vraag

Interessegebieden

  • Gezondheid en Sport
Aanmelden voor 15 januari