Ontwikkel duurzame producten en fabrieken in een multi­disciplinaire omgeving

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaar
Chemische Technologie 2022 3.jpg

Chemische Technologie

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Exact en Informatica
  • Techniek

Vind jij scheikunde en natuurkunde leuke vakken? Lijkt het je leuk om meer te leren over hoe fabrieken alle spullen maken die wij dagelijks gebruiken? En wil je werk doen dat echt impact heeft op de wereld? Dan zit je bij de opleiding Chemische Technologie helemaal op je plek! Hier ontwerp je fabrieken voor bijvoorbeeld de productie van nieuwe medicijnen, verduurzaam je huidige processen en werk je samen met je medestudenten aan vragen uit het werkveld.

Deze opleiding is uitgeroepen tot een topopleiding in de Keuzegids hbo 2024 én is bekroond met een bronzen medaille door Elsevier Beste Studies 2023.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Chemische Technologie

Sla over
  • Arjan Kloekhorst

    Docent

    Docent Arjan Kloekhorst
  • Mark Meerdink

    Docent

    Docent Mark Meerdink
  • Andras Perl

    Docent

    Docent Andres Perl
  • Remco Knigge

    Docent

    Docent Remco Knigge
  • Ron Harms

    Praktijkdocent

    Docent Ron Harms
  • Henk-Jan Boer

    Magazijnmedewerker

    Magazijnmedewerker Henk-jan Boer

Over deze studie

Bouwstenen van de fabriek

Alles wat we in de wereld nodig hebben moet ergens gemaakt worden, en dat is waar chemisch technologen een grote rol spelen. Chemische Technologie is een brede opleiding die je kansen geeft om veel verschillende kanten op te gaan binnen de chemische industrie. Tijdens deze opleiding leer je alle verschillende bouwstenen van een fabriek kennen, tot je de processen van binnen en buiten kent.

Eigen proceshal

Je krijgt uiteraard theorielessen bij de opleiding, maar je voert ook veel practica uit in onze eigen proceshal. Tijdens deze practica ga je met de grote opstellingen in de proceshal aan de slag en maak je kennis met echte fabrieksprocessen. Hierdoor heb je na je afstuderen genoeg inhoudelijke en praktische kennis om meteen aan de slag te gaan in uiteenlopende banen in de voedings- of procesindustrie, bij onderzoeksinstellingen en ingenieursbureaus of in het onderwijs. Benieuwd hoe die proceshal eruit ziet? Bekijk hier de virtuele tour!

Goede baankansen

Tijdens de opleiding kom je terecht in een klein team van docenten met ervaring in de industrie. Een goede sfeer vinden we belangrijk, en de docenten staan altijd klaar om je te helpen. De connecties in het werkveld zorgen er ook voor dat je tijdens je studie al in aanraking komt met bedrijven waar je later misschien wel gaat werken, en ook ziet aan welke uitdagingen deze bedrijven werken. Op dit moment wordt bijvoorbeeld veel gewerkt aan het ontwikkelen van duurzame producten en het verduurzamen van processen in de fabriek. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen is veel nieuw talent nodig, en bedrijven staan te springen om meer medewerkers. De baankansen bij deze opleiding zijn dus erg goed!

Waarom kiezen voor Chemische Technologie aan de Hanzehogeschool?

  • Al tijdens je studie werken in een echte proceshal
  • Impact maken voor een duurzame toekomst
  • Goede baankansen
  • Een actieve en gezellige studievereniging

Topopleiding

Topopleiding-hbo-2024.png

Topopleiding

Deze opleiding is uitgeroepen tot een topopleiding in de Keuzegids hbo 2024 én is bekroond met een bronzen medaille door Elsevier Beste Studies 2023.

Kom meer te weten over de keuzegids
Chemische Technologie 2024 10.jpg
  • Feiten & Cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl.

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

In het eerste jaar van de opleiding krijg je vakken waarin je de basisbeginselen van de Chemische Technologie leert en je een goed beeld geven over wat de opleiding en je toekomstige werk inhoudt.  Daarnaast sta je zo’n 8 uur per week in het laboratorium, waar je samen met je medestudenten of individueel allerlei projecten uitvoert rondom bijvoorbeeld duurzaamheid. Tijdens deze projecten krijg je vrijheid om richtingen te kiezen die jij interessant vindt, en je leert ook hoe je de theorie toe kan passen in de praktijk. Stukje bij beetje leer je zo de processen in een fabriek kennen. 

Het eerste jaar van de opleiding overlapt deels voor studenten Chemische Technologie en studenten van de opleiding Chemie, dus als je nog niet weet welke richting je voorkeur heeft kun je na het eerste kwartaal nog zonder problemen wisselen. Voor studenten van het vwo of het mbo is het in overleg ook mogelijk om een versneld traject te volgen, en de opleiding in drie jaar af te ronden.

Jaar 2

Het tweede jaar verdiept de studie zich, en maak je kennis met steeds meer technieken die je als chemisch technoloog nodig gaat hebben. Je leert hoe je een proces in de gaten kunt houden, wat er in de reactor gebeurt en hoe je dit allemaal van te voren kunt berekenen. De praktijkopdrachten komt rechtstreeks uit het werkveld, bijvoorbeeld van het Kenniscentrum Biobased Economy of bedrijven uit de regio.

Jaar 3

In het begin van je derde jaar ga je een half jaar op stage bij een bedrijf of instelling van jouw keuze. Je past alle kennis die je tot nu toe hebt opgedaan toe in het werkveld. Je maakt kennis met de werkwijze en sfeer in een bedrijf, met collega’s en werksituaties die je later in het echte werkende leven ook kunt tegenkomen. In de tweede helft van het derde jaar krijg je nog meer theorie en praktijk, onder andere hoe je het gewenste product verder kunt opwerken en zuiveren. Ook leer je processen te simuleren met een professioneel proces simulatieprogramma.

Jaar 4

In het vierde jaar kies je voor een minor. Deze minor is een verbredend of verdiepend pakket van vakken met veel samenhang rondom één onderwerp, zoals Renewable Energy, Materials and Processing of Bedrijfskundig Management. Je kunt in overleg ook een doorstroomprogramma volgen aan de universiteit, zodat je na je opleiding een master aan de universiteit kunt beginnen. Bepaalde minoren kun je in overleg ook in het buitenland volgen. Na je minor ga je een half jaar aan de slag met je afstudeeronderzoek bij een bedrijf of instelling in Nederland of in het buitenland.

Meer weten over het curriculum? Download hier ons overzicht!

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Chemische Technologie kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Je kunt onder andere terecht bij een master op de Hanzehogeschool, zoals de Master Data Science for Life Sciences of de Master Duurzame en Gezonde Voeding, of een master volgen aan een universiteit.

Studenten van de opleiding Chemische Technologie die doorstuderen, kiezen vaak voor:

  • Master Chemical Engineering, Rijksuniversiteit Groningen
  • Master Chemical Engineering, Universiteit Twente

Aan het werk

Na de bachelor Chemische Technologie krijg je de graad Bachelor of science. In je toekomstige baan ben je als chemisch technoloog betrokken bij het op grote schaal maken van producten uit grondstoffen. Bijvoorbeeld bij de omzetting van aardolie in benzine en kunststoffen, het maken van voedings- en genotmiddelen uit landbouwproducten, zoals suiker uit suikerbieten. Je zult je vaak bezighouden met de controle en de bewaking van productieprocessen. Voorbeelden van functies zijn:

  • Product­ en procesontwikkelaar ­
  • Procestechnoloog ­
  • Project engineer
  • Consultant

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 2 vakken

Aanmelding & Inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Om te zorgen dat de opleiding echt bij je past bieden wij iedere student die zich aanmeldt een studiekeuzecheck aan. De check bestaat uit een online assessment en een gesprek. Als je je na 1 mei aanmeldt zijn beide onderdelen verplicht. Aan de hand van de resultaten krijg je van ons een studiekeuzeadvies. Hiermee kun je zien of je goed matcht met de opleiding van je keuze, waardoor de kans groter is dat je straks op tijd én met succes je studie afrondt.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Aanvullende studiekosten

Voor deze opleiding moet je verschillende boeken aanschaffen. In het eerste jaar kost dit ongeveer 400 euro, maar het is ook mogelijk om de boeken tweedehands te bestellen. Daarnaast heb je ook een aantal spullen nodig zoals een labjas, C/CT setje en logboeken. Deze kun je tijdens de introductie kopen, de totale kosten hiervoor bedragen (afhankelijk van je opleiding) maximaal 100 euro. 

Chemische Technologie 2024 4.jpg

Interessegebieden

  • Exact en Informatica
  • Techniek
Meld je aan via Studielink