In een inspirerende omgeving werk je aan de zorg van de toekomst
- Bachelor
- Voltijd
- 4 jaar
In een inspirerende omgeving werk je aan de zorg van de toekomst
Wil je een opleiding doen waar zorg en techniek samenkomen? Alles leren over het menselijk lichaam én de modernste medische technologie; van röntgenfoto’s maken tot het bestralen van tumoren? Heb je interesse in techniek en wil je van betekenis zijn voor mensen? Dan kies je voor Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT).
Tijdens de studie MBRT maak je uitgebreid kennis met het beroep van de Medische Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er). De opleiding start met een brede basis op het gebied van anatomie, fysiologie en pathologie, fysica en verschillende vaardigheden op het gebied van beeldvormende technieken waaronder röntgenfoto's, CT, echografie, nucleaire geneeskunde en radiotherapie. Door het toepassen van kennis en vaardigheden in het skillslab leer je wat het betekent om als toekomstig MBB’er om te gaan met patiëntgerichte casuïstiek en de beeldvorming en /of bestraling die daarbij komt kijken. Als aankomend zorgprofessional werk jij daarnaast ook aan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling.
Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.
Docent
Docent
Docent
Docent
Docent
Onderwijsondersteuner
Als je kiest voor MBRT dan leer jij hoe je zinvolle zorg en medische technologie combineert. De studie is een brede mix van techniek, zorg, uitgebreide medische kennis, klinisch redeneren, communicatieve vaardigheden en zorgtechnologie. De studie kent een geleidelijke opbouw qua zelfstandigheid en complexiteit zodat je na een goede basis klaar bent om stages te lopen in de beroepspraktijk. Houd je van techniek en wil je graag mensen helpen door de juiste diagnose te stellen of een goede behandeling te bieden? Dan is de studie MBRT iets voor jou!
Naast dat wij studenten opleiden voor het beroep van MBB’er, bieden wij ook een uitstroomprofiel Klinische Neurofysiologie (KNF) aan. Binnen dit specialisme wordt onderzoek naar hersenen, spieren, zenuwen en bloedvaten uitgevoerd om neurologische aandoeningen te diagnosticeren. Je specialiseert je op het gebied van neurologie en leert onderzoeken zoals het EEG, EMG en echografische onderzoeken moeten uitvoeren. Het uitstroomprofiel is een profilering binnen de opleiding MBRT en op jaarbasis kunnen 12 tot 16 studenten zich aanmelden voor dit profiel.
Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!
In je eerste jaar ontwikkel je de brede basiskennis die nodig is als MBB’er. Je leert alles over de verschillende beeldvormende technieken, de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam en je zet je eerste stappen als stralingsdeskundige. Samen met je medestudenten oefen je veel met de medische apparatuur in ons skillslab. Bovendien maak je in korte stages kennis met afdelingen medische beeldvorming en radiotherapie in het ziekenhuis. Ook oefen je alvast met het communiceren met patiënten en met de andere zorgprofessionals waar je mee gaat samenwerken.
In het tweede jaar werk je verder aan je kennis en vaardigheden. De onderwerpen die aan bod komen zijn complexer en meer specialistisch. Naast vaste onderdelen in het curriculum krijg jij de ruimte om je eigen profilering binnen de studie aan te brengen. Hierbij kun je denken aan verbreding op het gebied van zorgtechnologie, management, onderzoek en zorg ICT maar ook kiezen voor (deel) specialisaties binnen de medische beeldvorming en radiotherapie. Tijdens het tweede studiejaar zal jij samen met studenten een serious game spelen. Bij deze werkvorm run jij samen met medestudenten een ziekenhuisafdeling in simulatiesetting met alle facetten die hierbij komen kijken; patiëntcontact, samenwerking, omgaan met spoedgevallen, communicatie en het correct uitvoeren van onderzoeken en behandelingen. Op deze manier word je goed voorbereid op je eerste echte praktijkstage.
Het derde en vierde studiejaar staan in het teken van verdere profilering, stages in de beroepspraktijk en het praktijkgericht afstudeeronderzoek. Voor een internationale ervaring kun je kiezen uit een stage in het buitenland of om bij een partner University of Applied Sciences onderwijs te volgen. Tijdens praktijkgericht afstudeeronderzoek ga jij met een medestudent aan de slag met een probleem uit de beroepspraktijk. Je voert praktijkgericht onderzoek uit en komt uiteindelijk met concrete aanbevelingen of interventies welke een bijdrage leveren aan betere zorg.
Als je kiest voor het uitstroomprofiel Klinische Neurofysiologie duurt je opleiding vierenhalf jaar. In de laatste twee jaar volg je stages in de beroepspraktijk en voer je het praktijkgericht afstudeeronderzoek uit.
Na de bacheloropleiding MBRT heb je volop mogelijkheden om verder te studeren. Zo kun je een doorstroommaster volgen, denk aan onze master Healthy Ageing Professional. Met deze opleiding kun je direct starten na het afronden van je bachelor. Ook kun je – na twee jaar werkervaring – kiezen voor de master Physician Assistant aan de Hanzehogeschool Groningen
Als MBRT-student word je breed opgeleid en ben je daardoor ook breed inzetbaar als Medische Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige en/of laborant Klinische Neurofysiologie. Je kunt binnen het ziekenhuis aan de slag op een afdeling medische beeldvorming (radiologie en nucleaire geneeskunde), radiotherapie en/of klinische neurofysiologie.
Alumni van de opleiding tref je ook aan in het bedrijfsleven als applicatiespecialist of salesmedewerker. Een functie als screeningslaborant ten behoeve van bevolkingsonderzoeken of bij commerciële partijen behoort ook tot de mogelijkheden.
Tijdens de opleiding zijn er verschillende mogelijkheden om internationale ervaring op te doen.
Heb je een brede interesse en wil je je verder ontwikkelen?
Naast het reguliere onderwijsprogramma biedt het Hanze Honours College extra uitdaging voor wie dat wil.
Direct toelaatbaar
Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak
Natuur & Techniek: toelaatbaar
Natuur & Gezondheid: toelaatbaar
Economie & Maatschappij: toelaatbaar
Cultuur & Maatschappij: toelaatbaar
Er gelden geen aanvullende toelatingseisen indien je een vwo diploma hebt.
Natuur & Techniek: toelaatbaar
Natuur & Gezondheid: toelaatbaar
Economie & Maatschappij: toelaatbaar
Cultuur & Maatschappij: toelaatbaar met wiskunde A of wiskunde B
Heb je één van bovengenoemde vakken niet in je vakkenpakket? Dan spreken we over deficiëntie. Je kunt deze deficiëntie opheffen door de toelatingstoets van de hierboven genoemde vakken met goed resultaat af te leggen. Voor meer informatie zie: www.toelatingstoetsen.nl. Let op: Je bent alleen toelaatbaar tot de opleiding als je eventuele deficiënties hebt ‘weggewerkt’.
Met een mbo niveau 4 ben je toelaatbaar vanuit alle domeinen. We raden je aan om je inhoudelijk voor te bereiden op de opleiding van je keuze. Dat kan op twee manieren:
1. Volg één of meerdere doorstroomkeuzedelen, zie hiervoor www.hanze.nl/keuzedelen.
2. Maak gebruik van het voorbereidingsaanbod op www.toelatingstoetsen.nl/voorbereiding. Je vindt hier voorbereidingscursussen, lesstof voor zelfstudie en oefenmateriaal.
Ben je 21 jaar of ouder bij aanvang van de studie en voldoe je niet aan de juiste vooropleidingseisen? Door middel van een toelatingsonderzoek kun je aantonen dat je over het vereiste hbo-niveau beschikt.
Wat is de procedure?
Wil je je aanmelden voor de opleiding MBRT én gebruikmaken van de 21+ regeling? Meld je dan aan voor het 21 plus assessment via dit formulier. Het assessment bestaat uit een toets en een gesprek met de Toelatingscommissie.
Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Zorg er dan voor dat je dit uiterlijk 31 augustus doet via Studielink. Bij voorkeur meld je je al voor 1 mei aan. Zo heb je genoeg tijd om je voor te bereiden op de start in september.
In september start het studiejaar en vanaf dan moet je dus volledig ingeschreven staan en aan alle inschrijfverplichtingen voldoen.
Om te kijken of de opleiding echt bij je past, bieden we iedereen die zich aanmeldt een studiekeuzecheck aan. Als je je na 1 mei aanmeldt, is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht.
Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met succes af kunt ronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met MBRT, bieden we je de Studiekeuzecheck (SKC) aan.
Het is belangrijk dat je je op een goede manier oriënteert. Dat kan op verschillende manieren, o.a. door het bezoeken van een open dag. Ter voorbereiding op de SKC adviseren we je tevens te oriënteren op de opleiding en het beroep (MBB’er). Dit kan door middel van deelname aan een meeloopdag of een individuele oriëntatie online.
Waar bestaat de Studiekeuzecheck van MBRT uit?
Optioneel: Meeloopdag met groepsgesprek.
De persoonlijke vragenlijst en algemene kennistoets kunnen aansluitend op een meeloopdag gemaakt worden, waarna je aansluitend een groepsgesprek hebt waarbij je de mogelijkheid hebt om vragen te stellen. Of je maakt de persoonlijke vragenlijst en algemene kennistoets online thuis, waarna je je advies via e-mail ontvangt.
Nadat je de studiekeuzecheck hebt gedaan, ontvang je een advies of je matcht bij de opleiding. Match je niet? Dan raden we je aan om te kiezen voor een andere opleiding. Je kunt daarbij de hulp inschakelen van één van onze studiekeuzeadviseurs.
Vragen over de SKC?
Neem contact op met de opleiding MBRT via mbrt@org.hanze.nl
De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.
Naast het wettelijk vastgesteld collegegeld moet je rekenen op kosten voor de aanschaf van literatuur en lesmateriaal. De kosten hiervan bedragen in het eerste studiejaar circa €1000.
Heb je een algemene vraag over locatie Wiebenga? Neem dan contact met ons op!
Tweedejaarstudent
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?
Geef je mening
Bedankt voor je feedback. We gaan er mee aan de slag.
Hanze gebruikt cookies om de website optimaal te laten functioneren, sommige worden geplaatst voor diensten van derden. Meer weten? Lees ons cookiebeleid op cookieverklaring.
Hanze gebruikt cookies om de website optimaal te laten functioneren, sommige worden geplaatst voor diensten van derden. Meer weten? Lees ons cookiebeleid op cookieverklaring.
Er worden alleen cookies geladen die noodzakelijk zijn voor de basiswerking van de website. Voor website analyse wordt alleen gebruik gemaakt van anonieme basisinformatie. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.
Om extra functies te kunnen gebruiken, zoals video's en formulieren, worden functionele cookies geplaatst. Voor website analyse wordt alleen gebruik gemaakt van anonieme basisinformatie. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.
Om gebruikerservaring te verbeteren worden statistische cookies gebruikt, waardoor er meer mogelijkheden zijn voor website analyse. Voor website analyse wordt alleen gebruik gemaakt van anonieme informatie. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.
Marketing cookies worden gebruikt om relevante advertenties te kunnen tonen op advertentieplatformen zoals Facebook en Google. De cookies delen individuele gegevens over jouw surfgedrag op onze website.
Voor dit element zijn cookies nodig.
Accepteer 'functionele cookies' om deze inhoud te zien.