Wadwier kweekt zeewier op het land

  • Onderzoeksproject
Seaweed.png
Wadwier Bassin.jpg

Nederland wordt omringt door zeewater, en toch doen we heel weinig aan zeewierkweek. Het project Wadwier wil dit veranderen. Het richt zich op het lokaal kweken en gebruiken van Ulva lactuca, een zeewiersoort in de Waddenregio. Zeewieren spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van de Waddenzee en hebben ook potentieel als duurzame voedselbron en grondstof. Het kan doordoor een rol spelen in het voorkomen van voedselschaarste bij een groeiende wereldbevolking.

Onderzoek naar het kweken van zeewier in de Wadden

Het project richt zich op het optimaliseren van de kweekomstandigheden en het testen van Ulva in veevoeder, cosmetica en bioplastics. In het project gaan de onderzoekers:

  • Kweekmethoden ontwikkelen in landbassins
  • Kennis vergaren over de effecten van zeewierkweek op het milieu, waterkwaliteit, CO2-uitstoot en productkwaliteit.

Het doel is om zeewier te kweken op twee locaties: kleine bassins in de Eemshaven voor metingen en een groot bassin in het Dubbeldijkse gebied voor grootschalige teelt en testen. De opschaling van de productie kan een grote impact hebben op de regionale economie.

Toepassingen van Ulva lactuca

Zeewier heeft veel potentiële toepassingen, zoals voedsel, veevoeder, grondstof en energiebron. Ulva lactuca, ook bekend als zeesla, heeft bijvoorbeeld veel voedingswaarde. Het kan worden gebruikt in salades, soepen, sushi en andere gerechten. Het heeft een milde, zeeachtige smaak en een knapperige textuur. Daarnaast kan zeesla worden verwerkt tot veevoeder voor dieren. Het kan een bron van voedingsstoffen en eiwitten zijn in diervoederformules. Zeewier in veevoeder heeft veel positieve effecten, van gezondere dieren naar unieke smaken en eigenschappen voor melkproducten.

Extracten van Ulva lactuca kunnen ook gebruikt worden in de cosmetische industrie. Ze kunnen worden verwerkt in huidverzorgingsproducten, zoals crèmes, lotions en maskers, vanwege hun hydraterende en voedende eigenschappen. Een van de doelen in het Wadwier project is om een cosmeticalijn te ontwikkelen gebaseerd op zeewier en andere mariene ingrediënten.

Zeesla kan zelfs gebruikt worden als grondstof voor bioplastics. Het bevat zetmeel dat kan worden omgezet in biologisch afbreekbare plastics.

Hoe draagt het KCBBE bij aan het project Wadwier?

Binnen het WadWier project gaat Hanzehogeschool de kweek van Ulva in het laboratorium en veldlaboratorium onderzoeken en hiermee onder andere een beslissingsondersteunend systeem mee ontwikkelen. Het veldlab wordt speciaal voor het Wadwier project opgericht.

Dit veldlab is een bassin waar zeewier onder constante omstandigheden wordt geteeld en onderzocht. Er werd deze bassins gebruik gemaakt van gronden die minder geschikt zijn voor andere soorten landbouw, zoals verziltende gronden.

Wadwier Bassin.jpg

Onze mensen

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu