Door bodemdaling, stijging van de zeespiegel en toenemende verzilting worden landbouwgronden in Noordoost-Groningen minder of niet meer geschikt voor de hoogwaardige productie van gewassen. Met het project Proefboerderij Dubbele Dijk worden toekomstperspectieven voor duurzame landbouw in Noordoost-Groningen onderzocht en ontwikkeld. De Dubbele Dijk bij Bierum dient hiervoor als proefgebied.
De Proefboerderij Dubbele Dijk is een levend laboratorium ter grootte van 27 hectare en bevindt zich in de polder Dubbele Dijk bij Bierum. In dit proefgebied werken lokale (agrarische) ondernemers samen met studenten (MBO, HBO en WO) en wetenschappelijke onderzoekers om nieuwe innovaties te ontwikkelen en uit te voeren.
Het project Proefboerderij Dubbele Dijk vormt de maatschappelijk-economische invulling van het innovatieve kustverdedigingsproject Dubbele Dijk. Dit kustverdedigingsproject is onderdeel van de versterking van de Waddenzeedijken. Het concept Dubbele Dijk is voortgekomen uit het Nationaal Deltaprogramma voor een toekomst- en klimaatbestendige kustverdediging.
Dit project ontvangt subsidie uit het Just Transition Fund (JTF) van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), medegefinancierd door de Europese Unie.
De ontwikkeling van het masterplan voor de inrichting van het 27 hectare tellende Dubbele Dijk terrein en het ontwerpen van de iconische gebouwen worden gerealiseerd door het Lectoraat Duurzame Gebouwde Omgeving (Kenniscentrum NoorderRuimte) van de Hanze.
Inhoud onderzoek
Onze mensen
-
Rob van Haren
Lector Transitie Circulaire Bioeconomie
-
dr. Amar Bennadji
Lector Duurzame Gebouwde Omgeving
Meer weten?
Lees meer over plantaardige inhoudsstoffen op de pagina van het lectoraat Plant Production & Processing.
Plant Production & ProcessingFeedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?