Porphyra onderzoekt UV-bescherming met zeewier
- Onderzoeksproject
Veel SPF-producten zijn schadelijk voor koraalriffen. Gelukkig biedt de zee zelf een alternatief: rood zeewier. Bepaalde soorten zeewier zoals Porphyra bevatten componenten met UV-beschermende eigenschappen. Daarnaast biedt deze krachtige zeewiersoort nog meer waardevolle stoffen, zoals eiwitten, koolhydraten en voedingsvezels. In dit onderzoek gebruiken we elk component om duurzame en gezonde producten te ontwikkelen.
Zonnebrand is onmisbaar voor onze gezondheid. Huidkanker is namelijk de meest voorkomende vorm van kanker: in 2020 waren er 77.000 nieuwe diagnoses in Nederland. UV-blokkers zijn dus nodig om ons tegen schadelijk zonnestralen te beschermen. Traditionele UV-blokkers zijn echter niet duurzaam. Schadelijke stoffen uit SPF-producten belanden in de zee, en tasten koraalriffen aan. Gelukkig is er een alternatief. De zeewiersoort Porphyra bevat UV-beschermende stoffen zoals Mycosporine-achtige aminozuren (MAA's). In dit project onderzoeken we de volgende vragen:
In dit project onderzoeken we de hele waardeketen van Porphyra, van de teelt tot het eindproduct. Het doel is om alle componenten van het zeewier te gebruiken.
Hiervoor moeten we de verschillende stoffen (waaronder eiwitten, aminozuren, porhyran, koolhydraten en phenolen) uit het zeewier halen. Dit noemen we bioraffinage.
Deze worden omgezet naar droge stof. Hier doen we een aantal experimenten:
Hoe werken de stoffen als voedingssupplement voor vissen?
Hoe kunnen we de stoffen verwerken in levensmiddelen zoals plantaardige vleesvervangers, prebiotica en geleermiddelen?
Hoe effectief zijn de UV-beschermende componenten in het voorkomen van verkleuring in textiel? Is dit beter dan traditionele UV-blokkers zoals oxybenzone?
Door de zonnebescherming te testen met de verkleuring van textiel hoeven er geen proefdieren gebruikt te worden.
Dit onderzoek vindt plaats in de Innovatiewerkplaats Algen & Wieren. Daarnaast wordt samengewerkt met een aantal belangrijke partners, zoals NIOZ (Seaweed Centre of Expertise) en North Sea Farmers. Ook werken we samen met experts uit de industrie op gebied van cosmetica en huidverzorging (bijv. Dr. Jetske Ultee) en plantaardige voeding (Meatless).
Met het Porphyra project verwachten we resultaten te behalen die een positieve impact hebben op de maatschappij. Zo bevorderen de producten die we met zeewiercomponenten maken niet alleen onze gezondheid, ze zijn ook nog eens duurzaam om te maken, en niet schadelijk voor onze ecosystemen.
De beoogde resultaten zijn:
Voor het Porphyra project werken we samen met partners op gebied van zeewierteelt- en onderzoek en partners uit relevante branches. Een lijst van partners is onderaan de pagina te vinden. Daarnaast werken we ook samen met:
Lector Transitie Circulaire Bioeconomie
Heb jij een idee over wat er nog meer met zeewier kan? Neem contact op het de Innovatiewerkplaats Algen & Wieren!
Neem contact opHoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?