Duurzame recycling van PET trays
- Onderzoeksproject
Plastic verpakkingen zijn een deel geworden van ons dagelijks gebruik. Vooral bij voedsel en online bestellingen maken we veel gebruik van verpakkingen. Ze zijn erg handig om eten langer te kunnen bewaren of om spullen te beschermen. Echter gebruiken we de verpakkingen zelf niet lang. Na opening gooien we de verpakkingen meteen weer weg en belanden ze op de afvalbult. Dit is slecht voor het milieu en zonde van alle grondstoffen. Daarom onderzoekt dit project de recycling van deze materialen.
Plastic wordt vooral gemaakt van aardolie, een fossiele grondstof. De voorraad aardolie is groot, maar niet onuitputtelijk. Geschat wordt dat de makkelijk te bereiken voorraad over 50 jaar op is. Tegelijkertijd blijft de vraag naar kunststoffen stijgen. De bestaande plastics kunnen echter hergebruikt worden, als ze op de juiste manier worden verwerkt.
Plastics bestaan uit polymeren. Dit zijn lange ketens van dezelfde stoffen. Je kunt het zien als een ketting bestaande uit schakels. Deze schakels noemen we monomeren. De polymeren kunnen in theorie weer afgebroken worden tot monomeren of oligomeren. Dat is een kleiner groepje van meerdere schakels. Na afbraak kunnen de monomeren of oligomeren weer als grondstof gebruikt worden voor nieuwe polymeren. Dit kan een zelfde soort zijn of er kunnen andere monomeren of andere stoffen aan toegevoegd worden, waardoor je een ander soort kunststof krijgt.
Recycling van de plastics is een belangrijke methode om op lange termijn aan de vraag naar plastics te voldoen.
Lector Biobased Chemistry & Refinery
Lees meer over duurzame chemie op de pagina van het lectoraat Biorefinery.
Biobased Chemistry & RefineryHoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?