Eendje meer: duurzame eiwitten uit waterlinzen
- Onderzoeksproject
Waterlinzen zijn eiwitrijke planten die veel mogelijkheden bieden voor voedingsmiddelen. Maar hoe verwerk je dit ingrediënt tot een product met de juiste smaak, kleur en textuur? En hoe maak je het aantrekkelijk voor bedrijven en consumenten? In dit project wordt gekeken naar de teelt, verwerking en voedselveiligheid van waterlinzen.
Veel van onze voeding wordt geproduceerd door intensieve veeteelt en landbouw. De transitie naar stikstof- en CO2-neutraliteit betekent dat we andere, duurzamere bronnen van eiwitten moeten vinden om de groeiende wereldbevolking te voeden. Binnen deze eiwittransitie is er ook een focus op lokaal telen en produceren.
Veel mensen zouden het niet verwachten, maar waterlinzen (ook wel bekend als eendenkroos) zijn een voorbeeld van zulke eiwitrijke planten die de eiwittransitie een boost kunnen geven. Waterlinzen hebben een hoge opbrengst per hectare en een geschikte eiwitsamenstelling met een compleet aminozuurprofiel. Het is daardoor uiterst geschikt voor voeding.
In dit project wordt gekeken hoe we de eiwitrijke biomassa van waterlinzen optimaal kunnen benutten door naar elk onderdeel in de keten te kijken.
Lector Healthy Food & Nutrition
Lector Bioconversie & Fermentatietechnologie
Hogeschooldocent Onderzoek
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?