Leer hoe je biologische en medische vragen oplost met de computer

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaar
Studenten Bio-informatica achter hun laptop

Bio-informatica

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Exact en Informatica
  • Gezondheid en Sport

Ben je geïnteresseerd in biologie én informatica? Wil je werken in een innovatief vakgebied? Hou je van onderzoeken, ontdekken en kennis direct in de praktijk brengen? Kies dan voor Bio-informatica! Bij deze opleiding ga je aan de slag met de computer om biologische en medische vraagstukken uit de praktijk op te lossen. Zo combineer je je biologische kennis met je informatica skills.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn ...

Sla over
  • Michiel Noback

    Docent

    Docent Michiel Noback
  • Loes Oldhoff

    Docent

    Docent Loes Oldhof
  • Arne Poortinga

    Docent

    Docent Arne Poortinga
  • Ronald Wedema

    Docent

    Docent Ronald Wedema
  • Wietske Pool

    Docent

    Docent Wietske Pool
  • Peter Kroon

    Systeembeheerder/Docent

    Systeembeheerder Peter Kroon

Over deze studie

Biologie en programmeren

Bij Bio-informatica komen studie en praktijk samen. Je gaat aan de slag met de computer om biologische en medische vraagstukken uit de praktijk op te lossen. Met onder andere eigen gemaakte programma’s, data science, machine learning en statistiek verwerk je data en doe je bijvoorbeeld onderzoek naar het verbeteren van de ziekteresistentie van gewassen.

We moedigen je tijdens deze opleiding aan om actief bezig te zijn met je studie en zelf op zoek te gaan naar kennis. Je krijgt veel vrijheid om je eigen interesses te volgen en je kunt je vaak verdiepen in onderwerpen die jij leuk vindt. Ook zijn er keuzemodules en kun je bijvoorbeeld kiezen om het laboratorium in te gaan om daar extra vaardigheden op te doen.

Samen met het werkveld

Tijdens de opleiding zul je al vaak met bedrijven in contact komen die met bio-informatica werken of onderzoek doen naar onderwerpen binnen de bio-informatica. Je gaat bijvoorbeeld onderdelen van onderzoeksprojecten uitvoeren tijdens vakken die gericht zijn op praktisch onderzoek, en levert zo zelfs al tijdens je studie een belangrijke bijdrage aan het werkveld.

In de regio

Ook tijdens je stage is er volop ruimte om praktijkervaring op te doen: je gaat aan de slag bij bedrijven en instellingen waar jij enthousiast van wordt. Dit zijn voornamelijk plekken waar data en life science bij elkaar komen, zoals het UMCG, FrieslandCampina, CropX (gericht op landbouw), of Bioclear Earth (een adviesbureau gericht op klimaat). Dit zijn bedrijven in de regio, maar je kunt ook bij bedrijven elders in Nederland of zelfs in het buitenland terecht. Welke richting je zelf ook kiest, aan het einde van de studie zul je klaar zijn om je kennis bij verschillende bedrijven toe te passen.

Waarom kiezen voor Bio-informatica aan de Hanzehogeschool?

  • Kleinschalige opleiding
  • Werken met de nieuwste technieken
  • Praktijkgericht
  • Goede baankansen
  • Een actieve en gezellige studievereniging

Studenten vertellen over Bio-informatica

Bio-informatica video thumbnail.jpg

Studenten Joukje en Muniru vertellen over hun ervaringen bij de opleiding Bio-informatica aan de Hanze

  • Feiten & Cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl.

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

In het eerste jaar maak je kennis met het vakgebied Bio-informatica: wat houdt het in, wat doe je als bio-informaticus, en past het bij jou? Ook leer je de basisbeginselen van programmeren en het snijvlak van programmeren en biologie. Je duikt de cel in, verdiept je in de genetische oorzaken van een ziekte en leert hoe je de gevonden data kunt analyseren met een zelfgeschreven computerprogramma.

Jaar 2

In het tweede jaar bouw je verder met de basisvaardigheden die je in je eerste jaar hebt opgedaan. Je gaat in verschillende modules aan de slag met het verbreden en verdiepen van je kennis rondom thema's als immunologie, next-generation sequencing en machine learning. Ook in dit jaar ga je veel aan de slag met problemen uit de praktijk, die je zelfstandig of samen met je medestudenten gaat oplossen. Al doende ontwikkel je je tot een echte bio-informaticus.  

Jaar 3

In het derde jaar ga je steeds zelfstandiger aan de slag met complexere vraagstukken. Halverwege het derde studiejaar kun je uit een aantal minoren kiezen. Je kunt je verder verdiepen in de Bio-informatica met de minor Toegepaste Bio-informatica, waar je aan de slag gaat met een opdracht uit het werkveld. Ook kun je je kennis verbreden door een andere minor te kiezen, bijvoorbeeld over Voeding en Gezondheid. 

Jaar 4

In het vierde jaar volg je geen lessen meer op de Hanzehogeschool. De eerste vijf maanden ga je op stage. Je leert alle ins en outs van bio-informatica in de praktijk. Vervolgens ga je vijf maanden aan de slag met een afstudeeropdracht. De resultaten hiervan presenteer je in een eindverslag. Deze projecten kun je in overleg ook in het buitenland uitvoeren.

Meer weten over het curriculum? Download hier ons overzicht!

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Bio-informatica kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Je kunt onder andere terecht bij een doorstroommaster op de Hanzehogeschool, zoals de Master Data Science for Life Sciences, of een master volgen aan een universiteit.

Studenten van de opleiding Bio-informatica die doorstuderen, kiezen vaak voor:

  • Master Data Science for Life Sciences, Hanzehogeschool Groningen
  • Master Bio-informatica, Universiteit van Amsterdam/Vrije Universiteit of de Wageningen Universiteit

Aan het werk

Na de bachelor Bio-informatica krijg je de graad Bachelor of Science en kun je aan de slag bij bedrijven en (onderzoeks)instellingen. 87% van de afgestudeerden vinden binnen een jaar een eerste baan. Een groot deel van de alumni blijft werkzaam in de regio, een klein deel is werkzaam in het buitenland. Voorbeelden van functies zijn:

  • Bio-informaticus 
  • Wetenschappelijk programmeur
  • Data scientist
  • Software ontwikkelaar
  • PhD-student

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

Aanmelding & Inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Om te zorgen dat de opleiding echt bij je past bieden wij iedere student die zich aanmeldt een studiekeuzecheck aan. De check bestaat uit een online assessment en een gesprek. Als je je na 1 mei aanmeldt zijn beide onderdelen verplicht. Aan de hand van de resultaten krijg je van ons een studiekeuzeadvies. Hiermee kun je zien of je goed matcht met de opleiding van je keuze, waardoor de kans groter is dat je straks op tijd én met succes je studie afrondt.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Aanvullende studiekosten

Voor deze opleiding moet je verschillende boeken aanschaffen. In het eerste jaar kost dit ongeveer 300 euro, maar het is ook mogelijk om de boeken tweedehands te bestellen. Daarnaast gaan we ervan uit dat je een goede laptop ter beschikking hebt.

Bio-informatica 2019 4.jpg

Interessegebieden

  • Exact en Informatica
  • Gezondheid en Sport
Meld je aan via Studielink