Betekenisvol ontwerpen van interactieve media

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaren
communication & multimedia design studenten samenwerken

Communication & Multimedia Design

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september

Ben jij creatief, nieuwsgierig en wil je samen met anderen interactieve digitale ontwerpen maken? Dan is de opleiding Communication & Multimedia Design iets voor jou!

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Communication & Multimedia Design

Sla over
  • Bart Wortel

    Docent

    Bart Wortel
  • Jonathan van Denzen

    Docent & Studieadviseur

    Jonathan van Denzen
  • Ellis Boom

    Docent en Coördinator studydesk

    Ellis Boom
  • Kees Westerkamp

    Coördinator afstuderen

    Kees Westerkamp
  • Nynke Faber

    Docent en Stagecoördinator

    Nynke Faber
  • Lennart Koster

    Docent

    Lennart Koster

Over deze studie

In ons dagelijks leven zijn interactieve media niet meer weg te denken. De interface van een slim horloge dat senioren helpt om meer te bewegen, een app om voedselverspilling tegen te gaan, een virtual reality ervaring waarmee je straatangst overwint of een interactieve beleving door de tijd in een museum. Tijdens de opleiding Communication & Multimedia Design leer je interactieve ontwerpen maken die een positieve bijdrage leveren aan mens en maatschappij. Daarvoor houd jij je bezig met het héle ontwerpproces; van het begrijpen van het vraagstuk en de gebruiker, de visuele vormgeving en het ontwerp van de interactie tot de technische uitwerking, het testen en de lancering ervan. Ben jij nieuwsgierig, creatief en geïnteresseerd in digitale technologie? Dan is dit de studie voor jou!

communication & multimedia design student VR
  • Feiten & cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl.

    Ga naar studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

In het eerste jaar maak je kennis met de opleiding en leg je een brede basis binnen het creatief technologische domein. Je doorloopt de Design Cycle meerdere malen door het doen van projecten en volgt daarnaast ondersteunende vakken, waarbij je onderzoekt wat de gebruiker wil. Vervolgens ga je ideeën uitwerken, ontwerpen en ontwikkelen in digitale ontwerpen. Hierbij maak je gebruik van ontwerptools zoals Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign, maar ook van diverse prototypingtools en programmeertalen zoals Axure RP, Adobe Xd en HTML/CSS. Bij alles wat je bedenkt staat de gebruiker centraal en leer je het belang van een goed ontwerp.

Jaar 2

Het tweede jaar bouwt voort op de kennis en vaardigheden die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Je gaat creatieve toepassingen bedenken, ontwerpen, ontwikkelen en testen met behulp van geschikte technieken en tools zoals storytelling, VR/AR en interactieve installaties. Je werkt voor echte opdrachtgevers en gebruikers aan interactieve oplossingen. Daarnaast werk je aan je eigen portfolio.

Jaar 3

In het derde jaar ga je een half jaar op stage waar je nieuwe kennis en vaardigheden kunt opdoen in de praktijk, maar ook je reeds opgebouwde CMD vaardigheden kunt laten zien bij een organisatie waar je zelf contact mee legt. Tijdens het tweede half jaar vul je de zogeheten Vrije Ruimte. Je kunt dan bijvoorbeeld een (Engelstalige) minor volgen of studeren in het buitenland, maar ook verdieping binnen CMD is mogelijk.

Jaar 4

In het vierde jaar volg je diverse vakken die je goed voorbereiden op het afstuderen en doorloop je een project in de Innovatiewerkplaats (IWP). Het project IWP is een groepsproject waarbij je in een multidisciplinair team werkt aan een complex vraagstuk. Het laatste half jaar van de opleiding werk je aan een afstudeeropdracht bij een externe opdrachtgever. Je gaat op zoek naar een creatieve oplossing voor een complex vraagstuk met behulp van interactieve media.

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Communication & Multimedia Design kun je verder studeren door het volgen van een masteropleiding. Zo kun je ervoor kiezen een professionele doorstroommaster te volgen op de Hanzehogeschool, zoals de Master Digitale Technologie, MSc in Business Studies (Interdisciplinary Business Professional) of de Master Energy for Society. Ook kun je na je opleiding verder studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen of een andere wetenschappelijke universiteit (na het volgen van een pre-master).

  • Master Digitale Technologie
  • MSc in Business Studies (Interdisciplinary Business Professional)
  • Master Energy for Society

Aan het werk

Na het afronden van de opleiding Communication & Multimedia Design kun je op verschillende plekken terecht. Voorbeelden van functies zijn:

  • Interaction designer
  • Experience designer
  • Creatief concepter
  • Visual designer
  • Front-end developer

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt vóór 1 mei recht op een studiekeuzecheck. Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Aanvullende studiekosten

Naast het wettelijk vastgesteld collegegeld moet je rekenen op kosten voor de aanschaf van literatuur, readers en lesmateriaal. De kosten hiervan bedragen ongeveer: 

  • Jaar 1: €700,- 
  • Jaar 2: â‚¬250- plus een (niet-verplichte) excursie: â‚¬200-
  • Jaar 3: Afhankelijk van keuze stage/minor in binnen- of buitenland
  • Jaar 4: â‚¬100,-

Ook adviseren we iedere startende student om een eigen tablet of laptop aan te schaffen voor gebruik tijdens de studie. We hanteren het principe 'bring your own device' bij de opleiding. Hiermee willen we thuis studeren vervlechten met het werken op school, want studeren houdt niet op als je colleges voorbij zijn. Op de Hanzehogeschool zijn voldoende computers beschikbaar waarop je kunt werken, maar waarschijnlijk vind je het juist prettiger om je eigen tablet of laptop te gebruiken. Binnen de hele Hanzehogeschool kun je gebruik maken van WiFi. 

Interessegebieden

  • Taal en Communicatie
  • Techniek
Meld je aan via Studielink