Bouw de toekomst met business, IT en AI!
- Bachelor
- Voltijd
- 4 jaar
Bouw de toekomst met business, IT en AI!
In onze digitale wereld is data overal. Organisaties maken belangrijke keuzes op basis van data en AI. Wil jij leren hoe een festival sneller tickets kan verkopen met slimme data of hoe een webwinkel efficiënter kan werken met AI? Bij de opleiding HBO-ICT Business IT & Management (BITM) ontdek je hoe je bedrijven sneller en efficiënter maakt door data en technologie slim in te zetten. Jij wordt de onmisbare schakel tussen IT en business.
Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.
Succesvolle bedrijven zijn gedreven door data (data driven). Oftewel: zonder kwalitatieve data geen succesvol bedrijf. Logisch dus, dat een efficiënte bedrijfsvoering bij ICT begint. Daarom leer je bij Business IT & Management (BITM) alles over:
Met deze kennis kun jij straks richting geven aan de toekomst van organisaties.
✔ Business en IT in balans
Combineer technologie met bedrijfsinzichten en managementskills. Je leert de taal van zowel tech-teams als managers spreken.
✔ Leer door te doen
Werk aan echte projecten voor bedrijven. Denk aan: een webwinkel helpen met AI om beter te voorspellen welke producten populair worden, of een festival slimmer organiseren door snellere ticketverkoop.
✔ Maak impact met data en AI
Ontdek hoe je met data processen verbetert, kosten bespaart en bedrijven winstgevender maakt. Jij bedenkt oplossingen die werken.
✔ Persoonlijke begeleiding
Bij BITM sta je er niet alleen voor. Kleine klassen, veel aandacht en betrokken docenten maken dat jij altijd goed begeleid wordt.
AI en data zijn dé toekomst. Bedrijven zoeken talent dat hen helpt om wendbaar en innovatief te blijven. Met BITM heb je de skills en kennis die werkgevers nodig hebben.
Wil je ontdekken of dit iets voor jou is? Bezoek een open dag of schrijf je direct in! Samen veranderen we de toekomst met IT, data en AI.
Bij BITM leer je IT-oplossingen bedenken voor bedrijven en organisaties. Of het nu gaat om commerciële partijen of om overheidsinstanties zoals DUO, de politie of gemeente. Je kunt als consultant aan de slag bij grote organisaties: je begeleidt dan bijvoorbeeld het toepassen van de nieuwste software. Daarnaast kun je ook IT-projectteams gaan aansturen.
Als bruggenbouwer met commerciële inslag en technische kennis vorm je de schakel tussen het management en de ICT-afdeling. Door de organisatie dus data driven en agile (wendbaar) te maken, verhoog je de omzet van het bedrijf. BITM’ers zijn dan ook ondernemende en ambitieuze types. Niet zo gek dus, dat veel BITM-studenten hun eigen ICT-bedrijf beginnen. Wist je trouwens dat directeur-eigenaars Frank Hoving van Get There en Bert Nienhuis van DATPROF ook hun opleiding volgden bij BITM? Zij leggen hier uit wat een BITM'er een typische bruggenbouwer maakt.
Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl
Studiekeuze123 verzamelt feiten en cijfers over alle majors/varianten van deze opleiding. De getoonde feiten en cijfers vormen dus een totaalbeeld van deze majors/varianten.
De major Business IT & Management is één van de richtingen van de bacheloropleiding HBO-ICT. BITM is een kleinschalige major: je werkt nauw samen met je docenten en het contact is persoonlijk. BITM kenmerkt zich door kennis van ICT enerzijds en kennis van organisaties anderzijds te combineren. Jij bent dus de verbindende factor tussen de business en ICT. In deze rol als bruggenbouwer heb je kennis nodig van de huidige stand van zaken (zoals ERP en Agile Project Management), en van moderne IT-toepassingen zoals Blockchain, Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning. Ook leer je ICT-toepassingen gebruiken in organisaties. Daarom volg je vakken als bedrijfskunde, bedrijfsprocessen en IT-servicemanagement. Daarnaast ontwikkel je een stevige technische basis.
In de eerste helft van het eerste jaar maak je kennis met het hele werkgebied van de ICT'er: je hebt de ruimte om je breed te oriënteren op techniek en business. Deze brede basis geeft je inzicht in de organisatie van bedrijven en dataopslag. Je leert programmeren in Python, maar je leert ook hoe eisen en wensen voor software in kaart gebracht worden (Requirementsanalyse). Daarnaast leer je projectmatig werken, volgens het SCRUM-principe. Hierna specialiseer je je in jouw interessegebied, door een major te kiezen. Wil je je ontwikkelen als bruggenbouwer tussen ICT en business, dan kies je voor BITM.
Meer informatie over de vakken vind je hier.
Als BITM’er volg je in het tweede jaar de thema's IT Management, Informatie Architectuur, Enterprise Resource Planning & Business, Process Management en ICT voor Business. In groepsverband werk je aan opdrachten uit het werkveld. Je lost dus reallife vraagstukken op, van echte opdrachtgevers. Hoe jaar 2, 3 en 4 precies zijn opgebouwd, lees je in de Onderwijscatalogus.
In jaar drie stippel je jouw eigen route uit. Je kiest een stage en je vult de keuzeruimte met het onderwijs dat jij wilt volgen. Zo kun je kiezen voor de minor Al en Beroep, Smart Engergy of Ondernemen met Techniek, maar ook voor Game On of Da Vinci. Het eerste half jaar loop je stage. Zo leer je de ins- en outs van een bedrijf kennen en werk je aan je stageopdracht. Of je deze stage in het binnen- of buitenland wilt doen, bepaal je zelf. De stageplaats kun je zelf zoeken, maar de opleiding heeft ook een groot aanbod van stageadressen waar je uit kunt kiezen.
Ook in het vierde jaar ga je een half jaar op stage. Tijdens deze stage doe je een afstudeeropdracht die aansluit bij jouw interesses en de wensen van de opdrachtgever. De onderwerpen van afstudeeropdrachten zijn heel divers: van talking buildings tot het voorspellen van omzet, van de herinrichting van organisaties tot requiermentanalyses en pakketselectie.
Na BITM sta je klaar om het verschil te maken in de wereld van IT en business. Mogelijke functies:
Doorstuderen
Na je bacheloropleiding kun je verder studeren door het volgen van een masteropleiding aan de Hanzehogeschool, zoals de Master Digitale Technologie, Master Data Science for Life Sciences of de Msc in Business Studies (interdisclipinary Business Professional). Ook kun je doorstromen naar de Rijksuniversiteit Groningen of een andere hogeschool of universiteit.
Direct toelaatbaar
Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt vóór 1 mei recht op een studiekeuzecheck. Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.
Na je aanmelding word je door ons uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck. Meld je je na 1 mei aan dan is deelname aan de studiekeuzecheck- naast de toelatingseisen – voorwaarde om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld.
De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.
Naast het wettelijk vastgesteld collegegeld moet je rekenen op kosten voor de aanschaf van literatuur, readers en lesmateriaal. De kosten hiervan bedragen ongeveer:
Studieadviseur