Leer alle bewegende onderdelen in de techniek te begrijpen en maken

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaren
HANZE220232 Megatronica-3.jpg

Elektrotechniek - Mechatronics

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands, Engels
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Techniek

Ontwerp en maak jij de robotarm die nieuwe operatiemethodes mogelijk maakt? Ondersteunt jouw drone brandweerlieden om veiliger te werken? Ontwerp jij het aandrijfsysteem en de elektromotor voor een zonneauto? Met de major Mechatronics van de opleiding Elektrotechniek zet jij de wereld in beweging. Dit is wat je bij ons vindt:

✔ Samen met het bedrijfsleven ✔ Gepassioneerde groep ✔ Goede baankansen

Binnen de opleiding Elektrotechniek heb je veel keuze. In de eerste twee jaar van de opleiding vul je geleidelijk jouw eigen lesprogramma in richting een specialisatie die past bij jouw interesses en aandachtsgebied. Naast Mechatronics kun je ook kiezen voor Energy & Power Electronics of Sensors & Smart Systems.

Of je nu aan de slag wilt met bewegende systemen, de techniek voor de energietransitie, of slimme elektronica – je vindt de opleiding bij de Hanze!

Je kunt er voor kiezen om de opleiding of in het Nederlands of in het Engels te volgen.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Elektrotechniek

Sla over
  • Arnette Overweel-Vogelaar

    Docent & Mentor

    HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-33.jpg
  • Miriam Bergstra

    Aandachtsfunctionaris & Stagecoördinator

    HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-35.jpg
  • Julian Wilson

    Docent & Mentor

    HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-29.jpg

Over deze studie

De major Mechatronics is één van de drie richtingen van de opleiding Elektrotechniek. Bij de major Mechatronics staat het ontwerpen en besturen van systemen die bewegen centraal. Het is de ultieme mix van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica.  
 
Tijdens je opleiding ontwikkel je kennis en kunde over alles op het gebied van Elektrotechniek. Zo ga je bezig met robotica, programmeren, regeltechniek en datacommunicatie. Je gaat direct aan de slag met opdrachten van echte opdrachtgevers uit het werkveld en hebt veel ruimte om zelf jouw eigen studie in te richten. 

Wist je dat alle majoren van Elektrotechniek ook in het Engels te volgen zijn? Klik daarvoor hier

Je kunt de opleiding Elektrotechniek ook volgen in deeltijd. 

Waarom kiezen voor Mechatronics aan de Hanzehogeschool?

  • Samen met het bedrijfsleven: je doet uitdagende, praktische opdrachten in bijvoorbeeld de Energy Academy Europe of in ons Energy Transition Center (EnTranCe). Daarbij werk je met echte bedrijven in een echte werkomgeving. Je doet dus al tijdens je studie werkervaring op en helpt bedrijven effectiever, innovatiever en duurzamer te worden. 
  • Gepassioneerde groep: de opleiding is kleinschalig en persoonlijk: je werkt in kleine gemotiveerde groepjes. De docenten kennen je en er is veel ruimte voor één-op-één contact. Daarnaast heb je een mentor die een belangrijke rol speelt in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ook hebben we een supergezellige studievereniging waar je van harte welkom bent. 
  • Goede baankansen: Na je studie kun je bij de meest uiteenlopende bedrijven terecht. Als besturingsspecialist, industrial automation engineer, mechatronics design engineer of service engineer. Bij pure productontwikkelingsbureaus tot multinationals waar mechatronica centraal staat. In binnen- en buitenland. Veel van onze studenten gaan werken in sectoren als de gezondheidszorg, (duurzame) energie of transport. De kans op een baan is daarbij zeer groot, want de wereld zit te springen om goed opgeleide mechatronisch specialisten.

 

Watt-website.png
  • Feiten en cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe deze opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl

    Ga naar Studiekeuze123.nl

Dit ga je doen

Jaar 1 - propedeuse 

Je maakt kennis met de veelzijdige, boeiende en brede wereld van elektrotechniek. Dit doe je met alle nieuwe studenten van Elektrotechniek. Je leert analoge en digitale elektronica ontwerpen, bouwen en programmeren. Ondertussen leg je een stevige basis met de wiskunde en natuurkunde die nodig is om de elektrotechniek te begrijpen. En natuurlijk ga je alles toepassen in projecten met jouw medestudenten – zoals het bouwen van een elektronische game of een robot. Met keuzevakken zoals duurzame energietechniek of toegepaste mechanica, kun je ontdekken welke specialisatie jij het leukste vindt. 
 
Kom jij er in het eerste of tweede jaar achter dat je toch liever een andere richting van Elektrotechniek (Sensors & Smart Systems of Energy & Power Electronics) volgt? Of dat je liever de opleiding in het Engels wilt volgen? Geen probleem! Je kunt gewoon switchen. 

Jaar 2 

Je gaat hier verder met het leggen van een brede basis in de elektrotechniek. Maar nu niet meer met losse vakken, maar in 4 periodes, waarbij alles wat je in die periode leert samenkomt in een project. Je gaat aan de slag met het bouwen van je eigen regelsysteem, het maken van een dashboard voor een klant waarin je live op afstand gemeten data gaat laten zien en het maken van een verbeterplan voor een aandrijfsysteem. 
 
Als afsluiting en hoogtepunt van het jaar ga je je eigen robot ontwerpen en bouwen. Maar deze keer vanuit je eigen specialisatie. Je kan dan kiezen of je je gaat richten op het zelf ontwerpen van een PCB of op het kiezen van de juiste sensoren en het verwerken van de gegevens die de sensor aanlevert of met alle bewegende onderdelen die nodig zijn om vooruit te komen en blokjes op te pakken. 


Jaar 3 en 4

In jaar 3 en 4 heb je een hele hoop vrijheid, je mag namelijk zelf de volgorde van de volgende onderdelen bepalen:  

Stage 
Je gaat een half jaar bij een bedrijf naar jouw keuze (in binnen- of buitenland) aan de slag om al jouw opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk in te zetten. Dat doe je door aan een eigen opdracht te werken onder begeleiding van een collega uit jouw stagebedrijf. 


Specialisatie 

Je mag een half jaar aan de slag met de specialisatie van jouw keuze. Je kunt je kiezen tussen Energy & Power Electronics, Sensors & Smart Systems of Mechatronica. Hier doe je de specialisatie op waarmee je voorbereid wordt op het vakgebied binnen de elektrotechniek waarin jij geïnteresseerd bent. 
 
Vrije Keuze Ruimte 

Hier kun je het zo gek maken als je zelf wilt, je mag een half jaar onderwijs volgen in het buitenland, bij een andere hogeschool in Nederland, of bij de Hanze. En je mag zelf kiezen waarover je wilt leren. Je kunt dieper de Elektrotechniek in door een tweede specialisatie te doen, maar ook een half jaar Spaans in Spanje studeren. 

Jaar 4 - Afstuderen 

Aan het einde van het vierde jaar ga je afstuderen. Je kiest een bedrijf dat een interessant vraagstuk heeft waar je een afstudeeropdracht van kunt maken. Een halfjaar lang ga je onderzoek doen voor het bedrijf en kom je met een innovatieve, slimme oplossing waar het bedrijf wat aan heeft. Tijdens het afstuderen laat je zien dat jij de zelfstandige professional bent waar het werkveld zo om staat te springen!

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Elektrotechniek kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Zo kun je ervoor kiezen om een aansluitende master te volgen op de Hanze, zoals onze Master Smart Systems Engineering of Renewable Energy. Ook kun je verder studeren aan een universiteit, bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen.  

Studenten van de opleiding Elektrotechniek die doorstuderen, kiezen vaak voor:

  • Smart Systems Engineering, Hanze Groningen 
  • Renewable Energy, Hanze Groningen 
  • Biomedical Engineering, Rijksuniversiteit Groningen 
  • Mechanical Engineering, Rijksuniversiteit Groningen

Aan het werk

Na de bachelor Elektrotechniek krijg je de graad Bachelor of Science en kun je aan de slag bij bedrijven en (onderzoeks-)instellingen. Binnen één jaar vindt 89% van de afgestudeerden een eerste baan. Een groot deel van de alumni blijft werkzaam in de regio, een klein deel is werkzaam in het buitenland. Voorbeelden van functies zijn: 

  • Research and Development Engineer 
  • Research and Development Manager 
  • Industrialization Engineer 
  • Automation Engineer 
  • Field Engineer 
  • Lead Engineer 
  • Manufacturing Engineer 

 

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

Aanmelding & inschrijving

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Zorg er dan voor dat je dit uiterlijk 31 augustus doet via Studielink. Bij voorkeur meld je je al voor 1 mei aan. Zo heb je genoeg tijd om je voor te bereiden op de start in september.

In september start het studiejaar en vanaf dan moet je dus volledig ingeschreven staan en aan alle inschrijfverplichtingen voldoen.

Opfriscursussen

Om een technische opleiding te kunnen volgen, is het noodzakelijk een bepaalde basis te hebben in wiskunde en natuurkunde. Daarom biedt de Hanze je de mogelijkheid om je kennis op niveau te brengen door het volgen van een 8-daagse opfriscursus. 

Studiekeuzecheck

Om te kijken of de opleiding echt bij je past, bieden we iedereen die zich aanmeldt een studiekeuzecheck aan. Als je je na 1 mei aanmeldt, is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht.  

Nadat je de studiekeuzecheck hebt gedaan, ontvang je een advies of je matcht bij de opleiding. Match je niet? Dan raden we je aan om te kiezen voor een andere opleiding. Je kunt daarbij de hulp inschakelen van één van onze studiekeuzeadviseurs

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Interessegebieden

  • Techniek
Meld je aan via Studielink