More science than fiction: 3D-printen van implantaten

  • Onderzoeksproject
Growing spare parts ex vivo bioplastic.jpg

Met 3D-printen zouden we in de toekomst gepersonaliseerde implantaten en organen aan kunnen produceren. Weefselondersteunende materialen (scaffolds) kunnen bijdragen aan de het correct kweken van zulke weefsels in een lab.

Een 'scaffold' fungeert in wezen als een soort mal of sjabloon voor weefselvorming in het lichaam. Zo'n mal moet echter aan een aantal vereisten voldoen. Zo moet het de functie van het orgaan of implantaat niet hinderen. Voor weefsels die flexibel moeten zijn (bijv. huid, kraakbeen), kan een rigide 'scaffold' deze functie in de weg staan, waardoor het verwijderd moet worden voor het in de patiënt wordt aangebracht. Biodegradeerbare polymeren bieden hiervoor mogelijkheden. ‘Bioplastics’ zijn enzymatisch af te breken op een weefselvriendelijke manier, zonder gebruik van schadelijke chemicaliën.

De gekozen biopolymeren voor dit project, polyhydroxybutyraten (PHB's), zijn niet-giftige, biocompatibele, natuurlijke verbindingen die enzymatisch afgebroken kunnen worden. PHB’s worden geproduceerd door bacteriën als vorm van reserve-energie en heeft de juiste eigenschappen voor toepassingen in het weefselkweek. Een aantal van zulke polymeren zijn eerder goedgekeurd voor gebruik in medische toepassingen en implantaten.

Bekijk hier al onze publicaties. 

Inhoud onderzoek

Onze mensen

Interessegebieden

  • Gezondheid en Sport