Sociaal werk is mensenwerk

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaar
Studenten social werk buiten.jpg

Social Work

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Locaties
Groningen
  • Gedrag en Maatschappij

Wil jij iets betekenen voor mensen die tijdelijk of langdurig ondersteuning nodig hebben? En wil jij opkomen voor de belangen van kwetsbare groepen? Dan is de opleiding Social Work iets voor jou.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Social Work

Sla over
  • Jelco Caro

    Opleidingsmanager

    HANZE230184_Jelco Caro.jpg
  • Lotte Jagersma

    Docent

    Lotte Jagersma.jpg
  • Ingrid van der Zee

    Docent

    HANZE230184_Ingrid van der Zee.jpg
  • Joost van Balveren

    Docent

    HANZE230184_Joost van Balveren.jpg
  • Elien Timmer

    Management - en onderwijsondersteuner

    HANZE230184_Elien Timmer-Deze gebruiken.jpg

Over deze studie

Als sociaal werker leer je (groepen) mensen te ondersteunen die om verschillende redenen vastlopen in hun leven. Dit doe je in en samen met hun eigen omgeving en andere professionals. Daarbij werk je vanuit de beroepscode, mensenrechten en wet- en regelgeving. Vanaf de start van de opleiding werk je aan maatschappelijke vraagstukken in onze regio en ga je opzoek naar oplossingen voor individuen en groepen. Denk bijvoorbeeld aan (kinder)armoede, werkeloosheid, vergrijzing en vluchtelingen.

Social Work in deeltijd

Wil je werken én studeren combineren?
Social Work in deeltijd

  • Feiten en cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl

    Ga naar studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

Het eerste jaar leggen we de gemeenschappelijke basis van het beroep sociaal werk. Je werkt dan samen met medestudenten aan beroepsopdrachten binnen verschillende semesters.
Meer informatie over deze semesters vind je bij de modules  ‘Individueel & In contacten ‘Preventief & collectief'.

 

Vanaf het tweede jaar volg je onderdelen van één van de drie profielen. Je kunt kiezen uit Welzijn & Samenleving, Zorg of Jeugd. Welk profiel je ook kiest, je wordt opgeleid tot een breed inzetbare sociaal werker. We zijn een grote opleiding, maar zijn georganiseerd in kleinere teams. We vinden het belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben en een leergemeenschap te vormen.

Jaar 2

In jaar 2 start je met de module ‘Netwerkgericht werken & regievoeren’ hierin besteden we aandacht aan het werken met complexe casuïstiek. Het uitgangspunt hierbij is om samen met het netwerk en de cliënt toe te werken naar een plan voor de toekomst. Je leert hoe je omgaat met veiligheidsvraagstukken en je leert interprofessioneel samen te werken met ketenpartners rondom de casus. We verdiepen de kennis over sociologie, orthopedagogiek en psychologie en leren ethische dilemma’s af te wegen.

In het tweede semester start je met het door jou gekozen profiel: Welzijn & Samenleving, Zorg of Jeugd.
In de profielmodule ga je aan de slag met vraagstukken die kenmerkend zijn voor het werkveld van dat profiel. Bij Welzijn & Samenleving werk je in dorpen en buurten en gaat het over vraaggericht werken en het bevorderen van veerkracht van (groepen) mensen. Bij Jeugd gaat het over jeugdzorg en jeugdbescherming en bij Zorg gaat het over herstelgericht en agogisch werken met mensen die zorg ontvangen (gehandicaptenzorg, ouderenzorg, verslavingszorg en psychiatrie). Je leert hierbij meer specifieke kennis, methoden, technieken en vaardigheden te gebruiken.

Daarnaast loop je gedurende het gehele tweede jaar één dag stage in de week. Je kiest zelf op welke plek je dat doet. Je werkt hierbij ook aan je eigen professionele ontwikkeling.

Jaar 3

In het derde jaar ga je meerdere dagen per week op jaarstage. Je brengt je opgedane kennis, vaardigheden en ervaring in de praktijk. Daarnaast krijg je gedurende het jaar verschillende vormen van terugkomonderwijs.  

Volg je het profiel Zorg? Dan kun je je vanaf jaar 3 verder specialiseren voor werken in de GGz door te kiezen voor het uitstroomprofiel GGz-agoog.

Jaar 4

Het vierde jaar van je studie bestaat uit twee semesters: Vrije keuzeruimte en de Eindopdracht. Je kan zelf kiezen in welke volgorde je deze twee onderdelen volgt.

De Vrije keuzeruimte kun je invullen met het volgen van een verdiepende minor bij je eigen academie of met een verbredende minor bij een andere academie. Ook kun je ervoor kiezen om een minor bij een andere hogeschool in Nederland of in het buitenland te volgen.

Bij de Eindopdracht ontwerp je een interventie om het professioneel handelen van sociaal werkers te verbeteren waarmee ze het sociaal functioneren van mensen bevorderen.

Na je studie

Doorstuderen
Na je studie kun je aan het werk of doorstuderen. Een hbo-bachelordiploma geeft toegang tot diverse andere vervolgopleidingen op post-hbo en master niveau. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de master Social Work (voltijd & deeltijd), de master Healthy Ageing Professional (voltijd & deeltijd), de master International Communication of de master Energy for Society van de Hanzehogeschool Groningen. Je kunt ook kiezen voor een universitair schakelprogramma.

Aan het werk
Als je bent afgestudeerd, ben je sociaal werker. Daarbinnen zijn allerlei keuzes mogelijk, bijvoorbeeld:

  • ambulant (jongeren) werker
  • medewerker sociaal wijkteam
  • jeugd- en gezinsprofessional
  • hulpverlener in de verslavingszorg
  • begeleider in de GGZ, gehandicapten- of ouderenzorg

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Aanmelden & inschrijven

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Zorg er dan voor dat je dit uiterlijk 1 juli 2025 doet via Studielink. Zo heb je genoeg tijd om je voor te bereiden op de start in september.

In september start het studiejaar en vanaf dan moet je dus volledig ingeschreven staan en aan alle inschrijfverplichtingen voldoen.

Verplichte Studiekeuzecheck

Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met plezier en succes kunt afronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met de studie doe je bij Social Work een verplichte Studiekeuzecheck. 

Waar bestaat de Studiekeuzecheck van Social Work uit?

De Studiekeuzecheck vindt plaats in de Marie Kamphuisborg en duurt ongeveer een halve dag. Het bestaat uit twee onderdelen:

  • Een hoorcollege over stress, angst en gezondheid.
  • Een groepsgesprek met ongeveer 10 mede-studiekiezers

Mocht je het fijn vinden om na afloop een individueel gesprek met een docent te voeren omdat je twijfelt of om andere redenen, dan is dat mogelijk.

Deelname Studiekeuzecheck

Zodra je je hebt aangemeld voor de opleiding via Studielink, ontvang je op het mailadres waarmee jij je hebt aangemeld meer informatie over de Studiekeuzecheck. Je kunt je vervolgens aanmelden voor één van de dagen waarop de Studiekeuzecheck plaatsvindt.
Nadat je de Studiekeuzecheck hebt gedaan, ontvang je een advies of je matcht bij de opleiding. Match je niet? Dan raden we je aan om te kiezen voor een andere opleiding. Je kunt daarbij de hulp inschakelen van één van onze studiekeuzeadviseurs

Je mag één keer per jaar deelnemen aan de Studiekeuzecheck van Social Work Voltijd. 

Wanneer hoef je de Studiekeuzecheck niet te doen?

  • Het Keuzedeel Sociaal/Mens & Maatschappij van de Hanzehogeschool met een voldoende hebt afgerond.
  • De SKC van Social Work Voltijd aan de Hanzehogeschool in een voorgaand jaar met een positief advies hebt afgerond.
  • De opleiding Social Work Voltijd / Social Work Deeltijd / Social Work/PABO aan de Hanzehogeschool of een andere hogeschool in een voorgaand jaar bent gestart, maar je hier tussentijds voor hebt uitgeschreven.

In deze gevallen stuur je het bewijs van het positieve advies/ deelname zo spoedig mogelijk, maar vóór 8 juli 2025, naar [email protected]. Dit bewijs is onderdeel van je inschrijving en is noodzakelijk om je inschrijving compleet te maken.

Vragen over de SKC?

Neem contact op met de opleiding Social Work via [email protected].
Voor alle andere vragen over de opleiding Social Work kan je contact opnemen via [email protected].

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Stel je vraag

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
Meld je aan via Studielink