Een menselijk gezicht in het doolhof van wetten en regels

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaren
Student Ilse in de binnenstad van Groningen

Sociaal-Juridische Dienstverlening

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Laws
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Recht en Bestuur
  • Gedrag en Maatschappij

Ben jij maatschappelijk betrokken en wil je mensen helpen bij het oplossen van hun juridische en financiële problemen? Bied jij een helpende hand aan mensen in een kwetsbare positie en wil je hen wegwijs maken in het doolhof van wetten en regels, rechten en plichten? Dan is Sociaal Juridische Dienstverlening iets voor jou.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Sociaal Juridische Dienstverlening

Sla over
  • Leon Dols

    Opleidingsmanager

    HANZE230008_Leon Dols.jpg
  • Jolieke Westerhof

    Medewerker Studievoortgang

    Jolieke Westerhof
  • Marieke Batting

    Docent Socialezekerheidsrecht

    Marieke Batting
  • Jettie van de Worp

    Docent

    Jettie van de Worp
  • Vincent Wobben

    Docent

    HANZE230008_Vincent Wobben.jpg
  • Anke Hornstra

    Docent

    Anke Hornstra

Over deze studie

Je hebt oog voor een ander, je kan niet tegen onrecht en ziet wanneer het beter kan. In een samenleving waar mensen tegen problemen aanlopen ben jij daarom hard nodig. Lang niet altijd komen ze daar zelf uit, want voor veel van hen zijn wetten en regels te ingewikkeld. Het is belangrijk dat deze mensen informatie en advies krijgen van jou als sociaal juridisch dienstverlener. Je ondersteunt hen bij hoe ze zelf de situatie kunnen aanpakken. Je combineert daarin sociale vaardigheden met juridische kennis om oplossingen te vinden.

Als sociaal juridisch dienstverlener:

  • Begeleid je mensen uit de gevangenis om hun leven op te pakken
  • Help je mensen die werkloos zijn om een baan te vinden
  • Beoordeel je of mensen een uitkering mogen krijgen
  • Ondersteun je mensen die gevlucht zijn om hun plek in de maatschappij te vinden
  • Bemiddel je bij conflicten in een wijk, zoals een burenruzie
  • Zoek je naar oplossingen als kinderen niet naar school gaan
  • Adviseer je mensen met allerlei juridische vragen

Past dit bij jou? Beschik je over een goede beheersing van de Nederlandse taal, ben je sociaal en kun je je goed inleven in anderen? Dan is Sociaal Juridische Dienstverlening iets voor jou! In onderstaande video vertellen onze afgestudeerden waar ze aan het werk zijn, zodat je alvast een beeld krijgt van wat je later kunt worden.

Sociaal Juridische Dienstverlening in deeltijd
Je kunt de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening ook volgen in deeltijd. Informatie hierover vind je op hanze.nl/sjd-deeltijd.

screenshot-alumnivideosjd-nieuw.PNG
  • Feiten & cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

    Ga naar studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

In het eerste jaar leren we je de basisprincipes van het recht, zowel in het publieke domein, het sociale domein als het zakelijke domein. Je leert hoe wetboeken werken, juridisch te analyseren en maakt kennis met de juridische vaktaal. Ook verdiep je je in sociale psychologie en krijg je inzicht in menselijk gedrag. Je leert gesprekken met cliënten aangaan en juridisch advies te geven. Zo ga je in gesprek met mensen die inkomensverlies lijden door bijvoorbeeld ontslag of arbeidsongeschiktheid. Hierbij komen onderwerpen als arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht volop aan bod.

Het eerste jaar van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening is gelijk aan die van de opleiding HBO-Rechten. Beide opleidingen hebben namelijk best wat overeenkomsten. Zo kun je eventueel na het eerste jaar nog switchen.

Jaar 2

In het tweede jaar van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening ga je meer de diepte in en ontwikkel jij je tot een echte juridische dienstverlener. Je leert veel over wetgeving zoals strafrecht, sociale wetgeving, vreemdelingenrecht en arbeidsrecht. Maar ook de praktijk van re-integratie, begeleiding en coaching van cliënten en schuldhulpverlening komt aan bod. Daarbij word je uitgedaagd met gespreksoefeningen en opdrachten die de kern raken van de multiproblematiek van kwetsbare mensen in Nederland.

Ook ga je in het tweede jaar met medestudenten aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. Echte opdrachtgevers uit Groningen en omstreken hebben jouw advies nodig. Je neemt je eerste serieuze stappen in de wereld van sociaal juridische dienstverlening.

Jaar 3

IIn je derde jaar ga je je verder specialiseren door te kiezen voor de specialisatie Werk, Inkomen & Zorg (WIZ) of Dwang, Ondersteuning & Zorg (DOZ). Kies je voor WIZ? Dan word jij een specialist in sociaaljuridische vraagstukken bij organisaties zoals de gemeente, het UWV of een re-integratiebureau. In de specialisatie DOZ ligt de nadruk op sociaaljuridische vraagstukken bij organisaties zoals de verslavingszorg, een Penitentiaire Inrichting of de Raad voor de Kinderbescherming. In het derde jaar ga je ook op stage.

Jaar 4

In het vierde jaar mag je een half jaar studietijd zelf invullen, bijvoorbeeld door het volgen van een minor of te studeren in het buitenland. Het sluitstuk van de opleiding is je afstudeeropdracht: je voert een toegepast onderzoek uit voor een opdrachtgever. Deze periode biedt volop de mogelijkheid om alvast waardevolle contacten te leggen met potentiële werkgevers. Veel studenten vinden zo hun eerste baan!

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Sociaal Juridische Dienstverlening kun je verder studeren door het volgen van een masteropleiding. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen op de Hanze, zoals onze Master Toegepast Recht. Ook kun je verder studeren aan een universiteit, bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen. 

Studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening die doorstuderen, kiezen vaak voor:

  • Master Toegepast Recht, Hanzehogeschool Groningen
  • Master Social Work, Hanzehogeschool Groningen
  • Sociologie, Rijksuniversiteit Groningen
  • Juridische Bestuurskunde, Rijksuniversiteit Groningen
  • Rechtsgeleerdheid zonder civiel effect, Universiteit van Amsterdam en Open Universiteit

Aan het werk

Na deze vierjarige hbo-opleiding krijg je de graad Bachelor of Laws en kun je bij verschillende organisaties aan de slag in uiteenlopende functies. Voorbeelden van functies zijn:

  • Schuldhulpverlener
  • Consulent Werk en Inkomen bij een gemeente of het UWV
  • Hoor- en beslismedewerker bij de IND
  • Reclasseringswerker
  • Bewindvoerder
  • Casemanager bij de verslavingszorg
  • Juridisch adviseur bij WIJ(K) teams

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Zorg er dan voor dat je dit uiterlijk 31 augustus doet  via Studielink. Bij voorkeur meld je je al voor 1 mei aan. Zo heb je genoeg tijd om je voor te bereiden op de start in september.

In september start het studiejaar en vanaf dan moet je dus volledig ingeschreven staan en aan alle inschrijfverplichtingen voldoen.

Studiekeuzecheck

Om te kijken of de opleiding echt bij je past, bieden we iedereen die zich aanmeldt een studiekeuzecheck aan. Als je je na 1 mei aanmeldt, is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht.  

Voor de studiekeuzecheck van Sociaal Juridische Dienstverlening vul je een online vragenformulier in en vragen we ook naar je motivatie om voor deze studie te kiezen. Bekijk hier aan welke eisen de motivatiebrief moet voldoen. Ook word je geacht deel te nemen aan één van onze meeloopdagen waar je een huiswerkopdracht voor maakt. Op deze pagina lees je meer over de studiekeuzecheck van Sociaal Juridische Dienstverlening.

Nadat je de studiekeuzecheck hebt gedaan, ontvang je een advies of je matcht bij de opleiding. Match je niet? Dan raden we je aan om te kiezen voor een andere opleiding. Je kunt daarbij de hulp inschakelen van één van onze studiekeuzeadviseurs

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen een andere economiegerichte opleiding. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Recht en Bestuur
Meld je aan via Studielink