Sociaal werk is mensenwerk

  • Bachelor
  • Deeltijd
  • 4 jaren

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Social Work

Niveau
bachelor
Vorm
deeltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Social Work
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: meerdere data
Studiebelasting
Studiebelasting: 20 uur per week
Kosten
Kosten: Wettelijk collegegeld
  • Gedrag en Maatschappij

Na deze opleiding

  • heb je een brede theoretische basis gelegd en verdiepende kennis opgedaan
  • kun je cliënten ondersteunen bij het leren omgaan met en zoeken naar antwoorden op hun vragen
  • kun je een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het beroep, o.a. door praktijkgericht onderzoek uit te voeren
  • ben je in staat sociale ondersteuning voor je cliënt te creëren en hem zijn eigen regie terug te laten nemen
  • kun je agogische methodieken ontwerpen en inzetten
  • kun je interdisciplinair werken in het sociale domein
  • ben je een reflectieve en kritische professional

Wat ga je leren?

Wil jij mensen ondersteunen die worden belemmerd in hun sociale en maatschappelijke ontwikkeling en functioneren? Dan is deze opleiding iets voor jou! Je leert hoe je mensen kunt ondersteunen bij het aanpakken van hun vragen en het verbeteren van de omstandigheden waarin ze verkeren.

Inhoud

De bacheloropleiding Social Work in deeltijd wordt in modulaire vorm aangeboden. Een module is een op zichzelf staand onderdeel van een halfjaar binnen de opleiding en omvat een afgebakend onderwerp of thema.

Tijdens de opleiding volg je in principe acht modulen, waaronder twee stagemodulen. Heb je een voor de opleiding relevante werkplek, dan bestaat er de mogelijkheid om de twee stagemodulen geïntegreerd in vier modulen af te ronden. Bij optimale voortgang kan de bachelor dan in drie jaar behaald worden.

Elke module kent verschillende vormen van toetsing. Er zijn voortgangstoetsen in de vorm van opdrachten, zoals proeven van bekwaamheid, presentaties en (reflectie)verslagen. Een deel van de opdrachten heeft betrekking op je eigen stage- of werkomgeving. Op deze voortgangstoetsen, die je verzamelt in een portfolio, ontvang je feedback. Tot slot sluit je elke module af met een criteriumgericht interview.

Er is speciale aandacht voor de persoonlijke studie- en loopbaanontwikkeling. In kleine groepen werk je aan studievaardigheden en jouw persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast word je individueel begeleid door een studiecoach. Dat betekent dat je goed wordt ondersteund, zowel door docent-coaches als door het studieteam waarin je met medestudenten elkaar op weg helpt, zodat de studievoortgang optimaal is.

Studieopbouw

De bacheloropleiding Social Work in deeltijd duurt in principe vier jaar. Het eerste jaar is de propedeutische fase. Deze bestaat uit twee modulen: De Professionele Relatie en De Inclusieve Samenleving. Iedere module duurt ongeveer 20 weken. Na het afronden van het eerste jaar stroom je door naar de hoofdfase. Deze bestaat uit zes modulen, waarvan je in grote lijnen zelf de volgorde kunt bepalen:

  • Werken met systemen en groepen
  • Profiel; je kiest één van de volgende profielen: Welzijn & Samenleving, Jeugd of Zorg
  • Leerwerkomgeving A (stage)
  • Leerwerkomgeving B (stage)
  • Vrije-keuzeruimte (minor)
  • Eindopdracht
video SW dt thumb.png

Onze docenten

Sla over
  • Hans Orsel

    Docent

    Hans Orsel 2.jpg
  • Karin de Jong

    Docent

    Karin de Jong 2.jpg

Toelating

Om tot de opleiding te worden toegelaten moet je minimaal beschikken over een vwo- of havodiploma of een mbo-diploma (niveau 4).

21+ assessment

Indien je niet voldoet aan de vooropleidingseisen en je bent 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een 21+ toelatingsassessment.

Klik hier voor meer informatie 

Studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck (SKC) is bedoeld om te inventariseren of jij en de opleiding bij elkaar passen. Na je aanmelding voor de opleiding, ontvang je van ons een intakeformulier. Onderwerpen die daarop aan bod komen zijn o.a. motivatie, studievaardigheden, werk(ervaring), wederzijdse verwachtingen en de route die je bij ons gaat volgen. Deelname aan de SKC is verplicht en is daarmee een instroomeis.
Na de SKC krijgt je van ons een studieadvies. Dit advies is niet bindend; uiteindelijk bepaal je zelf of je met de opleiding start.

Versnelde route

De duur van de opleiding is in principe vier jaar. Ben je in het bezit van een relevante werkplek? Dan bestaat de mogelijkheid om de opleiding in 3 jaar af te ronden. 

Wil je instromen in een hoger jaar? Bijvoorbeeld omdat je eerder een aanverwante opleiding hebt afgerond? Dan nemen we contact met je op om samen een instroomplan op maat te maken.

Erkenning van Verworven Competenties (EVC)

Ben je al een aantal jaren werkzaam in het sociale domein en denk je in aanmerking te komen voor vrijstelling van een deel van het onderwijs van de opleiding?

Voor deze manier van instromen heeft de opleiding een samenwerkingsrelatie met Bureau STERK. Via hen kun je onderzoeken of een EVC traject kans van slagen heeft. Je krijgt vervolgens begeleiding bij het maken van een portfolio op basis waarvan een assessment afgenomen wordt. Dat assessment wordt afgenomen door een assessor van Bureau STERK en een assessor van de opleiding.

Lengte en kosten van een assessment
Het traject duurt gemiddeld vier maanden. Meld je daarom ruim voor de start van de opleiding hiervoor aan. De kosten van het assessment hangen af van de gekozen traject. Voor meer informatie over het EVC traject, kijk op de website van Bureau STERK.
Ga naar website

Voor organisaties

Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

De opleiding start jaarlijks in september en februari.

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata (deze kunnen nog wijzigen).

Lestijd:
9:30 - 16:30 uur
Alle lesdagen:
De lesdag voor het eerste jaar is de dinsdag.
Locatie:
Marie KamphuisBorg, Groningen
Kosten:
Wettelijk collegegeld

Lestijd:
9:00 - 17:00 uur
Alle lesdagen:
De lesdag voor het eerste jaar is de dinsdag.
Locatie:
Marie KamphuisBorg, Groningen
Kosten:
Wettelijk collegegeld

Duur

De opleiding duurt in principe 4 jaar. Ben je in het bezit van een relevante werkplek? Dan bestaat de mogelijkheid om de opleiding in 3 jaar af te ronden. 

Studiebelasting

De studiebelasting bedraagt in totaal minimaal 20 uur per week.
Naast de lesdag (ongeveer 8 uur) besteed je minimaal 12 uur per week aan zelfstudie.

Na drie lesdagen volgt er telkens een roostervrije week. Je komt dus drie keer in de vier weken naar de opleiding. Naast de contacturen besteed je minimaal 12 uur per week aan zelfstudie.

Aanmelden

De opleiding start jaarlijks in september en februari. Om deel te kunnen nemen, moet je je vóór respectievelijk 15 juni en 15 december aanmelden via Studielink

Kosten

De hoogte van het collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld. Kijk hier voor actuele informatie en voor het berekenen van de hoogte van het collegegeld voor jouw persoonlijke situatie.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
Meld je aan via Studielink

Deel deze pagina