Het succesvoller maken van organisaties door talent en kwaliteit van medewerkers te benutten

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaar
HANZE240089 Foto's HRM-32 LR.jpg

Human Resource Management

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Arts
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september

Human Resource Management (HRM) is een studie waarbij je leert hoe je organisaties en medewerkers verder kunt helpen, zodat er beter wordt samengewerkt en mensen hun kwaliteiten optimaal kunnen benutten.

Twijfel je nog? Voel je welkom en lunch met ons mee tijdens één van de meeloopdagen. Meld je hier via hanze.nl/meeloopdagen.

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2025 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot een van de beste van Nederland.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Human Resource Management

Sla over
  • Tijn van Lier

    Docent

    Tijn van Lier.jpg
  • Monica Prinsen

    Opleidingsondersteuner

    Monica.jpg
  • Esther Baarda

    Docent

    Esther Baarda.jpg
  • Jordi Hellwich

    Docent

    Jordi Hellwich.jpg
  • Henri Hogenhuis

    Instroomcoördinator

    Henri.jpg

Over deze studie

We leven in een snel veranderende wereld. Organisaties en medewerkers moeten daarin meebewegen. Dit betekent dat organisaties en het werk dat daarin gebeurt veranderen. Daarmee veranderen ook aan de ene kant de eisen die aan de medewerkers worden gesteld en aan de andere kant de behoeften en wensen van die medewerkers (denk bijv.aan thuiswerken). Aan jou als HRM'er de taak om een goede balans te vinden tussen die beide kanten.

Zo zorg je er samen met leidinggevenden voor dat de juiste persoon op de juiste plek in de organisatie komt en blijft. Daarbij is kennis van de arbeidsmarkt nodig. Ook zijn thema’s als verbetering van het werkklimaat, ziekteverzuim, goede arbeidsomstandigheden, loopbaanontwikkeling, teamontwikkeling en leiderschap punten van belang die op de agenda van HRM staan.

Je hebt als HRM'er in de organisatie vaak de rol van adviseur én gesprekspartner van leidinggevenden in de organisatie. Daarnaast ben je natuurlijk vraagbaak voor de medewerkers op HR-gebied. Ook een meer specialistische functie is mogelijk op het gebied van arbeidsmarkt, recruitment en als loopbaancoach.

  • Feiten & Cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

Het eerste jaar geeft je een goed beeld van je toekomstige beroepenveld, ook door middel van de zogeheten CoL (community of learners). We leggen in de CoL grote nadruk op je persoonlijke en professionele ontwikkeling, maar je werkt ook veel samen met medestudenten en je leert van elkaar. Je verkent en geeft betekenis aan vakinhoudelijke kennis. Je krijgt in jaar 1 een inleiding in de belangrijkste HRM-onderwerpen zoals de belangrijkste werkzaamheden van HR,  organisatiepsychologie, arbeidsrecht, bedrijfskunde en strategisch human resource management. Aan de hand van opdrachten:

  •  •    ontwikkel je het analytisch vermogen.
  • •    bekwaam je in basisvaardigheden zoals zelfstandig leren werken, samenwerken, presenteren en onderzoeken.
  • •    leer je ook professionele gespreksvoering.
  • •    ontwikkel je adviesvaardigeheden.  

We stimuleren je om je eigen interesses, talenten en je toekomstig beroepsprofiel te ontdekken.
 

Jaar 2 en 3

In het tweede jaar ga je aan de slag met actuele HRM-vraagstukken in de praktijk. Je ontwikkelt oplossingen volgens de methode van Design Thinking en toetst die bij de opdrachtgever in de praktijk. Een half jaar stage en een half jaar verbredende minor zijn ook onderdeel van deze studiefase.

Jaar 4

In je laatste jaar houd je je bezig met verdieping in HR-vraagstukken, bijvoorbeeld op het terrein van organisatieontwikkeling en -verandering, inclusief HRM en leiderschap. Als sluitstuk ga je aan de slag met een zelfverworven afstudeeropdracht in de praktijk.

Na je studie

Na je afstuderen heb je je Bacholor of Arts behaald. Heb je deelgenomen aan het Honours talentprogramma? Dan krijg je een aantekening op je diploma als blijk van extra persoonlijke ontwikkeling en doorzettingsvermogen.

Doorstuderen

Je kunt met een bachelordiploma Human Resource Management instromen in een masteropleiding op een aan bedrijfskunde verwant onderwerp in binnen- of buitenland. Vaak heb je daarvoor eerst een schakelprogramma of premaster nodig. Bij de Rijksuniversiteit Groningen kun je via een premaster van één jaar doorstromen naar een aantal masters.

Aan het werk

Met de opleiding Human Resource Management kies je voor brede opleiding. Na je studie kun je dan ook in allerlei branches en bedrijven aan de slag, zoals:

  • personeelsadviseur in een ziekenhuis
  • recruiter of re-integratieconsulent bij een gespecialiseerde organisatie
  • bij industriële ondernemingen, banken of de overheid. 

Topopleiding

Topopleiding-hbo-2025.png

Topopleiding 2025

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2025 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot één van de beste van Nederland.

Kom meer te weten over de keuzegids

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Aanmelden & inschrijven 

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Zorg er dan voor dat je dit uiterlijk 31 augustus doet via Studielink. Bij voorkeur meld je je al voor 1 mei aan. Zo heb je genoeg tijd om je voor te bereiden op de start in september. 

In september start het studiejaar en vanaf dan moet je dus volledig ingeschreven staan en aan alle inschrijfverplichtingen voldoen.

Studiekeuzecheck

Om te kijken of de opleiding echt bij je past, bieden we iedereen die zich aanmeldt een studiekeuzecheck aan. Als je je na 1 mei aanmeldt, is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht.

Nadat je de studiekeuzecheck hebt gedaan, ontvang je een advies of je matcht bij de opleiding. Match je niet? Dan raden we je aan om te kiezen voor een andere opleiding. Je kunt daarbij de hulp inschakelen van één van onze studiekeuzeadviseurs.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen andere economiegerichte opleiding. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Interessegebieden

  • Economie en Management
  • Gedrag en Maatschappij
Meld je aan via Studielink