'Deze opdracht gaf mij veel zelfvertrouwen, ik ben klaar voor de volgende'

  • Student aan het woord
Anne-britt op de bouw.jpg

Anne-Britt Doornbos is derdejaarsstudent van Human Resource Management. Ze vindt het praktische en creatieve van HRM het allerleukste van de opleiding. In het derde jaar van haar opleiding heeft zij in haar stageperiode een opdracht uitgevoerd bij bouwbedrijf Rottinghuis.

De vrolijke, 21-jarige Anne-Britt komt uit een klein Drents dorpje Gees. In het weekend gaat ze nog vaak terug naar haar vriendinnen, maar door de week is haar leven in Groningen. Ze had al twee jaar erop zitten en moest daarna een stageopdracht kiezen. Maar waar begin je met zoeken? “Zelf dacht ik aan een commercieel bedrijf, iets in de mode ofzo. Mijn vader kende via via iemand van Rottinghuis. Eerst dacht ik; wat moet ik bij zo’n bouwbedrijf. Maar het bleek een topkeuze te zij, ze hebben het picobello voor elkaar daar.”

Opdracht

Anne-Britt kreeg een complex HR-vraagstuk van Rottinghuis. Ze hanteren nu een vlootschouw, dit vult iedere leidinggevende met de HR einde van het jaar in om te kijken waar de afdeling/organisatie op dit moment staat. Anne-Britt ging kijken in hoeverre de vlootschouw als hulpmiddel kan worden ingezet voor het beheersen van personeelsverloop. “Ik wist eerst niet goed waar ik moest beginnen, dus heb mij eerst ingelezen in de methode en andere interne aspecten. Daarna kon ik aan de slag.” Na het onderzoek kwam ze erachter dat de vlootschouwmethode een goede manier was om de medewerkers te beoordelen, maar dat Rottinghuis het wel beter op een andere manier kon inzetten: “ik adviseerde om de uitkomsten bespreekbaar te maken, een open cultuur te creëren, waardoor een leidinggevende beter kan onderbouwen waar de medewerker staat in het beoordelingsproces.”

Succes

Rottinghuis nam het advies van Anne-Britt van harte. Haar professionele aanpak heeft ervoor gezorgd dat de medewerkers en leidinggevende zich goed konden verplaatsen in de nieuwe aanpak van de vlootschouwmethode. Het advies heeft Rottinghuis een mooi inzicht gegeven hoe leidinggevenden over de vlootschouw denken en hoe ze het door middel van mijn aanbevelingen op een betere manier (zouden) kunnen toepassen. “Ik had het zelf onbewust niet door, maar doordat ik zo goed heb ingelezen en zoveel zelf mocht doen op locatie, kon ik met zekerheid mijn advies geven.” Daarnaast heeft Anne-Britt nog wat ontdekt tijdens de promotiedagen van Rottinghuis: “Ik mocht helpen bij het opzettend van de Marketing en communicatie. Presenteren en adviseren, daar ligt echt mijn passie.”

Toekomst

Anne-Britt weet nog niet zo goed wat ze wil, maar de stageopdracht bij Rottinghuis heeft haar veel zelfvertrouwen gegeven. Klaar met school is ze nog niet: “Het ritme van de schoolweken past op dit moment nog beter bij mij, dan een 9-17 baan.” Gelukkig moet ze ook nog een jaar en is daarna van plan nog door te studeren. Anne-Britt is in ieder geval wel al goed bezig met haar toekomst: “Ik heb een bijbaantje bij Rottinghuis overgehouden, na mijn stage. Ze vonden mijn inzet erg goed en mag nu verschillende administratieve werkzaamheden uitvoeren. Heel leuk!”

Bordje van Rottinghuis op de promotiedagen.

Rottinghuis beurs.jpg