Inspireer mensen en implementeer nieuwe ontwikkelingen in de zorgsector

  • Associate degree
  • Duaal
  • 2 jaren

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Management in de Zorg (duaal)

Niveau
associate degree
Vorm
duaal
Duur
2 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Associate degree
Credits
120 ECTS
Startmaanden
Start: september
Studiebelasting
Studiebelasting: 40 uur per week
Kosten
Kosten: Wettelijk collegegeld
  • Gezondheid en Sport
  • Economie en Management
  • Gedrag en Maatschappij

Na deze opleiding

  • ken je jouw persoonlijke en professionele kwaliteiten en weet je deze effectief in te zetten
  • kun je een werkomgeving creëren waarin medewerkers en teams hun talenten volop inzetten;
  • draag je bij aan een gezonde bedrijfsvoering en daarmee aan de kwaliteit waar de klant om vraagt;
  • heb je een hbo-diploma Associate degree.

Wat ga je leren?

Je hebt ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat je een nieuw vak eigen moet maken. Gun jezelf de opleiding Management in de Zorg om alle noodzakelijke managementcompetenties te ontwikkelen. De opleiding stelt je in staat om het succes van uzelf en uw medewerkers te organiseren.

Er bestaat nu ook de mogelijkheid om de opleiding op Ad niveau af te ronden (Associate degree). Een Associate degree is een hbo-opleiding. Na afronding hiervan kun je direct of na een aantal jaar doorstuderen voor de volledige Bachelor opleiding Management in de Zorg. Voor meer informatie over de Bachelor opleiding kijk op Management in de Zorg (Duaal/Deeltijd).

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2025 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot een van de beste van Nederland.

Over deze opleiding

De opleiding leidt op tot beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en het sociale domein, waarbij rekening gehouden wordt met de specifieke context van deze sectoren. Deze beroepsbeoefenaren hebben een leidende, coördinerende of adviserende rol in het diagnosticeren van problematiek en het genereren en implementeren van oplossingen op organisatie- en samenwerkingsvraagstukken. Het begrip management wordt in de MiZ opleidingen breed gedefinieerd en hangt nauw samen met leiderschap. Dit leidt tot de volgende visie op management in zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening:

Management in de gezondheidszorg en het sociaal domein richt zich op het realiseren van de beste resultaten voor cliënten / patiënten binnen de maatschappelijke context, met als basis een stimulerende werk- en leeromgeving voor professionals en de juiste inzet van mensen en middelen (bedrijfsvoering).

Dit houdt in het mede vormgeven van het dienstverleningsproces in co-creatie met de cliënten en andere belanghebbenden. Hierbij worden op een ondernemende, creatieve en flexibele manier oplossingen voor vraagstukken in de sector gezocht en verwezenlijkt. Voor de beste resultaten kan de problematiek vanuit verschillende perspectieven en paradigma’s worden benaderd. Management gaat hierbij hand in hand met het ontwikkelen van visie en het tonen van leiderschap aan zichzelf en aan anderen.

Doel

Het Associate degree-programma Management in de Zorg is bedoeld voor mensen die coördinerende taken hebben of operationeel leiding geven aan een team binnen de zorg- of dienstverlening of de ambitie hebben zo’n functie te gaan bekleden. Afhankelijk van de grootte van de organisatie en het soort organisatie valt te denken aan de volgende functies: zorgcoördinator, regieverpleegkundige of meewerkend teamleider. Dat kan zijn binnen de kinderopvang, een welzijnsinstelling, de jeugdzorg, thuiszorg, psychiatrie, penitentiaire inrichting, apotheek, ouderenzorg, algemeen ziekenhuis en de zorg voor lichamelijk en verstandelijk beperkten.

Inhoud

Voor de eindkwalificaties geldt het landelijk vastgesteld opleidingsprofiel als uitgangspunt. Dit opleidingsprofiel is geactualiseerd en begin 2019 vastgesteld. Om de dynamiek in de gezondheidszorg en het sociaal domein en de dynamiek in de beroepspraktijken van de MiZ recht te doen, is een dynamisch model ontwikkeld. Dit ‘bollenmodel’ is in co-creatie tot stand gekomen met en gevalideerd door het werkveld. De hoofdthema’s van dit MiZ-model en hun onderlinge samenhang, presenteren de meeste essentiële ingrediënten waar een MiZ-professional mee ‘geladen’ moet worden tijdens de opleiding, om de uitdagingen in de beroepspraktijken succesvol aan te gaan.

De zes hoofdthema's zijn:

  • Organiseren
  • Ontwikkelen en verbinden
  • Ondernemen
  • Veranderen
  • Leiden van zichzelf en anderen
  • Context/maatschappij

Tevens wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van het onderzoekend vermogen.

Een studiejaar van de opleiding Management in de Zorg is verdeeld in vier modules van tien weken. Per module komen een of meer thema’s aan bod.

Niveau en duur

De opleiding Associate degree Management in de Zorg is een erkende opleiding binnen het hoger onderwijs. Op basis van eerder verworven competenties en vooropleiding kan de studie in 1 jaar en vier maanden afgerond worden. Tijdens de intakeprocedure wordt bepaald in welke fase van de opleiding je instroomt. Meer informatie over de intakeprocedure lees je bij praktische informatie op deze pagina.

Opbouw

Tijdens bovenstaande modules worden de competenties voor operationeel leidinggevende verder ontwikkeld. Leren en reflecteren spelen hierbij een belangrijke rol. Je stelt, in overleg met je persoonlijke opleidingscoach, een ontwikkelplan op om je integratieve leerproces vorm te geven.

Tijdens de opleiding maak je deel uit van een leergroep, begeleid door een leercoach. Je medestudenten in de leergroep zijn afkomstig uit verschillende sectoren van zorg of welzijn. Je leert van én met hen. Ook maak je deel uit van een kleinere voortgangsgroep van ongeveer zes deelnemers, waarin je elkaars ontwikkeling volgt en situaties uit de werkpraktijk kunt bespreken.

Leren en werken 

De opleiding Management in de Zorg is een duale opleiding waarbij je ook leert tijdens je werk. De helft van je studiepunten krijg je voor het leren in de praktijk. De werkgever moet je dus in staat stellen om je competenties tijdens het werk te ontwikkelen. Ook zoek je binnen de organisatie een praktijkcoach die leermogelijkheden kan creëren, feedback geeft en ontwikkelpunten signaleert.
Om e.e.a. formeel te regelen dient er een tripartiteovereenkomst te worden ingevuld door de student, organisatie en opleiding. Deze wordt aan het begin van de opleiding naar de student gemaild. Hier vind je meer informatie over de rol van de praktijkcoach.

Toetsing

In het opleidingsprofiel (de vier rollen van een manager) staat beschreven aan welke eisen je moet voldoen. Iedere module wordt getoetst aan de hand van een integratief beroepsproduct wat veelal direct bruikbaar is in de praktijk.

Afronding

Het met goed gevolg doorlopen van de opleiding krijg je het diploma Management in de Zorg, Associate degree.

Topopleiding

Topopleiding-deeltijdduaal-2025.png

Topopleiding deeltijd/duaal 2025

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2025 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot één van de beste van Nederland.

Kom meer te weten over de keuzegids
  • Experiment leeruitkomsten

    Deze opleiding doet mee aan het OCW-experiment leeruitkomsten, gericht op het flexibiliseren van het deeltijdonderwijs. Dit experiment loopt van 1 juli 2016 t/m 30 juni 2022. Het experiment is verlengd tot dit is verankerd in de wet.

    Meer weten

Voor wie

Meewerkend leidinggevenden, of coördinerende functies in organisaties voor zorg en welzijn of medewerkers die dit in de toekomst ambiëren. De opleiding is uitdrukkelijk toegesneden op mensen die naast hun studie een baan hebben.

Wat je nodig hebt:

Diploma van een relevante mbo- (niveau 4) of hbo-opleiding of inservice-opleiding van vergelijkbaar niveau (zoals verpleegkundige A, B of Z, radiodiagnostisch laborant).

Aanvullende toelatingsvoorwaarden

  • Een relevante werkplek van minimaal 50% in de zorg, welzijnssector of een verwant terrein, waarin je leidinggevende taken hebt ten behoeve van een (project)team. Dit team dient minimaal uit 6 leden te bestaan (inclusief uzelf).
  • Ten minste 2 jaar werkervaring.
  • Je krijgt ondersteuning vanuit uw organisatie in de vorm van een praktijkcoach.

Omdat er een intakeprocedure voorafgaat aan de toelating is het aan te bevelen om je vóór 1 juni in te schrijven.

Zie onderstaande linken voor meer informatie over de intakeprocedure:

Wanneer je niet de vereiste vooropleiding hebt (een relevante 4-jarige mbo- of hbo-opleiding of inservice-opleiding), maar toch Management in de Zorg wilt volgen, kun je een toelatingsassessment doen. In dit assessment wordt vastgesteld of je de opleiding met succes zou kunnen volgen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

Deze opleiding start 1 keer per jaar in september.

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata.

Lestijd:
9:00 - 15:30 uur
Alle lesdagen:
Jaar 1: wekelijks op dinsdag, jaar 2: op donderdag
Locatie:
Van OlstBorg, Groningen
Kosten:
Wettelijk collegegeld

Duur

De duur van de opleiding is 2 jaar (120 ECTS).

Op basis van eerder verworven competenties en vooropleiding kan de studie in ongeveer 1 jaar en 4 maanden worden afgerond. Tijdens de intakeprocedure kijken we samen of je in aanmerking komt voor een versnelde route (er kan voor 45 EC gevalideerd worden door middel van een portfolio).

Studiebelasting

In de duale opleiding leer je onder andere tijdens je werk door middel van oefenen en uitvoeren van werk gerelateerde opdrachten.

Naast het werken ben je 15 à 20 uur per week met de studie bezig. Dat is inclusief de lesdagen.

Overige kosten

Het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen subsidieert de opleiding Management in de Zorg vrijwel geheel. Je betaalt alleen collegegeld. Veel organisaties hebben een regeling voor een bijdrage in de studiekosten van medewerkers.

Bijdrage studiemateriaal, koffie/thee en evenementen: € 300,- per collegejaar.

Verplichte en aanbevolen literatuur: +/- € 300,- per collegejaar.

Bijzonderheden

Management in de Zorg is een bekostigde bacheloropleiding waarvoor collegegeld is verschuldigd. De opleiding valt formeel onder de Academie voor Gezondheidsstudies. Het studentenstatuut van de Hanze  is hierop van toepassing.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Economie en Management
  • Gedrag en Maatschappij
  • Gezondheid en Sport
Meld je aan via Studielink

Deel deze pagina