Maaike Huizing
Opleidingsmanager
Inspireer mensen en implementeer nieuwe ontwikkelingen in de zorgsector
Opleidingsmanager
Als je kiest voor Management in de Zorg leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om leiding te geven op het gebied van zorg en gezondheid. Hoe krijg je mensen mee in nieuwe ontwikkelingen? Hoe kun je de zorg anders organiseren zodat die ook in de toekomst voor iedereen beschikbaar blijft? Hoe werk je samen aan innovatieve oplossingen en hoe zorg je dat technologie slim wordt ingezet?
Voorkomen in plaats van genezen, e-health, technologische snufjes en steeds meer thuiswonende ouderen. Als je kiest voor Management in de Zorg zie je vaak snel hoe iets anders of beter kan én vind je het leuk om mensen te inspireren en daarin mee te krijgen. Je bent ondernemend en zorgt graag voor overzicht.
Je leert hoe je in een organisatorische rol nieuwe ontwikkelingen in gezondheid en zorg stimuleert en implementeert. Hoe zorg je ervoor dat iedereen betrokken blijft? Hoe werk je samen met andere professionals en organisaties? De studie is een brede en uitdagende mix van bedrijfskunde, technologie, innovatie en ondernemen. Ook leer je alle ins en outs van de razendsnel veranderende wereld van gezondheid, zorg en welzijn. Wil jij het verschil maken in de wereld van zorg en gezondheid? Dan is Management in de Zorg iets voor jou!
De opleiding leidt op tot beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en het sociale domein, waarbij rekening gehouden wordt met de specifieke context van deze sectoren. Deze beroepsbeoefenaren hebben een leidende, coördinerende of adviserende rol in het diagnosticeren van problematiek en het genereren en implementeren van oplossingen op organisatie- en samenwerkingsvraagstukken. Het begrip management wordt in de MiZ opleidingen breed gedefinieerd en hangt nauw samen met leiderschap. Dit leidt tot de volgende visie op management in zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening:
Management in de gezondheidszorg en het sociaal domein richt zich op het realiseren van de beste resultaten voor cliënten / patiënten binnen de maatschappelijke context, met als basis een stimulerende werk- en leeromgeving voor professionals en de juiste inzet van mensen en middelen (bedrijfsvoering).
Dit houdt in: het mede vormgeven van het dienstverleningsproces in co-creatie met de cliënten en andere belanghebbenden. Hierbij worden op een ondernemende, creatieve en flexibele manier oplossingen voor vraagstukken in de sector gezocht en verwezenlijkt. Voor de beste resultaten kan de problematiek vanuit verschillende perspectieven en paradigma’s worden benaderd. Management gaat hierbij hand in hand met het ontwikkelen van visie en het tonen van leiderschap aan zichzelf en aan anderen.
Management in de Zorg is bedoeld voor mensen die een managementfunctie in zorg of welzijn (of aanverwante terreinen) hebben of ambiëren. Afhankelijk van de grootte van de organisatie en het soort organisatie valt te denken aan de volgende functies: afdelingshoofd, unithoofd, teamleider of locatiehoofd binnen de kinderopvang, een welzijnsinstelling, de jeugdzorg, thuiszorg, psychiatrie, penitentiaire inrichting, apotheek, ouderenzorg, algemene ziekenhuis en de zorg voor lichamelijk en verstandelijk beperkten. Deze opsomming is niet uitputtend! De opleiding is niet alleen bestemd voor lijnfunctionarissen, maar ook voor management- of staffuncties op het gebied van procesmanagement, kwaliteitszorg en projectmanagement.
Voor de eindkwalificaties geldt het landelijk vastgesteld opleidingsprofiel als uitgangspunt. Dit opleidingsprofiel is geactualiseerd en begin 2019 vastgesteld.
Om de dynamiek in de gezondheidszorg en het sociaal domein en de dynamiek in de beroepspraktijken van de MiZ recht te doen, is een dynamisch model ontwikkeld. Dit ‘bollenmodel’ is in co-creatie tot stand gekomen met en gevalideerd door het werkveld. De hoofdthema’s van dit MiZ-model en hun onderlinge samenhang, presenteren de meeste essentiële ingrediënten waar een MiZ-professional mee ‘geladen’ moet worden tijdens de opleiding, om de uitdagingen in de beroepspraktijken succesvol aan te gaan.
De zes hoofdthema’s zijn:
Tevens wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van het onderzoekend vermogen.
Een studiejaar van de opleiding Management in de Zorg is verdeeld in vier periodes van tien weken. Per module komen een of meer thema’s aan bod.
De opleiding Management in de Zorg is een bachelor-opleiding binnen het bachelor-masterstelsel van het hoger onderwijs. Op basis van eerder verworven competenties en vooropleiding kan de studie in ongeveer 3 jaar afgerond worden. Tijdens de intakeprocedure wordt bepaald in welke fase van de opleiding je instroomt. Meer informatie over de intakeprocedure lees je bij praktische informatie op deze pagina.
Tijdens de eerste fase verwerf je de competenties om binnen bestaande beleidskaders een team medewerkers resultaatgericht te kunnen aansturen (operationeel niveau). Deze fase is een afgerond geheel. Als je functie momenteel niet meer van je vraagt, kun je de opleiding hierna afronden met een wettelijk diploma: de Associate Degree. Je kunt (eventueel later) verder studeren wanneer je een uitdagendere functie hebt of ambieert. Wel is het noodzakelijk om je specifiek in te schrijven voor de Associate Degree. Kijk voor meer informatie op Management in de Zorg (Associate Degree). In de tweede fase van de opleiding wordt er veel meer naar de omgeving en de toekomst gekeken. Onderzoek, innovatie en verandermanagement komen hierbij aan de orde.
Jouw persoonlijke ontwikkeling als leidinggevende is de rode draad in de opleiding. We ondersteunen die ontwikkeling met een kort supervisietraject in het tweede jaar. In het laatste studiejaar kies je een keuzemodule. Dit zijn bijvoorbeeld internationalisering met een studiereis of onderzoek en slim organiseren (de mogelijkheden worden jaarlijks vastgesteld). Ook besteed je een groot deel van dit laatste studiejaar aan het afstudeeronderzoek waarbij het onderwerp van belang is voor student en organisatie.
Tijdens de opleiding maak je deel uit van een leergroep, begeleid door een leercoach. Medestudenten in de leergroep zijn afkomstig uit verschillende sectoren van zorg of welzijn. Je leert van én met hen. Ook maak je deel uit van een kleinere voortgangsgroep van ongeveer zes deelnemers, waarin je elkaars ontwikkeling volgt en situaties uit de werkpraktijk kunt bespreken.
De opleiding Management in de Zorg is een duale opleiding. De helft van de studiepunten krijg je voor het leren in de praktijk. De werkgever moet je dus in staat stellen om de competenties tijdens het werk te ontwikkelen. Ook zoek je binnen je organisatie een praktijkcoach die leermogelijkheden kan creëren, feedback geeft en ontwikkelpunten signaleert.
Om e.e.a. formeel te regelen dient er een tripartiteovereenkomst te worden ingevuld door student, organisatie en opleiding. Deze wordt aan het begin van de opleiding naar de student gemaild. Hier vind je meer informatie over de rol van de praktijkcoach.
In het opleidingsprofiel staat beschreven aan welke eisen je moet voldoen. In een portfolio verzamel je persoonlijke producten waarmee je aantoont dat je een bepaalde leeruitkomst beheerst.
Het met goed gevolg doorlopen van de opleiding geeft u recht op de titel bachelor of health administration.
In de Keuzegids hbo 2023 krijgt deze opleiding een oordeel van 75 punten of hoger in onze kwaliteitsvergelijking. Daarmee behoort de opleiding tot de beste van Nederland.
Meer wetenMiddenmanagers in organisaties voor zorg en welzijn of medewerkers die in de toekomst een middenkaderfunctie ambiëren. Niet uitsluitend lijnfuncties, maar ook projectleiders en procesmanagers. De opleiding is uitdrukkelijk toegesneden op mensen die naast hun studie een baan hebben.
Diploma van een relevante mbo- (niveau 4) of hbo-opleiding of inservice-opleiding van vergelijkbaar niveau (zoals verpleegkundige A, B of Z, radiodiagnostisch laborant).
Aanvullende toelatingsvoorwaarden
Omdat er een intakeprocedure voorafgaat aan de toelating is het aan te bevelen om je vóór 1 juni in te schrijven.
Zie onderstaande links voor meer informatie over de intakeprocedure:
Wanneer je niet de vereiste vooropleiding hebt (een relevante 4-jarige mbo- of hbo-opleiding of inservice-opleiding), maar toch Management in de Zorg wilt volgen, kun je een toelatingsassessment doen. In dit assessment wordt vastgesteld of je de opleiding met succes zou kunnen volgen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze opleiding start 1 keer per jaar in september.
Hieronder een overzicht van alle startdata.
De duur van de opleiding is 4 jaar (240 ECTS).
Op basis van eerder verworven competenties en vooropleiding kan de studie in ongeveer 3 jaar worden afgerond. Tijdens de intakeprocedure kijken we samen of je in aanmerking komt voor een versnelde route (er kan voor 60 EC gevalideerd worden door middel van een portfolio).
De studiebelasting is 1.680 uur (60 EC's) per jaar, waarvan je de helft realiseert door te leren tijdens je werk. Naast je werk ben je 15 à 20 uur per week met de studie bezig. Dat is inclusief de 32 lesdagen.
Je volgt 4 modules per jaar. Elke module duurt 8 dagen van 9.00 tot 15.30 uur op een vaste dag per week. Tussen de modules is ruimte om het beroepsproduct uit te werken.
Het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen subsidieert de opleiding Management in de Zorg vrijwel geheel. Je betaalt alleen collegegeld. Veel organisaties hebben een regeling voor een bijdrage in de studiekosten van medewerkers.
Bijdrage studiemateriaal, koffie/thee en evenementen: € 300,- per collegejaar.
Verplichte en aanbevolen literatuur: +/- € 300,- per collegejaar.
Management in de Zorg is een bekostigde bacheloropleiding waarvoor collegegeld is verschuldigd. De opleiding valt formeel onder de Academie voor Gezondheidsstudies. Het studentenstatuut van de Hanze is hierop van toepassing.
Opleidingsmanager
Secretariaat
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 28 november is er een Informatieavond voor professionals. Je kunt in gesprek met docenten en studieadviseurs. En mensen spreken die de stap al gezet hebben.
Meer informatie en aanmelden