Wist je dat er verschillende regelingen zijn die financieel voordeel kunnen opleveren voor jou als professional? Ook voor werkgevers bestaan er interessante subsidies voor medewerkers die een opleiding gaan volgen. Deze regelingen kunnen het soms net even iets gemakkelijker maken om opleidingswensen in vervulling te laten gaan.
Financiële regelingen voor professionals
Het collegegeld voor bekostigde opleidingen (bachelor, associate degree en master) wordt per collegejaar, vastgesteld. Hier vind je de tarieven en informatie over het betalen van collegegeld.
Halvering van het collegegeld
Het kabinet heeft besloten de halvering van het collegegeld stop te zetten vanaf studiejaar 2024-2025. Dit is per 1 september 2024. Alle eerstejaarsstudenten betalen vanaf studiejaar 2024–2025 het volledige collegegeldtarief dat op hen van toepassing is. Dit geldt voor:
- studenten die met ingang van 1 september 2024 voor een opleiding zijn ingeschreven;
- studenten die vóór 1 september 2024 voor een opleiding zijn ingeschreven (bijvoorbeeld de februari-instroom).
Stond je op 1 september 2023 ingeschreven bij een lerarenopleiding? Dan heb je wel recht op het tweede jaar verlaagd wettelijk collegegeld in studiejaar 2024-2025.
Vanaf studiejaar 2025-2026 (per 1 september 2025) heeft niemand meer recht op het verlaagd wettelijk collegegeld.
Wil je een opleiding bij ons volgen en ben je jonger dan 57 jaar? Als je geen recht (meer) hebt op reguliere studiefinanciering, kun je soms toch geld lenen om je collegegeld of lesgeld te betalen. Met het levenlanglerenkrediet kan iedereen zich blijven ontwikkelen.
Voorwaarden
Om voor het levenlanglerenkrediet in aanmerking te komen, moet je onder andere aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je volgt een erkende voltijd-, deeltijd- of duale opleiding aan hbo of universiteit (ook modulair onderwijs). Of u doet een voltijdse bol-opleiding aan het mbo.
- Je bent jonger dan 57 jaar.
- Jouw lesgeld of collegegeld wordt niet volledig betaald door een andere persoon of instantie, zoals bijvoorbeeld jouw werkgever.
Kijk op duo.nl/levenlanglerenkrediet voor álle voorwaarden.
Heb je voor het eerst studiefinanciering gekregen onder het nieuwe leenstelsel voor je bachelor of master? En haal je binnen 10 jaar je diploma? Dan krijg je na je afstuderen een financiële tegemoetkoming van de overheid. Dit is een compensatie omdat je geen basisbeurs hebt gehad.
Voor wie?
Ben jij tussen 2015-2019 gestart met een bachelor of master (voltijd of duaal)? En heb je studiefinanciering gehad? Dan krijg je na je afstuderen automatisch een gift van ongeveer € 1.800,-. Je hoeft hiervoor geen aanvraag te doen en krijgt vanzelf bericht van DUO. De tegemoetkoming vervangt de oude regeling voor de studievoucher, die gold tot september 2023 en je wel zelf moest aanvragen.
Je krijgt de tegemoetkoming als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Je hebt voor het eerst studiefinanciering voor hbo of universiteit gekregen in de periode september 2015 tot en met augustus 2019;
- Je hebt een hbo-diploma of volledig wo-diploma (bachelor + master) behaald;
- Je hebt je diploma binnen 10 jaar behaald, gerekend vanaf de 1ste maand studiefinanciering voor hbo of universiteit;
- Je hebt nog geen studievoucher (oude regeling) ingezet of niet het volledige bedrag.
Heb je een studieschuld, dan wordt de tegemoetkoming hiermee verrekend. Lees meer op de website van DUO.
Waarvoor kun je de tegemoetkoming gebruiken?
Je hoeft de tegemoetkoming niet meer per se te gebruiken voor een nieuwe opleiding, zoals bij de oude regeling voor de studievoucher. Maar het kan natuurlijk wel! Kijk eens bij onze opleidingen voor professionals. Ideaal als je je wilt bij- of nascholen. Of begin aan een nieuwe een bachelor-, associate degree- of masterstudie, als je wilt gaan voor een 2e diploma of je wilt omscholen.
Studievoucher aangevraags voor september 2023 (oude regeling)?
Tot 1 september 2023 gold nog de oude regeling, waarbij je een studievoucher voor een nieuwe opleiding kon aanvragen. Heb je deze al helemaal ingezet, dan krijg je geen nieuwe tegemoetkoming. Je krijgt wel nog een deel van de tegemoetkoming als je de studievoucher niet volledig hebt gebruikt.
Meer weten? Bekijk de info bij DUO over de studievoucher (oude regeling).
Heb je een WW-. WIA of Wajong-uitkering? Het UWV kan financiering beschikbaar stellen voor een opleiding, als deze noodzakelijk is voor het vinden van werk. Kansrijk zijn opleidingen waarmee je je omschoolt naar een zogenaamd krapteberoep, zoals in de ICT, zorg, en techniek. Deze regeling is alleen beschikbaar in overleg met jouw persoonlijke adviseur van het UWV.
Meer informatie: website UWV Scholingsbudget
Per branche bestaan er Opleidings- & Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen) die financieringsmogelijkheden bieden voor bedrijven om hun medewerkers te voorzien van persoonlijke en professionele ontwikkeling. O&O-fondsen zijn vaak verbonden aan werkgevers- en werknemersorganisaties (zoals brancheverenigingen en vakbonden). Ze werken mee aan het ontwikkelen en uitvoeren van CAO-afspraken op het gebied van scholing en werkgelegenheid.
Daarnaast staan er in steeds meer CAO's afspraken over een Individueel OntwikkelBudget (IOB). Volgens deze regeling bouwen werknemers die langer dan een jaar in dienst zijn en meer dan 16 uur per week werken, bij hun werkgever periodiek een bedrag op voor hun individuele ontwikkeling.
Meer informatie: website Opleiding en beroep
Als je door je werkgever wordt ontslagen heb je recht op een transitievergoeding. Deze wordt door de werkgever uitbetaald. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers. Je kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een nieuwe baan bij een andere werkgever makkelijker te maken. Als je met een opleiding kan doorstromen naar een andere functie bij dezelfde werkgever, kan je werkgever de kosten voor deze opleiding ook direct van de transitievergoeding aftrekken. Je bent nooit verplicht om de vergoeding hiervoor te gebruiken.
Meer informatie: website Rijksoverheid Transitievergoeding
Lerarenbeurs
Ben je al bevoegd leraar en wil je je verder specialiseren of je vakkennis vergroten? Dan kun je bij DUO een lerarenbeurs aanvragen. Je kunt de beurs krijgen voor een bachelor- of masteropleiding naar keuze. De opleiding hoeft geen lerarenopleiding te zijn.
Meer informatie: website DUO Lerarenbeurs
Tegemoetkoming leraren
Ben je student, zij-instromer of contractant en volg je een lerarenopleiding aan hbo of universiteit? Of wil je je bevoegdheid halen via een PDG-traject (pedagogisch-didactisch getuigschrift)? Dan kun je bij DUO een tegemoetkoming leraren aanvragen.
Meer informatie: website DUO Tegemoetkoming leraren
Subsidie tweede lerarenopleiding
Ben je al bevoegd leraar en wil je een tweede lerarenopleiding doen waarvoor je instellingscollegegeld moet betalen? Dan kun je de subsidie tweede lerarenopleiding aanvragen.
Meer informatie: website DUO Subsidie tweede lerarenopleiding
Extra studiefinanciering
Ga je na een opleiding aan hbo of universiteit een voltijdse kopopleiding of educatieve master doen? En voldoe je nog aan de voorwaarden voor studiefinanciering? Dan kun je 12 maanden extra studiefinanciering aanvragen.
Meer informatie: website Extra studiefinanciering
Subsidie zij-instroom (via werkgever)
Ben je zij-instromer in het beroep, heb je een geschiktheidsverklaring en volg je in dit kader scholing en begeleiding om een getuigschrift zij-instroom te behalen of een PDG-getuigschrift? Dan kan je werkgever van DUO een bijdrage krijgen voor je traject zij-instroom in het beroep: de subsidie zij-instroom. Dit kan tot en met 2022, daarna stopt deze regeling. Je kunt hierover informeren bij je werkgever.
Meer informatie: website DUO Zakelijk Subsidie zij-instroom
Regeling Onderwijspersoneel opleiding tot leraar - primair onderwijs
Ben je onderwijsassistent of lerarenondersteuner in het primair onderwijs, en wil je een opleiding op de pabo volgen? Dan kan je werkgever bij het ministerie OCW een bijdrage aanvragen van €5.000 per onderwijsassistent per jaar, gedurende 4 jaar, voor collegegeld en een aantal uren studieverlof. Je kunt hierover informeren bij je werkgever.
Meer informatie: webdite DUO Onderwijspersoneel opleiding tot leraar - primair onderwijs
Instructeursbeurs MBO
Ben je instructeur in het MBO en wil je een associate degree (AD) of een bacheloropleiding doen? Dan kun je bij DUO een instructeursbeurs aanvragen. Deze subsidie bestaat uit 2 delen: voor studiekosten en voor studieverlof. Dit is een tijdelijke regeling, die loopt van 2019 tot en met 2024.
Meer informatie: website DUO Instructeursbeurs MBO
Financiële regelingen voor werkgevers
Per branche bestaan er Opleidings- & Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen) die kunnen helpen bij het aanvragen van subsidies. Soms bieden zij zelf ook financieringsmogelijkheden voor bedrijven om hun medewerkers te voorzien van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Voor meer informatie kun je terecht bij het O&O-fonds van jouw sector.
In steeds meer CAO's zijn afspraken gemaakt over een Individueel OntwikkelBudget (IOB), waarbij de werkgever per werknemer (minstens één jaar in dienst, minimaal 16 uur per week) een budget reserveert voor opleiding en scholing. Dit budget kan de werknemer naar eigen inzicht of in overleg inzetten om duurzaam inzetbaar te blijven in jouw bedrijf en op de arbeidsmarkt.
De subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student. Ook is de subsidie een tegemoetkoming in de loon- of begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (toio). De subsidie kan aan het eind van een school- of studiejaar aangevraagd worden, na afloop van de begeleiding.
Meer informatie: website RVO Subsidieregeling praktijkleren
Deze subsidieregeling is bedoeld voor individuele MKB-ondernemingen, samenwerkingsverbanden in het MKB en grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie. Zij kunnen subsidie aanvragen voor allerlei activiteiten gericht op leren en ontwikkelen, zoals: het onderzoeken van scholings- en opleidingsbehoeften; het laten ontwikkelen van loopbaanadviezen; stimulering van werknemers op het gebied van scholing en ontwikkeling; of het bieden van praktijkleerplaatsen.
Meer informatie: website SZW SLIM: Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het MKB
O&O-fondsen Bouw & Techniek
Binnen de bouw en techniek is er een groot aantal uiteenlopende O&O-fondsen actief. Omdat in deze sectoren een groot tekort is aan gespecialiseerde vakmensen, zijn er bij deze fondsen vaak extra middelen beschikbaar voor het opleiden en ontwikkelen van (toekomstige) werknemers. Neem contact op met de branchevereniging of het O&O-fonds voor jouw sector voor meer informatie.
O&O-fonds ICT: Stichting CA-ICT
Dit opleidingsfonds voor de ICT-arbeidsmarkt kan ICT-organisaties en organisaties met ICT-functies helpen bij subsidieaanvragen en subsidietrajecten voor opleidingen. Deze organisatie kan breed ondersteunen bij initiatieven die leiden tot meer werkgelegenheid en concrete plaatsingen van werknemers in ICT-functies.
Meer informatie: website CA-ICT O&O-fonds ICT: Stichting CA-ICT
Lerarenbeurs
Ben je al bevoegd leraar en wil je je verder specialiseren of je vakkennis vergroten? Dan kun je bij DUO een lerarenbeurs aanvragen. Je kunt de beurs krijgen voor een bachelor- of masteropleiding naar keuze. De opleiding hoeft geen lerarenopleiding te zijn.
Meer informatie: website DUO Lerarenbeurs
Tegemoetkoming leraren
Ben je student, zij-instromer of contractant en volg je een lerarenopleiding aan hbo of universiteit? Of wil je je bevoegdheid halen via een PDG-traject (pedagogisch-didactisch getuigschrift)? Dan kun je bij DUO een tegemoetkoming leraren aanvragen.
Meer informatie: website DUO Tegemoetkoming leraren
Subsidie tweede lerarenopleiding
Ben je al bevoegd leraar en wil je een tweede lerarenopleiding doen waarvoor je instellingscollegegeld moet betalen? Dan kun je de subsidie tweede lerarenopleiding aanvragen.
Meer informatie: website DUO Subsidie tweede lerarenopleiding
Extra studiefinanciering
Ga je na een opleiding aan hbo of universiteit een voltijdse kopopleiding of educatieve master doen? En voldoe je nog aan de voorwaarden voor studiefinanciering? Dan kun je 12 maanden extra studiefinanciering aanvragen.
Meer informatie: website Extra studiefinanciering
Subsidie zij-instroom (via werkgever)
Ben je zij-instromer in het beroep, heb je een geschiktheidsverklaring en volg je in dit kader scholing en begeleiding om een getuigschrift zij-instroom te behalen of een PDG-getuigschrift? Dan kan je werkgever van DUO een bijdrage krijgen voor je traject zij-instroom in het beroep: de subsidie zij-instroom. Dit kan tot en met 2022, daarna stopt deze regeling. Je kunt hierover informeren bij je werkgever.
Meer informatie: website DUO Zakelijk Subsidie zij-instroom
Regeling Onderwijspersoneel opleiding tot leraar - primair onderwijs
Ben je onderwijsassistent of lerarenondersteuner in het primair onderwijs, en wil je een opleiding op de pabo volgen? Dan kan je werkgever bij het ministerie OCW een bijdrage aanvragen van €5.000 per onderwijsassistent per jaar, gedurende 4 jaar, voor collegegeld en een aantal uren studieverlof. Je kunt hierover informeren bij je werkgever.
Meer informatie: webdite DUO Onderwijspersoneel opleiding tot leraar - primair onderwijs
Instructeursbeurs MBO
Ben je instructeur in het MBO en wil je een associate degree (AD) of een bacheloropleiding doen? Dan kun je bij DUO een instructeursbeurs aanvragen. Deze subsidie bestaat uit 2 delen: voor studiekosten en voor studieverlof. Dit is een tijdelijke regeling, die loopt van 2019 tot en met 2024.
Meer informatie: website DUO Instructeursbeurs MBO
O&O-fondsen Zorg
O&O-fondsen kunnen helpen bij subsidieaanvragen voor opleidingen, en soms zelf financiële ondersteuning bieden. Omdat de zorg een sector is die te maken heeft met een arbeidstekort en met complexe transities, zijn er vaak extra middelen beschikbaar voor leren en ontwikkelen. Neem contact op met het O&O-fonds van jouw sector voor meer informatie.
Subsidiewijzer RegioPlus
Op de website van RegioPlus, het samenwerkingsverband van regionale werkgeversorganisaties in Zorg en Welzijn, is een uitgebreide subsidiewijzer te vinden. Daarin is ook een overzicht opgenomen van financieringsmogelijkheden voor leren en opleiden, bijvoorbeeld ook voor medische vervolgopleidingen aangeboden door zorgaanbieders die opleidingsinstelling zijn.
Meer informatie: website RegioPlus Subsidiewijzer RegioPlus
Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuiszorg
Zorginstellingen die zorg leveren op basis van de Zorgverzekeringswet (Zvw), kunnen in aanmerking komen voor subsidie om hun medewerkers op te leiden. De regeling is bedoeld om tegemoet te komen aan de toenemende complexiteit van de zorg als gevolg van vergrijzing en het toenemend gebruik van technologie. Subsidie kan aangevraagd worden na het opstellen van een strategisch opleidingsplan. Brancheorganisaties in de ziekenhuiszorg kunnen hier inhoudelijke ondersteuning bij bieden.
Meer informatie: website DUS-I Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuiszorg
Beschikbaarheidsbijdrage medische vervolgopleidingen
Zorgaanbieders die een opleidingsinstelling zijn kunnen een aantal typen zorgopleidingen gesubsidieerd krijgen vanuit de zogenoemde beschikbaarheidsbijdrage. Het gaat om erkende medische vervolgopleidingen en om een beperkt aantal bijzondere functies zoals op traumahelikopters en in de gespecialiseerde brandwondenzorg.
Meer informatie: website Nza Beschikbaarheidsbijdrage medische vervolgopleidingen
Feedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?
Geef je mening
Bedankt voor je feedback. We gaan er mee aan de slag.