Word jeugd- en gezinsprofessional in de veranderende jeugdzorg

  • Cursus | Module | Leergang
  • Deeltijd
  • 3 dagen

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Beroepsregistratie Jeugd- en gezinsprofessional (Praktijkcomponent)

Niveau
cursus | module | leergang
Vorm
deeltijd
Duur
3 dagen
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Certificaat
Credits
15 ECTS
Startmaanden
Start: meerdere data
Studiebelasting
Studiebelasting: 16 uur per week
Kosten
Kosten: € 1.450,-
  • Gedrag en Maatschappij
  • Onderwijs en Opvoeding

Na deze module

  • Heb je een eigen visie ontwikkelt op opvoeding en ontwikkeling en maak je vanuit deze visie contact met een jeugdige en zijn/haar opvoeders. Je bent in staat risicofactoren te signaleren.
  • Kan je een analyse maken over hoe een gezond systeem rondom een kind of jongere functioneert en kun je interventies plegen d.m.v. dialoog, specifieke gespreksvoering met kinderen en jongeren die gericht is op zelfregie en participatie stimuleren.
  • Kan je opvoeders en jeugdigen begeleiden bij culturele, levensbeschouwelijke en religieuze systemen van zingeving, En ben je hierbij gericht op het handelingsvermogen van mensen en hun netwerken.
  • Kan je een analyse maken van de verbinding tussen jeugdigen, hun opvoeders, school, en andere jeugdinstellingen in de wijk, ben je hierbij gericht op versterken van sociale cohesie en inbedding en initieert op basis hiervan de informele en formele samenwerking in collectieve interventies
  • Kan je het gedrag van jeugdigen en hun opvoeders beïnvloeden door middel van het uitvoeren van passende interventies. Je bouwt hiermee samen met jeugd aan sociale verdraagzaamheid (preventie van pesten, discriminatie, bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een jongere tot actief burgerschap).
  • Kan je een plan ontwerpen op basis van kennis van de kenmerken van jeugdzorgproblematiek, de behandeling en begeleiding daarvan, specifieke benaderingswijzen of methodieken wet- en wettelijke kaders en financiering.
  • Kan je reflecteren op ervaringen door steeds te reflecteren op je professionele ontwikkeling ten aanzien van complexe beroepssituaties en toon je zelfsturing in complexe situaties.
  • Kan je ethische afwegingen maken met gebruik van normatieve theorieën, (inter-) nationale theorieën en beroepscodes communiceer je deze overtuigend aan betrokkenen.

Wat ga je leren?

In samenwerking met het SKJ bieden wij een Praktijkcomponent aan voor professionals die dit niet binnen hun eigen organisatie kunnen volgen. Werk je binnen de jeugdzorg en biedt jouw werkgever werkbegeleiding aan door een SKJ-geregistreerd professional? Dan is deze praktijkcomponent voor jou!

Je ontwikkelt een eigen visie op opvoeding en ontwikkeling, signaleert risicofactoren, en voert interventies uit via dialoog en gespreksvoering. Daarnaast versterk je sociale cohesie in de wijk door samen te werken met opvoeders, jeugdigen, scholen en andere instellingen, en draag je bij aan het bevorderen van zelfregie en participatie bij kinderen en jongeren.

Deze module is een onderdeel van de scholing Beroepsregistratie Jeugd- en gezinsprofessional (scholing SKJ-registratie)

Inhoud

Gedurende een half jaar ga je leerwerkervaring opdoen in het werkveld door middel van stage, werk en/of vrijwilligers werk. Er wordt gewerkt aan competenties die zijn gebaseerd op de bouwstenen die landelijk zijn vastgesteld in de specifieke BOK (zit in Landelijk opleidingsdocument Sociaal Werk) en de voorwaarden die gesteld worden vanuit het SKJ. Er wordt een praktijkprogramma (voorheen inwerkprogramma) van 6 maanden met aanvullende scholing aangeboden om verantwoorde jeugdhulp of jeugdbescherming te kunnen bieden.

Erkende opleiding

SKJ logo.png

Stichting Kwaliteits Register Jeugd (SKJ)

Deze opleiding voldoet aan de SKJ-voorwaarden voor registratie. Na succesvolle afronding van de module ontvang je een digitaal certificaat Module Praktijkcomponent (SKJ205437). Dit certificaat vermeldt dat je de training Professionele standaarden en beroepsethiek (SKJ214003) met een voldoende hebt afgerond.

Ga naar de website

Voor wie

  • je bent een Hbo-opgeleide Jeugd-en gezinsprofessional
  • je bent minimaal 16 uur per week werkzaam in de jeugdhulp of jeugdbescherming op een HBO–functie waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet
  • je hebt via de hardheidsclausule een advies voor het volgen van een praktijkprogramma ontvangen van SKJ
  • je valt in de groep, beschreven in de registratie-eisen t/m 31 december 2023
  • je beschikt tijdens de module over een SKJ- of BIG geregistreerde praktijkbegeleider

Sociaal werkers die geen opleiding hebben genoten op het gebied van jeugdhulp en/of jeugdbescherming. Dit praktijkprogramma kan worden gevolgd in combinatie met de module Jeugd- en Gezinsprofessional.

Afronding

Met dit certificaat, samen met een door de docent getekend reflectieverslag, kun je je registreren als Jeugd- en Gezinsprofessional bij het SKJ. Dit certificaat bevestigt dat je de nodige praktijkervaring hebt opgedaan en hebt voldaan aan de professionele standaarden en beroepsethiek die vereist zijn voor registratie bij het SKJ.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

De opleiding start 2 keer per jaar in oktober en maart.

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata

Lestijd:
9:30 - 16:00 uur
Alle lesdagen:
Alle lesdagen: Woensdag 12 maart 2025, 18 juni 2025 en de datum in september volgt later
Locatie:
Marie KamphuisBorg, Groningen
Kosten:
€ 1.450,-

Wil je ook starten met de leergang Jeugd- en gezinsprofessional?

Dan is het goed om te weken dat de Module Praktijkcomponent wordt gegeven op de zelfstudiedagen van de leergang. Gelijktijdig volgen van zowel de module als leergang is hierdoor mogelijk.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Onderwijs en Opvoeding
Direct inschrijven

Deel deze pagina