Word jeugd- en gezinsprofessional in de veranderende jeugdzorg

  • Cursus | Module | Leergang
  • Deeltijd
  • 6 maanden

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Beroepsregistratie jeugd- en gezinsprofessional

Niveau
cursus | module | leergang
Vorm
deeltijd
Duur
6 maanden
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Certificaat
Credits
45 ECTS
Studiebelasting
Studiebelasting: 20 uur per week
Kosten
Kosten: € 2.580,-
  • Gedrag en Maatschappij
  • Onderwijs en Opvoeding

Na deze opleiding

  • Ken je de meldcode, beroepscode en richtlijnen binnen de jeugdhulp.
  • Heb je een eigen visie op opvoeding en ontwikkeling, en weet je effectief contact te maken met jeugdigen en hun opvoeders.
  • Kun je de werking van een kindersysteem inventariseren en analyseren.
  • Verbind je jeugdigen, opvoeders, scholen en wijkorganisaties.
  • Ontwerp je plannen op basis van anamnese, jeugdzorgproblematiek, behandeling, begeleiding, specifieke methodieken, wettelijke kaders en financiering.
  • Analyseer je het gebruik van effectieve e-health toepassingen en zet je deze veilig en gericht in.
  • Bouw je samen met de jeugdige aan sociale verdraagzaamheid in de (digitale) samenleving.
  • Beïnvloed je het gedrag van jeugdigen en hun opvoeders met passende interventies.
  • Reflecteer je op je professionele ontwikkeling en koppel je dit aan de kernkwalificaties van een jeugdzorgwerker.
  • Na een succesvolle afronding van deze leergang kun je je registreren in de kamer Jeugd- en Gezinsprofessionals van het SKJ

Wat ga je leren?

Werk je in de jeugdzorg en wil je je registreren bij het SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd)? De opleiding Beroepsregistratie Jeugd- en Gezinsprofessional SKJ ondersteunt je hierbij. Deze opleiding is ontworpen om je de kennis en vaardigheden te bieden die nodig zijn voor de beroepsregistratie en om je professionele ontwikkeling te bevorderen.

Naast het behalen van je SKJ-registratie, helpt deze opleiding je om je verder te ontwikkelen als jeugd- en gezinsprofessional.

Inhoud

Je wordt opgeleid tot een deskundige en effectieve jeugdzorgwerker, waarbij je competenties ontwikkelt voor kwalitatief hoogstaande jeugdhulp en jeugdbescherming. De opleiding richt zich op het vergroten van je deskundigheid zodat je effectieve en verantwoorde zorg kunt bieden aan jeugd en gezinnen.

Het programma omvat basismodules, verdiepingsmodules, praktijkopdrachten, intervisie en een eindopdracht. Dit alles helpt je om theorie in praktijk te brengen en je voor te bereiden op SKJ-registratie. Het onderwijsprogramma van de scholing is gebaseerd op het werken met leeruitkomsten. Hierbij gaat het om de resultaten van het leren en niet om de manier waarop deze resultaten behaald zijn. Het onderwijsprogramma is gebaseerd op leeruitkomsten en actuele thema's uit het werkveld.

Erkende opleiding

SKJ logo.png

Stichting Kwaliteits Register Jeugd (SKJ)

Deze opleiding voldoet aan de SKJ-voorwaarden voor registratie.Binnen de jeugdhulpverlening moeten professionals zich sinds 1 januari 2018 registreren bij de kamer Jeugd- en Gezinsprofessionals van het SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd). Deze beroepsregistratie toont aan dat je de nodige ervaring, kennis en vaardigheden bezit om complexe situaties aan te pakken. Het laat ook zien dat je voortdurend werkt aan je vakbekwaamheid en investeert in de kwaliteit van je werk.

Ga naar de website

Deze leergang is een onderdeel van de scholing Beroepsregistratie Jeugd- en gezinsprofessional SKJ , maar wordt ook in zes korte cursussen aangeboden aan professionals en kan dus ook gebruikt worden voor de herregistratie SKJ.

Je wordt opgeleid tot hoogwaardige jeugdzorgwerker voor een werkveld dat, als gevolg van transitie van de jeugdzorg, nog volop in beweging is. Er wordt in deze leergang gewerkt vanuit de specifieke BOK, behorend bij het landelijk uitstroomprofiel jeugdzorgwerker. Het denken vanuit de pedagogische civil society is het uitgangspunt van de leergang. Samenwerken met partners vindt plaats in de jeugdhulpverlening met het oog op investeren in gezonde ontwikkeling, vroegtijdige signalering en ondersteunen van ouders en het bredere netwerk staan centraal. De leergang focust op hulpverlening aan jeugd (0-23 jaar).

Er wordt aandacht besteed aan:

  • de ontwikkeling en groei van jeugdigen
  • de begeleiding aan jeugdigen en hun ouders
  • veiligheid en voorkomen van bedreigingen van de lichamelijk psychosociale ontwikkeling
  • het versterken van opvoedcompetenties van ouders
  • het versterken van het netwerk.

Als professional leer je binnen de leergang bij te dragen aan het bevorderen en benutten van de ontwikkelingskansen van jeugdigen, zodat deze kan uitgroeien tot autonoom functionerende en participerende volwassenen. Je leert de veiligheid van kinderen en jongeren in het oog te houden en bedreigingen van de lichamelijke en psychosociale ontwikkeling te voorkomen, weg te nemen of ze tegen te gaan. Je leert de opvoedcompetentie van ouders te versterken! Uitgaande van positieve ontwikkeling.

De leergang bestaat uit zes cursussen (ook los te volgen): 

 

1. De jeugdprofessional en wet- en regelgeving

Deze cursus behandelt de taken, verantwoordelijkheden en rol van de jeugd- en gezinsprofessional, die moet werken conform professionele standaarden. Relevante wetgeving, zoals de jeugdwet en familierecht, worden besproken, met speciale aandacht voor de rol van de gemeente in het jeugdhulpstelsel en recente ontwikkelingen. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek helpen de inhoud en omvang van de jeugdhulp in kaart te brengen.
Een belangrijke rol in het geheel van de wet-en regelgeving en de professionele rol van de jeugd-en gezinsprofessional is weggelegd voor de SKJ registratie, die uitgebreid aan bod komt in deze cursus.
Accreditatie: 19,25 punten in de categorie Formeel leren

2. Kind in beeld

In deze cursus staat de ontwikkeling van het kind centraal. Om op te groeien tot een gezonde volwassene moet een kind een aantal ontwikkelingsfases doorlopen en zich stapsgewijs van een volledig afhankelijke pasgeborene ontwikkelen tot een zelfstandige en zelfredzame volwassene die met zelfvertrouwen kan participeren in de samenleving. Dit vraagt van de ouders pedagogische vaardigheden om de opvoedrelatie met hun kind zodanig vorm te geven dat het kind de ontwikkelingsfasen ook daadwerkelijk goed kan doorlopen. Ook deze pedagogische vaardigheden in relatie to de ontwikkeling van het kind, komen in deze cursus aan bod. 
Accreditatie: 19,25 punten in de categorie Formeel leren

3. Methodische deskundigheid

In deze cursus staat het methodisch werken centraal. Methodisch werken betekent dat je volgens een vast proces, volgens vaste stappen, werkt. Je voert je werk bewust, weloverwogen en gestructureerd uit, waardoor je de kwaliteit van de structuur van je werk voor een deel borgt. In deze cursus brengen we methodisch werken in de praktijk door de analyse van de hulpvraag en het probleem van ouders en een jeugdige volgens een specifieke methodiek uit te werken (het vraagstelling ordenend systeem). Door het toepassen van deze methodiek ervaar je wat het betekent om methodisch te werken en ervaar je de voordelen, maar ook de beperkingen ervan.
Accreditatie: 19,25 punten in de categorie Formeel leren

4. Werken met effectieve interventies

In deze cursus ga je op zoek naar hoe je met de jeugdige de samenwerking kunt  aangaan op het gebied van de ontwikkeling van de jeugdige door gebruik te maken van effectieve interventies. Hiermee kijk hoe je hiermee het gedrag van de jeugdige en zijn opvoeders hierin kan beïnvloeden. belangrijke aspecten die hierin aan bod komen zijn: Praten met kinderen, kid skills, mission possible, eHealth, sociale verdraagzaamheid en muzisch agogisch. Door te kijken naar recente ontwikkelingen binnen het jeugd domein sluit je aan bij de actuele praktijk.
Accreditatie: 24 punten in de categorie Formeel leren

5. Focus op veiligheid

Binnen deze cursus ligt de focus op veiligheid van het kind en zijn systeem. Wat kan je als hulpverlener signaleren wanneer je te maken hebt bedreigingen in de ontwikkeling van het kind. Denk hierbij aan, wat te doen bij bijvoorbeeld seksueel overschrijdend gedrag, complexe echtscheidingssituaties en kindermishandeling. Om te leren signaleren worden methodes aangereikt zoals signs of safety en het vlaggensysteem. Aan de hand van een casus ga je de stappen van de meldcode of de LIRIK invullen.
Daarnaast is een belangrijk thema mediawijsheid die bij kinderen een jeugdigen. We kijken naar veilig gebruik van media en de gevaren van sociale media.
Accreditatie: 24 punten in de categorie Formeel leren

6. Positioneren als professional, interdisciplinair samenwerken

Welke positie neem je in al professional. Hoe maak je contact en wanneer moet je je als hulpverlener goed positioneren ten opzicht van het kind/ jeugdige en zijn ouders. In deze cursus ga je aan de slag met engageren en positioneren als professional. Door middel van een casuïstiek bespreking ga je aan de slag met de verbindingen te leggen tussen de verschillende disciplines en kennis op te doen als casemanager. Uiteraard wordt dit ondersteund door verschillende theoretische ondersteuning en skills bijeenkomsten waarbinnen verschillende vaardigheden geoefend worden. Binnen deze cursus wordt tevens aandacht besteed aan de kernkwalificaties van de jeugdzorgwerker.
Accreditatie: 19,25 punten in de categorie Formeel leren

Onze docenten

Sla over
  • Judith Rodenburg

    Docent & Coördinator scholing SKJ registratie

    Judith.jpeg
  • Wiebo Lamain

    Docent

    Wiebo Lamain.jpg
  • Janet Nieuwland

    Docent

    Janet Nieuwland.jpg

Voor wie

Je werkt niet (meer) in de jeugdhulp of jeugdbescherming, je hebt een HSAO diploma (HBO Pedagogiek met uitstroomprofiel jeugdzorgwerker, MWD, SPH, CMV of een van de voorlopers inrichtingswerk HBO J) ouder dan vijf jaar of je hebt een HBO diploma in een relatie gerelateerd beroep.

Scholingsadvies SKJ

Om er zeker van te zijn dat de scholing waarvoor je je gaat aanmelden leidt tot SKJ-registratie, neem je eerst contact op met het SKJ en vraag je om een scholingsadvies. Dit scholingsadvies geeft duidelijkheid over de te volgen scholing. het scholingsadvies moet geüpload worden bij aanmelding voor de leergang Jeugd- en gezinsprofessional. 
Meer informatie over scholingsadvies

Wat je nodig hebt: 

Welke scholing je moet volgen om je te kunnen registreren hangt af van je diploma en werk(ervaring).

  • Als je in het bezit bent van een HSAO diploma hangt de benodigde scholing af van de ouderdom van het diploma en je werk(ervaring). De scholing zal bestaan uit een inhoudelijk deel, de Leergang Jeugd- en gezinsprofessional (30 EC) en/of een praktijkgericht deel Module Praktijkcomponent (15 EC). Je kunt een scholingsadvies aanvragen bij het SKJ.
     
  • Ben je niet in het bezit van een HSAO diploma, maar heb je wel een HBO in een relatie gerelateerd beroep en wil je graag aan de slag als startbekwame SKJ geregistreerde professional? Dan is ons Zij-instroom traject precies wat je zoekt! Heb je een werkgever in de jeugdzorg, waar je vanuit wilt scholen of ben je juist opzoek naar een dergelijke baan? In beide gevallen liggen er mogelijkheden met dit scholingstraject.
    Lees meer

Informatie SKJ

Op de website van het SKJ vind je een stroomschema waaruit je kunt afleiden waaraan je moet voldoen om te kunnen registreren bij het SKJ.

Waarvoor kan je registreren?
SKJ heeft een speciale test ontwikkeld om bepalen of en waarvoor je je kan registreren.
Neem bij twijfel ook contact op met het SKJ.
Doe de test

Scholingsadvies
Nadat door het SKJ een scholingsadvies is afgegeven kan er bepaald worden welke scholing jij nodig hebt om je te kunnen registeren bij het SKJ.
Scholingsadvies

Voor organisaties

Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

De opleiding start 1 keer per jaar

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata

Lestijd:
9:30 - 16:00 uur
Alle lesdagen:
Drie woensdagen gedurende een halfjaar.
Locatie:
Marie KamphuisBorg, Groningen
Kosten:
€ 2.580,-

De Module Praktijkcomponent wordt gegeven op de zelfstudiedagen van de leergang. Gelijktijdig volgen van zowel de module als leergang is hierdoor mogelijk.

Studiebelasting

Theorie en praktijk, totaal circa 1260 uur
De studiebelasting van de leergang is 20 uur per week.
De studiebelasting van de Module praktijk component is maximaal 16 uur per week incl. opdrachten tijdens je werk

Kosten

Leergang Jeugd- en gezinsprofessional € 2.580,- exclusief aan te schaffen literatuur voor de leergang circa € 250,-
  • Losse cursus binnen de leergang Jeugd- en gezinsprofessional
€ 430,- exclusief aan te schaffen literatuur
Module Praktijkcomponent € 1.250,- Incl. koffie/thee en lunch 
Zij instroom Maatwerk offerte

 

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Onderwijs en Opvoeding
Direct inschrijven

Deel deze pagina