COMMITTED: beheren exportregelgeving bij internationale samenwerking
- Onderzoeksproject
Het COMMITTED-project helpt bedrijven, beleidsmakers, onderzoekers en studenten van universiteiten die betrokken zijn bij internationale projecten waarbij exportregelgeving van toepassing is. Het project helpt deze partijen om de risico's te herkennen die gepaard gaan met het delen en gebruiken van gegevens, onderzoeksresultaten en andere producten van internationale samenwerking.
Werken op een wereldwijde markt biedt bedrijven kansen, maar brengt ook risico's met zich mee. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de EU- en nationale exportcontrolevoorschriften. Mkb-bedrijven die samenwerken met universiteiten of niet-EU-partners aan projecten met mogelijke toepassingen voor dubbel gebruik, moeten zich bewust zijn van de noodzaak om een exportvergunning te verkrijgen voordat ze gecontroleerde goederen, technologie of knowhow "vrijgeven" aan een buitenlandse entiteit of persoon. Dit wordt aangeduid als de facto export.
Items die worden gereguleerd door exportcontrole-regimes vereisen voorbereiding en begrip van de regelgeving om inbreuken te voorkomen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor alle betrokken partijen. Er is echter weinig bewustzijn over "geachte" export onder mkb’s en universiteitspersoneel. De EU benadrukt de noodzaak van gerichte begeleiding om deze specifieke uitdagingen aan te pakken (Verordening 2021/821), en het COMMITTED-project speelt in op deze behoefte.
De projectgroep COMMITTED ontwikkelt en verspreidt blended learning-materialen en organiseert op maat gemaakte trainingsprogramma's om het bewustzijn te vergroten over exportcomplianceregels voor de facto export als gevolg van internationale samenwerking tussen mkb-bedrijven en onderwijsinstellingen.
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?