Samenredzaamheid voor families met dementie
- Onderzoeksproject
Samenredzaamheid voor families die te maken krijgen met dementie: een familiebenadering. De diagnose dementie krijg je niet alleen als patiënt, die krijg je als familie. En dat is niet alleen omdat er praktisch dingen georganiseerd en gedaan moeten worden maar vooral ook omdat dit soort situaties samengaan met allerlei gevoelens en emoties. De vraag is dan hoe gaat iedereen persoonlijk om met deze emoties? Zijn families in staat om emoties te delen en de situatie met elkaar te spreken? En zijn zij in staat om de zorg gezamenlijk op te pakken?
In dit project worden casemanagers dementie getraind om deze processen binnen families die te maken krijgen met dementie te ondersteunen met behulp van caremapping en familiegesprekken.
Het rapport van de dementiemonitor van het NIVEL (2018) beschrijft dat:
Daarnaast laat een recent rapport van het SCP (de Boer, Grotendorst & de Klerk, 2019) zien dat een groot deel van de naasten van mensen met dementie aangeeft dat zij het gevoel hebben er alleen voor te staan.
Om optimale zorg voor mensen met dementie te kunnen waarborgen is het van cruciaal belang dat partners van mensen met dementie het zo lang mogelijk volhouden en dat familie gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor de zorg hun familielid. Tegelijkertijd is bekend dat het gezamenlijk zorgdragen voor een familielid met een ernstige aandoening als dementie, familierelaties beïnvloedt.
Het ondersteunen van samenredzaamheid van families vraagt om een systemische benadering van zorgsituaties. De vraagstelling voor dit project is als volgt: hoe en in welke mate dragen interventies als 'CareMapping' en het Familiegesprek bij aan optimale kwaliteit van zorg en ondersteuning van families die te maken krijgen met dementie
In dit project ontwikkelen de casemanagers dementie (CMD) kennis en vaardigheden waarmee zij de samenredzaamheid van families die te maken krijgen met dementie optimaal kunnen ondersteunen. De focus ligt daarbij op de interventies CareMapping en het Familiegesprek vanuit de hypothese dat juist families die te maken krijgen met dementie kunnen profiteren van deze systemische familie benadering. Het project beoogt tegelijkertijd te onderzoeken wat de opbrengsten van CareMapping en het Familiegesprek zijn, specifiek voor families die te maken krijgen met dementie.
Binnen de leeropdracht Familiezorg (Hanzehogeschool) wordt sinds enkele jaren gewerkt aan de ontwikkeling en wetenschappelijke onderbouwing van de verpleegkundige interventie 'het Familiegesprek' (Luttik, 2020). In de internationale wetenschappelijke literatuur wordt deze interventie ook wel 'Family Nursing Conversation' genoemd. Deze gesprekken zijn gericht op;
CareMapping is een techniek die voorafgaand of tijdens het Familiegesprek gebruikt wordt om het familiesysteem in kaart te brengen.
Er wordt een onderzoeker aangesteld die de evaluatie onder cliënten, families en de casemanagers dementie uitvoert door middel van:
Interviews met familieleden;
Met dit onderzoek wordt beoogd inzicht te krijgen in de opbrengsten van familiegesprekken voor families en voor casemanagers dementie.
De hypothese is dat families die ondersteund worden door een casemanager met behulp van Care Mapping en het Familiegesprek:
Het huidige project sluit naadloos aan bij de visie en uitgangspunten van het NDF hetgeen borging en structurele inbedding van de uitkomsten van dit project goed mogelijk maakt. Voor de verdere borging en implementatie zijn een aantal specifieke activiteiten opgenomen;
Het project wordt financieel ondersteund door Stichting de Friesland.
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?