Familiezorg bij ZINN
- Onderzoeksproject
Familiezorg bij ZINN voor optimale samenwerking met en ondersteuning van familie van bewoners. ZINN-zorg streeft naar optimale kwaliteit van leven voor zijn cliënten en bewoners. In de bijbehorende visie staan de kernconcepten ‘onder eigen regie’ en ‘ieder mens is uniek’ centraal. Goede familierelaties en optimale samenwerking met familie zijn cruciale voorwaarden op weg naar optimale kwaliteit van leven voor cliënten en bewoners.
Families zijn er in vele verschillende soorten en maten. De ene familie is harmonieus, de andere familie is altijd in conflict. Soms raken familierelaties verstoord en ziet men elkaar nauwelijks meer, andere families blijven elkaar een leven lang trouw. Als zorginstelling en als (zorg)medewerker is het een uitdaging om met deze verscheidenheid aan families om te gaan en goed samen te werken.
Wanneer een familielid langdurig of ernstig ziek wordt, raakt het hele familiesysteem uit balans. Alle betrokkenen willen vaak het beste voor hun familielid en meestal gaan familieleden voor elkaar zorgen: familiezorg. Vaak uit liefde maar ook vanuit loyaliteit, angst of schuldgevoel. Familiezorg kan zwaar zijn en zo belastend worden dat ook familieleden steun nodig hebben. In deze zorgsituaties gebeurt vaak veel goeds en moois, maar er kan ook veel misgaan binnen de familie maar ook tussen de familie en zorgverleners.
Communicatie, en vooral open communicatie, is een belangrijke sleutel in relaties binnen families, maar vooral ook in zorgsituaties ten behoeve van samenwerking tussen families en (zorg)medewerkers. Met behulp van het familiegesprek kunnen wederzijdse wensen en verwachtingen worden besproken en van daaruit heldere afspraken worden gemaakt.
In dit project gaan we aan de slag met het creëren van een optimale samenwerkingsrelatie tussen de cliënt, zijn familie en de (zorg)medewerkers binnen ZINN door met elkaar een leertraject in te gaan waarbij we door onderzoek, scholing en het opdoen van ervaringen in de praktijk toewerken naar een best-practice die uiteindelijk kan worden toegepast binnen ZINN-zorg in de volle breedte.
Het doel van dit project is het ontwikkelen, implementeren en testen van een blauwdruk (inhoud, proces en borging) voor optimale samenwerking met en ondersteuning familie van cliënten die wonen bij ZINN op basis van een systemische benadering van zorg.
Onderdelen van de blauwdruk zijn in ieder geval (niet uitputtend):
In het leertraject streven we op verschillende niveaus (concrete producten en effecten van organisatieverandering) en voor de verschillende doelgroepen naar de volgende resultaten:
We zien dit project als een proeftuin of innovatiewerkplaats waarbij we met elkaar een leer- en ontwikkeltraject ingaan. In eerste instantie starten we met twee woonafdelingen.
Het leer- en ontwikkeltraject is een combinatie van onderzoek, scholing en training, experimenteren of praktijkervaring opdoen en onderzoek.
Dit proces wordt begeleid door de werkgroep waarin onder meer de leidinggevenden van beide woonafdelingen zitting hebben. De werkgroep wordt begeleidt door een docent-onderzoeker en trainer Familiezorg van de Hanzehogeschool, programmalijn Familiezorg. De resultaten zullen vervolgens breder uitgezet worden binnen ZINN-zorg.
Lees hier het Factsheet Samen in Actie over Familiezorg bij ZINN.
Lector Familiezorg
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?