Leer hoe je met een brede visie organisatie- en bedrijfs­processen verbetert en vernieuwt.

  • Bachelor
  • Deeltijd
  • 4 jaren

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Bedrijfskunde

Niveau
bachelor
Vorm
deeltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
Studiebelasting
Studiebelasting: 20 uur per week
Kosten
Kosten: Wettelijk collegegeld
  • Economie en Management

Na deze opleiding

  • beschik je over uitgebreide theoretische bedrijfskundige kennis en vaardigheden;
  • kun je organisatie- en bedrijfsprocessen beheersen, verbeteren en vernieuwen;
  • kun je praktijkgericht bedrijfskundig onderzoek analyseren, opzetten en uitvoeren;
  • heb je je communicatieve en professionele management- en adviesvaardigheden ontwikkeld.

Wat ga je leren?

De opleiding Bedrijfskunde deeltijd is modulair opgebouwd. Dit betekent dat je ervoor kunt kiezen om de volledige hbo-bacheloropleiding af kunt ronden in deeltijd. Je kunt er ook voor kiezen om als cursist één of meerdere modules te volgen.

Kenmerkend voor de opleiding is de praktijkgerichtheid en de aandacht voor (multidisciplinair) samenwerken. In elke module werk je in een leergroep bestaande uit 4-6 medestudenten. De opdrachten realiseren je in je eigen organisatie.

De opdrachten worden voornamelijk in de eigen beroepspraktijk uitgevoerd, waardoor je ook een bijdrage kunt leveren aan de beheersing, verbetering en vernieuwing van de bedrijfsprocessen van de onderneming waar je werkt.

De modules zijn doorlopend rondom een ​​bedrijfskundig thema en iedere module duurt 10 weken. Elke module bestaat uit een combinatie van colleges, trainingen en coachbijeenkomsten rondom een ​​centraal staand, bedrijfskundig thema.

Inhoud

De opleiding Bedrijfskunde is sterk praktijkgericht: we maken gebruik van de werksituatie of die van je medestudenten. Nieuwe toepassingen en inzichten kun je dus meteen benutten. Een ideale combinatie, waar jij niet alleen je voordeel mee doet, maar ook je werkgever.

  • Wil je (door)groeien naar een management- of adviesfunctie in het bedrijfsleven of de non-profitsector?
  • Ben je al manager of adviseur, maar wil je graag meer theoretische en praktische bagage krijgen op het gebied van bedrijfskunde?
  • Houd je van samenwerken, stuur je graag mensen aan en ben je analytisch, ondernemend en creatief?
  • Vind je het leuk om organisatieproblemen op te lossen en wil je leren hoe je het beste uit organisaties en mensen kunt halen?

Modules

Een module is een op zichzelf staand onderdeel over een duidelijk afgebakend onderwerp en is los te volgen. De modules van de Hanze Groningen worden gegeven binnen een erkende hbo-opleiding.

Wanneer je in jouw werk kennis mist over een bepaald onderwerp en je je wilt bijscholen, maar je hebt geen behoefte, tijd of mogelijkheden voor een langdurige studie, dan is het volgen van een module een manier om dit te realiseren.

Kenmerkend voor de opleiding is de praktijkgerichtheid en de aandacht voor (multidisciplinair) samenwerken. In elke module werk je in een leergroep bestaande uit 4-6 medestudenten. De opdrachten realiseren je in je eigen organisatie.

De opdrachten worden voornamelijk in de eigen beroepspraktijk uitgevoerd, waardoor je ook een bijdrage kunt leveren aan de beheersing, verbetering en vernieuwing van de bedrijfsprocessen van de onderneming waar je werkt.

De modules zijn doorlopend rondom een ​​bedrijfskundig thema en iedere module duurt 10 weken. Elke module bestaat uit een combinatie van colleges, trainingen en coachbijeenkomsten rondom een ​​centraal staand, bedrijfskundig thema.

De kenniseconomie stelt hoge eisen aan professionals, met mensen die creatief zijn en die samen met anderen kennis aanboren en vertalen in concrete ideeën, producten, diensten en verbeterde processen. Die rol is een bedrijfskundige op het lijf geschreven.

Als bedrijfskundige los je organisatievraagstukken praktisch, duurzaam en innovatief op door kennis van verschillende vakgebieden met elkaar te combineren. De focus ligt daarbij op het bepalen van de koers van een organisatie, het verbeteren en vernieuwen van bedrijfsprocessen en het samenwerken van mensen. Je leert organisaties vanuit een breed perspectief en met oog voor (inter-)nationale ontwikkelingen te bekijken. Als 'bruggenbouwer' begrijp je de belangentegenstellingen, communicatieproblemen en cultuurverschillen die in (en tussen) organisaties kunnen ontstaan.

Je wordt een generalist en krijgt goed inzicht op de verschillende mogelijke invalshoeken bij het analyseren en oplossen van problemen waar organisaties voor staan. Je richt je op interactie met zowel groepen als met individuen. Je bent analytisch en commercieel, maar staat ook open voor jouw omgeving, collega's en klanten.

De bachelor Bedrijfskunde slaat een ruim werkterrein met vele mogelijkheden. Je werkt als manager of als stagiair of externe adviseur in het bedrijfsleven of de non-profitsector. Hierdoor wordt je een specialist in het generalisme kun je functies bekleden als afdelingsmanager, accountmanager, projectleider, kwaliteitsmanager, organisatieadviseur, beleidsmedewerker, financieel adviseur, bedrijfsjurist en nog vele meer. Ook ben je toegerust om je eigen onderneming te starten en verder uit te bouwen.

Doel

Je vergroot je kennis en vaardigheden en werkt aan jouw carrièremogelijkheden.

Voor wie

Werkenden met een bedrijfskundige functie die graag een bedrijfskundige bachelor willen halen in deeltijd

Wat heb je nodig

  • Mbo-niveau 4 diploma.
  • Havo-diploma.
  • Vwo-diploma.

21+ regeling: als je 21 jaar of ouder bent en niet voldoet aan de toelatingseisen, kun je een toelatingstoets WISKUNDE A en ECONOMIE afleggen: www.toelatingstoetsen.nl.

Aanvulling voor anderstaligen: NT2 op het hoogste niveau.

Werkzaam in een bedrijfskundige functie op MBO+/HBO-niveau op een relevante werkplek voor minimaal 20 uur per week. Werkplekbegeleider aanwezig met minimaal HBO werk- en denkniveau.
Voldoe je hier niet aan? Kijk dan eens bij de opleiding Bedrijfskunde Associate Degree.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

Deze opleiding start 1 keer per schooljaar.

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata.

Lestijd:
13:30 - 20:30 uur
Locatie:
Marie KamphuisBorg, Groningen
Kosten:
Wettelijk collegegeld

Start

De exacte startdatum is nog niet bekend, de aanvang vindt plaats ergens begin september 2025. 

Duur 

De duur van de opleiding is vier jaar. Voor deze opleiding dien je 240 EC's te halen.

Voordat je begint met de opleiding heb je een gesprek met de studentencoördinator om te kijken of je in aanmerking komt voor een versnelde route, waardoor het mogelijk is om de opleiding in drie jaar en in 1 periode af te ronden. 

Studiebelasting

20 uur per week, inclusief colleges

Financiële regelingen

Hier vind je regelingen die financieel voordeel kunnen opleveren voor jou of jouw werkgever. Deze regelingen kunnen het je soms net even iets gemakkelijker maken om jouw opleidingswens in vervulling te laten gaan.

Kosten literatuur

In jaar 1 betaal je ongeveer € 1.000 aan literatuur en voor de daarop volgende jaren ongeveer € 500 per jaar.

Intake

Als je je hebt aangemeld via Studielink, ontvang je een bevestiging en vindt er een intakegesprek plaats. Na dit intakegesprek ontvang je een bericht over je toelating voor de opleiding.

Vrijstellingen

Wanneer je het propedeutisch examen van een universitaire opleiding Bedrijfskunde of een propedeutisch examen van een hbo-opleiding Bedrijfskunde hebt, kun je instromen in het tweede jaar van de opleiding, mits je voldoet aan de gestelde werkplekeis.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Economie en Management
Meld je aan via Studielink

Deel deze pagina