Voor ambitieuze, ondernemende verbinders die graag bedrijfskundige vraagstukken oplossen

  • Associate degree
  • Deeltijd
  • 2 jaren

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Bedrijfskunde

Niveau
associate degree
Vorm
deeltijd
Duur
2 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Associate degree
Credits
120 ECTS
Startmaanden
Start: september
Kosten
Kosten: Wettelijk collegegeld
  • Economie en Management

Na deze opleiding:

  • weet jij precies hoe het bedrijfsproces van een organisatie in elkaar steekt;
  • weet jij hoe je anderen enthousiast krijgt voor jouw plannen;
  • weet jij wat er nodig is om een ondernemingsplan of projectplan te maken voor jouw afdeling;
  • doe je voorstellen om de kwaliteit van de dienstverlening en de processen te verbeteren.

Wat ga je leren?

Ben je ambitieus, ondernemend, een verbinder en iemand die het leuk vindt om bedrijfskundige vraagstukken op te lossen? Wil jij je doorontwikkelen en steviger in je schoenen staan? Dan is deze associate degree (Ad)-opleiding Bedrijfskunde iets voor jou!

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2025 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot een van de beste van Nederland.

Inhoud

De beste resultaten 

Je leert verschillende bedrijfsprocessen te beheersen, te verbeteren en te vernieuwen, zoals commerciële, facilitaire en HRM processen. De nadruk ligt daarbij op de dagelijkse coördinatie en het signaleren en actief oppakken van geplande en niet-geplande werkzaamheden. De opdrachten (beroepsproducten) voer je grotendeels uit in jouw werkomgeving. Je krijgt zo de gelegenheid om dat wat je hebt geleerd gelijk toe te passen of te verbeteren in jouw organisatie.

Het programma van de Ad-opleiding

De opleiding kent vier modules van een half jaar. Tijdens iedere module staat een Action Learning opdracht uit de praktijk en leer je de theorie die hierbij past. Hierdoor leg je altijd de verbinding tussen theorie en praktijk en leer je van en samen met studenten, docenten en het werkveld. Zij voorzien je van feedback en zo werk je ook aan je eigen professionele ontwikkeling en professionele identiteit.
Je werkt doorlopend aan vijf competenties:

  • samenwerken
  • communiceren
  • methodisch handelen
  • probleemoplossend vermogen
  • lerend vermogen

Module 1: Beheersen (plannen en checken)
Welke vraagstukken horen bij bedrijfskunde? Je krijgt vakken als organisatiekunde, bedrijfseconomie, recht en operations management. Ook ga je aan de slag met je eigen professionele ontwikkeling en professionele vaardigheden ‘wie ben ik’ en krijg je daarbij trainingen aangeboden.

Module 2: Verbeteren (beter en slimmer)
Nu je een beeld hebt gekregen van een draaiende organisatie, ga je kijken naar de mogelijkheden om
processen te verbeteren. Er wordt aandacht besteed aan onderzoeksvaardigheden, strategisch management en managementinformatiesystemen. ‘Wat kan ik’ staat in de trainingen van deze module
centraal.

Module 3: Vernieuwen (creativiteit en originaliteit)
Na module 1 en 2 ben je klaar om de vernieuwing aan te pakken. Je maakt je sterk voor het ontwikkelen of verbeteren van een dienst, product of organisatie. Je maakt een innovatie of verbetering voor de praktijk, waarbij je bezig gaat met het creëren van draagvlak.

Module 4: Actiegericht onderzoek
In de modules één tot en met drie zijn de verschillende onderdelen van bedrijfskunde aan de orde geweest. In dit laatste onderdeel verbind je al deze vaardigheden via actiegericht onderzoek. Hierbij leer je de vraag uit de praktijk te achterhalen, te verbinden en multidisciplinair samen te werken. Tenslotte reflecteer je kritisch op je eigen beroepsmatig handelen en geef je zelfstandig sturing aan
je loopbaan.

Topopleiding

Topopleiding-deeltijdduaal-2025.png

Topopleiding deeltijd/duaal 2025

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2025 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot één van de beste van Nederland.

Kom meer te weten over de keuzegids
Ad bedrijfskunde.png

Voor wie

De Ad Bedrijfskunde wordt als deeltijdvariant aangeboden en richt zich met name op studenten en professionals met een mbo-opleiding op niveau 4, die zich willen ontwikkelen en (op)scholen.

Met de Ad Bedrijfskunde verstevig je je competenties binnen je huidige functie en draag je bij aan het succes van een organisatie. Na de opleiding, maar ook al tijdens je opleiding, kun je aan de slag als:

• Projectmedewerker
• Medewerker kwaliteitszorg
• Procesmanager
• Assistent projectleider
• (Front)officemanager
• Marketing- en sales medewerker

Wat je nodig hebt

Mbo-4 diploma
Studenten uit alle mbo-domeinen zijn direct toelaatbaar. Wij adviseren dringend dat je je inhoudelijk vooraf voorbereidt op de hbo-opleiding van je keuze. Dat kan op twee manieren:
1: Volg één of meerdere  doorstroomkeuzedelen
2: Maak gebruik van het voorbereidingsaanbod op www.mbohbonoordnederland.nl . Je vindt hier informatie over voorbereidingscursussen, lesstof voor zelfstudie en oefenmateriaal 
Havo-diploma
Vwo-diploma

Als je niet voldoet aan de vooropleidingseisen en je bent 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingstoets Wiskunde A en Economie maken. Kijk voor meer informatie op https://toelatingstoetsen.nl/

Voor het volgen van de opleiding is het een voorwaarde dat je een werkplek hebt in het bedrijfskundig domein voor 16 uur per week.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

Deze opleiding start 1 keer per jaar.

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata.

Lestijd:
8:30 - 16:30 uur
Alle lesdagen:
Woensdag
Locatie:
Marie KamphuisBorg, Groningen
Kosten:
Wettelijk collegegeld

Data    

Start van de opleiding is in begin september. Introductiedag: woensdag 3 september 2025. Start lessen: woensdag 10 september 2025 

Tijden

De lessen vinden wekelijks plaats op van 8.30-16.30 uur.

Duur

Twee jaar

Studiebelasting

20 tot 24 uur per week inclusief de lesdag, naast minimaal 16 uur werk of stage per week. Tijdens de opleiding werk je aan diverse beroepsproducten en aan je persoonlijke en professionele vaardigheden die je grotendeels toepast op jouw werkplek. Hierdoor krijg je vanaf de start van de opleiding gelegenheid om jouw werkplek te verbeteren en dat wat je hebt geleerd toe te passen ten behoeve van jouw organisatie.

Kosten

Kijk op onderstaande button voor de actuele hoogte van de collegegelden.
Daarnaast zijn er kosten voor literatuur en studiemateriaal; deze kosten worden nader bepaald.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Economie en Management
Meld je aan via Studielink

Deel deze pagina