Erik Soepenberg

Als associate lector van de onderzoeksgroep Sociale Innovatie in Zorg en Welzijn richt Erik Soepenberg zich op de voornaamste uitdagingen binnen zorg en welzijn, waarvan het nijpende personeelstekort en de toenemende druk op de zorg de komende jaren een centrale rol zullen spelen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is een omvangrijke transitie nodig die vereist dat alle krachten in de regio worden gebundeld.

Het associate lectoraat Sociale Innovatie in Zorg en Welzijn draagt bij aan deze transitie door zorgorganisaties te ondersteunen met sociale innovaties, vaak gekoppeld aan technologische innovaties. De focus ligt daarbij primair op twee pijlers:

  • Het duurzaam implementeren van innovaties in het zorgproces zelf.
  • Het versterken van de onderliggende innovatiekracht van zorgorganisaties.

De activiteiten van het associate lectoraat zijn gebaseerd op drie perspectieven: het perspectief van de cliënten, het perspectief van zorgprofessionals en managementperspectief. Alleen door steeds deze drie perspectieven in acht te nemen, kan echte impact gerealiseerd worden.

Samenwerkingspartners

Het associate lectoraat is ontstaan vanuit een samenwerking tussen het lectoraat Organisatieontwerp en -Verandering, het lectoraat Digitale Transformatie en het lectoraat Leiderschap en Duurzaam Werken van het Marian van Os Centre of Expertise Ondernemen. Momenteel is het associate lectoraat binnen het grotere project Health Noord actief om de implementatie en adoptie van technologische en sociale innovaties binnen de Verzorging, Verpleging en Thuiszorg (VVT) te bevorderen in Noord-Nederland. Ze werken niet alleen nauw samen met gerelateerde opleidingen binnen de Hanze maar ook met externe partners zoals het practoraat Zorg en Technologie van het Noorderpoort, Alfacollege en Drenthe College, het lectoraat Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn van NHL Stenden, Anders Werken in de Zorg Friesland en Drenthe, en de Technologie Zorg Academie (TZA) Groningen en Drenthe.

Meer over Erik Soepenberg

Na zijn afstuderen in Bedrijfskunde in 2005, heeft Erik Soepenberg zijn doctoraat behaald aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2010 met een proefschrift over Werklastbeheersing met diverse gerelateerde wetenschappelijke publicaties. Gedurende deze periode was hij ook betrokken bij logistieke verbeteringsprojecten in verschillende mkb-bedrijven. Na het behalen van zijn doctoraat is Soepenberg als senior onderzoeker begonnen aan de Hanze, waar hij zijn focus verbreedde naar diverse onderwerpen en doelgroepen.

Erik Soepenberg_2023.jpg

Vanaf 2010 is Soepenberg actief betrokken geweest bij het initiëren, leiden, begeleiden en/of uitvoeren van praktijkgericht onderzoek in het mkb, de gezondheidszorg en het basisonderwijs. Zijn onderzoek richtte zich onder andere op het ondersteunen van organisaties bij procesverbeteringen, het verlagen van de werkdruk onder professionals en het bevorderen van modulariteit en duurzaamheid. Sinds 2023 staat de transitie binnen zorg en welzijn centraal qua thematiek.
Daarnaast heeft Soepenberg de afgelopen jaren gediend als (intern) adviseur bij diverse projecten, variërend van personeelsuitbesteding tot financiële stromen en organisatieontwikkeling. Dit heeft hij  gecombineerd met het behalen van een volledig certificaat Lean Six Sigma Black Belt.

Naast zijn rol als onderzoeker is Soepenberg ook actief als docent en ontwikkelaar binnen de opleiding Bedrijfskunde, waar hij een integrale leerlijn operations en supply chains heeft opgezet. Dit heeft onder andere geresulteerd in de succesvolle lancering van lean six sigma green belt en black belt programma voor zowel voltijd- als deeltijdstudenten.

Contact

Publicaties