De Hanze heeft recentelijk een nieuwe 1,5T MRI-scanner geïnstalleerd, een stap die de medische beeldvorming en educatie en praktijkgericht onderzoek naar een hoger niveau tilt. Deze technologische vooruitgang is het resultaat van een innovatieve samenwerking met het MRI Centrum.
De nieuwe scanner biedt niet alleen verbeterde diagnostische mogelijkheden, maar creëert ook een unieke leer- en onderzoeksomgeving waar studenten in een realistische klinische setting kunnen trainen en praktijkervaring opdoen. Floris de Groot van de opleiding MBRT en Catrinus Kingma, betrokken vanuit vastgoed, delen het inspirerende verhaal achter de totstandkoming hiervan.
Een nieuwe standaard voor medische beeldvorming
De oude MRI-scanner van de Hanze, die in 2009 was aangeschaft, was verouderd. “Om aan te sluiten bij de huidige praktijk wilden we een supergeleidende magneet aanschaffen”, vertelt Floris. “Qua kosten was dat echter niet haalbaar om op ons opleidingsbudget te dragen. Daarom besloten we een partner te zoeken.”
Samenwerking
“Ziekenhuizen zoals het UMCG en het Martini Ziekenhuis beheren hun eigen MRI's, wat samenwerking lastig maakt”, legt Floris uit. “Het MRI Centrum kende ik al door gastdocenten die daar werkten. Dus besloot ik contact op te nemen. Dit bedrijf opereert vanuit 7 plekken in Nederland, onder andere Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch. Wat volgde was een constructieve dialoog; zij zochten een vaste locatie in het noorden. Het bleek een perfecte match. Dit leidde tot een samenwerkingsovereenkomst van 10 jaar. Deze samenwerking betekent dat het MRI Centrum onder het dak van de Hanze patiëntenzorg kan toepassen door het maken van MRI-scans die doorverwezen zijn door huisartsen en specialisten, terwijl de Hanze de scanner gebruikt voor educatieve doeleinden en onderzoek tijdens de weekdagen.”
Kwaliteitsgelden
Catrinus Kingma, betrokken bij het vastgoedgedeelte van het project, benadrukt het belang van een goede samenwerking tussen onderwijs en vastgoed. “De verbouwing die nodig was voor de MRI-scanner is gefinancierd vanuit de kwaliteitsgelden”, legt hij uit. “Het gaat niet alleen om de ruimte voor de MRI-scanner zelf, maar ook om alle faciliteiten daaromheen, zoals een wachtruimte, behandelkamer en bedieningsruimte die daarnaast geschikt is gemaakt als onderwijsruimte.”
Aansluiten bij het werkveld
Floris: “We hebben een omgeving gecreëerd die dicht bij een echte ziekenhuisomgeving ligt. Dit biedt onze studenten een realistische context om in te leren en te oefenen.” Deze opzet zorgt ervoor dat studenten niet alleen theoretische kennis opdoen, maar ook praktische vaardigheden ontwikkelen die direct aansluiten bij het werkveld. Door intensieve stages en samenwerkingen met het MRI Centrum krijgen zij de kans om met echte patiënten te werken, wat hun begrip en ervaring in de medische praktijk verdiept.
Leergemeenschap Hanze en het MRI Centrum
De leergemeenschap, gevormd door de Hanze en het MRI Centrum, combineert onderwijs en praktijk in één faciliteit. Deze innovatieve benadering verbetert de kwaliteit van zowel het onderwijs als de patiëntenzorg aanzienlijk.
Vanaf september zullen studenten beginnen met het gebruik van de nieuwe MRI-scanner. Floris benadrukt de unieke positie van Hanze: “We zijn de enige hogeschool in Nederland met een supergeleidende 1,5T MRI-scanner en een plek waar patiëntenzorg en educatie samenkomen.” Hij voegt eraan toe: “Het mooiste is dat we hiermee een omgeving hebben gecreëerd waar educatie en patiëntenzorg hand in hand gaan. Dit is een grote stap vooruit voor de Hanze en een inspiratie voor andere instellingen.”
De Hanze investeert, net als andere hogescholen en universiteiten, extra in de kwaliteit van onderwijs door middel van kwaliteitsafspraken. We zetten daarbij in op thema's als studentbegeleiding- en welzijn, ontwikkeling van medewerkers en goede en passende onderwijsfaciliteiten. De kwaliteitsafspraken zijn tot stand gekomen met de input van studenten, medewerkers, het management, de medezeggenschap en het werkveld en bestaan uit 23 maatregelen binnen drie investeringslijnen.
Lees ook: Nieuwe MRI-locatie MBRT voor patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek
Feedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?