Nieuwe MRI-locatie MBRT voor patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek

  • Nieuws
Eline en Esmee bij Mri scanner

In maart werd er in het Wiebenga een state of the art MRI-scanner getakeld. De installatie van het 4500 kilo wegende apparaat was de start van de nieuwe MRI-locatie, die wordt gebruikt voor patiëntenzorg door het MRI Centrum en door de Hanze voor onderwijs en praktijkgericht onderzoek. Op 14 oktober werd de locatie feestelijk geopend. Eline Schuur en Esmee Bahlmann lopen er stage en vertellen meer over de nieuwe MRI-locatie.

Tekst: Loes Vader
Foto's: Kim Frijters

Eline en Esmee zitten beiden in het laatste jaar van de bachelor Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken, kortweg MBRT. Afgelopen september begonnen ze aan hun stage op de nieuwe MRI-locatie, een samenwerking tussen de Hanze en het MRI Centrum. De afkorting MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, dit betekent dat door een zeer sterk magneetveld en radiogolven er doorsnedenfoto's van het lichaam worden gemaakt. “Het MRI Centrum is een kliniek waarnaar je kunt worden doorverwezen door de huisarts, het ziekenhuis of een sportarts”, legt Esmee uit. “We zijn twee dagen in de week open, op dinsdag en op zaterdag. Meestal kun je bij ons dezelfde week al terecht.”  

1.5 Tesla

De opleiding MBRT had al een MRI-scanner waarmee studenten praktijkervaring konden opdoen, maar deze is niet te vergelijken met de nieuwe scanner. “Je hebt verschillende soorten sterktes bij MRI-scanners”, legt Eline uit. “We hadden een 0.2 Tesla MRI-scanner en nu hebben we een 1.5 Tesla, die is echt veel beter en inzetbaar voor patiëntenzorg. Het is een scanner die in ziekenhuizen wordt gebruikt, met een goed signaal en perfecte beelden. Wij hebben allebei stage gelopen in het buitenland, Esmee in België en ik in Zwitserland en deze scanner is dezelfde als in die ziekenhuizen. MRI is best een ingewikkeld vak en met deze scanner ben je veel beter voorbereid op patiëntenzorg. We liepen altijd al voor op andere opleidingen want die hebben helemaal geen MRI-scanner, maar nu hebben we het helemaal luxe.” 

100 kilometer per uur 

Eline en Esmee lopen twee dagen in de week stage in het MRI Centrum, daarnaast wordt de scanner door de Hanze gebruikt voor onderwijs en onderzoek. Esmee: “We helpen bij lessen, we geven lessen en ondersteunen de docent. Een belangrijke taak voor ons is de veiligheid waarborgen want een MRI-scanner heeft een enorm sterk magnetisch veld. Een schaar kan met 100 kilometer per uur wegschieten en een telefoon overleeft een bezoek aan de scanner niet. De docenten vinden het ook fijn dat wij alles goed controleren. In tegenstelling tot röntgenapparatuur word je in een MRI-scanner niet blootgesteld aan straling, daarom kunnen de studenten ook veilig op elkaar oefenen. “Je kunt zoveel fouten maken als je nodig hebt om het scannen onder de knie te krijgen”, legt Eline uit. 

Borstkanker 

Met een MRI-scan zie je niet de botten, maar de weke delen. “Wij kunnen met de scan bijvoorbeeld Alzheimer aantonen en organen in beeld brengen, maar ook knieën, meniscussen en bloedingen”, legt Esmee uit. “Laatst had Eva Jinek een item over borstkanker waarin werd verteld dat MRI de dichtheid van borstweefsel kan scannen en daarmee de kans op borstkanker kan inschatten. Het MRI Centrum werd overspoeld door vrouwen die hun borsten wilde laten scannen. Wij gaan die screening hier binnenkort ook doen. Het is geen vervanging voor borstkankeronderzoek, maar een aanvulling.” 

Eline en Esmee leren veel tijdens hun stage. Eline: “De combinatie van educatie en patiëntenzorg is heel interessant. We hebben stages gedaan waarbij we vijf dagen per week full time in het ziekenhuis werkten. Maar je leert zoveel door het vak aan studenten uit te leggen. Ik wist niet dat ik dat kon en dat ik dat zo leuk en interessant zou vinden. De patiënten die hier komen, zijn ook dankbaar dat ze zo snel kunnen worden geholpen. Het is natuurlijk heel mooi dat we tijdens de opleiding kunnen bijdragen aan het verkorten van de wachtlijsten in de zorg.”  

Interessegebieden

  • Gezondheid en Sport