‘Ik gebruikte analytische methoden om vervalsingen in kruiden en specerijen te ontdekken’
- Onderwijsproject
Als jij een potje kruiden of specerijen koopt wil je zeker weten dat er ook in zit wat op het label staat, anders smaakt je eten misschien wel heel raar. Voor bedrijven die kruiden en specerijen verkopen, zoals Euroma, is het ook belangrijk dat ze precies weten dat ze binnen krijgen wat ze besteld hebben. Helaas zitten er soms toch vervalsingen tussen. Vierdejaars student Medische Diagnostiek Denise Meulman onderzocht tijdens haar stage of het mogelijk is deze vervalsingen te herkennen met een e-nose.
Veel kruiden en specerijen worden op meerdere plekken op de wereld geproduceerd, maar de kwaliteit is niet overal hetzelfde. 'Je kunt bijvoorbeeld olijfblaadjes gebruiken in plaats van oregano, of gember vervalsen met vulstoffen en kleurstof', vertelt Denise. 'Je kunt je voorstellen dat sommige leveranciers een beetje deze goedkopere varianten door hun product mengen en doen alsof het allemaal van hoge kwaliteit is, zodat ze meer geld kunnen verdienen.'
De controle van kruiden en specerijen is binnen Euroma nu nog een taak van een groep mensen die heel goed kunnen ruiken en proeven. 'Zij kunnen redelijk goed vervalsingen van de echte kruiden onderscheiden, maar ze hebben natuurlijk limieten', zegt Denise. 'Daarom wilde Euroma weten of een analytisch apparaat de controle kon helpen.'
Hiervoor gebruikte Denise de e-nose, een draagbaar analytisch apparaat dat verschillende analyses kan uitvoeren op geuren. 'Het kijkt met allerlei technieken of het de moleculen in de geur kan achterhalen. En wij konden dan kijken of we verschillen zagen in de moleculen van de echte kruiden en de vervalsingen.' Dit deed Denise voor nootmuskaat, kaneel en tijm. 'We wilden graag de vervalsing van nootmuskaat testen, maar die konden we niet krijgen, dus hebben we zelf een vervalsing gemaakt met een mix van nootmuskaat en folie.'
Het vinden van de vervalsingen bleek nog niet zo makkelijk, want er bleek ook veel variatie te zitten tussen verschillende ladingen kruiden of specerijen. 'De samenstelling hangt blijkbaar erg af van bijvoorbeeld de omstandigheden bij het oogsten, dus ladingen die je op andere momenten binnenkrijgt lijken niet per se op elkaar.' Toch wist Denise een aantal vervalsingen op te pikken. 'We vonden wel verschillen, onder andere in tijm uit Marokko en tijm uit Polen. Er is niet bekend of die met elkaar vervalst worden, maar we zouden dat nu wel kunnen meten.'
Voor Euroma is het onderzoek van Denise aanleiding om verder te gaan met het project en meer data te verzamelen. 'Met meer data kunnen ze in de toekomst mogelijk ook meer onderscheid maken tussen natuurlijke variaties en echte vervalsingen, dus dan wordt het echt interessant.'
Denise gaat zelf ondertussen iets heel anders doen. 'Ik ga afstuderen bij de afdeling klinische farmacie in het Isala ziekenhuis in Zwolle. Dit is meer in de richting waar de opleiding Medische Diagnostiek zich op richt, want hier ga ik weer aan medische analyses werken. Maar ik ben wel blij dat ik een uitstapje heb gemaakt, want bij Euroma kon ik mijn kennis van analysemethodes op een heel andere manier inzetten, en daar heb ik ook heel veel van geleerd.'
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?