Leer kritisch redeneren: van complexe casussen tot zorgvuldige zorgplannen

  • Cursus | Module | Leergang
  • Deeltijd
  • 3 maanden

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Kritisch Redeneren: de uitdaging voor verpleegkundigen

Niveau
cursus | module | leergang
Vorm
deeltijd
Duur
3 maanden
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Certificaat
Credits
20 ECTS
Startmaanden
Start: september
Studiebelasting
Studiebelasting: 8 uur per week
Kosten
Kosten: € 1.500,-
  • Gezondheid en Sport
  • Gedrag en Maatschappij
  • Informatieavond

Na deze cursus

  • heb je kennis van theorieën en classificaties met betrekking tot klinisch redeneren;
  • ben je in staat systematisch, valide en betrouwbaar gegevens te verzamelen;
  • kun je klinisch redeneren in hoog-complexe situaties;
  • kun je passende communicatieve vaardigheden toepassen;
  • kun je verpleegkundig diagnosticeren, indiceren, zorgresultaten bepalen, interventies toepassen, rapporteren en evalueren;
  • weet je hoe je gebruik maakt van evidence based practice;
  • kun je een moreel dilemma formuleren;
  • kun je door moreel redeneren in samenspraak met collega’s komen tot een besluit en actieplan;
  • kun je kritisch reflecteren op het eigen handelen en op het moreel redeneren en handelen.

Wat ga je leren?

Wil jij ontdekken wat de toegevoegde waarde is van kritisch en klinisch redeneren? Ben je benieuwd met welke morele dilemma’s je mogelijk te maken krijgt? En hoe je hier op een professionele wijze mee kunt omgaan?

Inhoud

Tijdens deze cursus ga je aan de slag met een voorbeeld uit je eigen beroepspraktijk, bij voorkeur een cliënt met een zeer complexe zorgvraag. Je leert hoe je op een kritische (én klinische!) wijze een anamnese zo goed mogelijk kunt afnemen. Je werkt hierin samen met de zorgvrager en diens naasten. Met als eindresultaat: een zorgvuldig uitgewerkt zorgplan. In dit plan beschrijf je de behoefte aan verpleegkundige zorg, maar ook de gewenste resultaten en interventies die – in overleg met de cliënt en diens naasten – zijn geformuleerd. Kortom: een plan waarbij alle betrokkenen zich gehoord en gezien voelen. Je gebruikt hierbij verpleegkundige classificaties.

Vervolgens neem je je eigen handelen onder de loep. Tijdens een reflectie kijk je naar hoe de zorg is verleend en hoe het zorgplan tot stand is gekomen. Vooral je eigen aandeel, je professionele beroepswaarden en je ontwikkeling staan hierin centraal. Daarnaast krijg je handvatten om de morele dilemma’s in je werk te herkennen en methodisch aan te pakken.

Uniek voor Noord-Nederland

Tijdens deze cursus ga je samen met je medestudenten uit andere zorgvelden aan de slag. Er is dus sprake van 'samenwerkend leren'. Dat betekent dat je veel mogelijkheden hebt om uit te wisselen met anderen. Je leert van elkaar en ontwikkelt je op deze manier verder als verpleegkundige. De cursus is onderdeel van de deeltijdopleiding Verpleegkunde.

Afronding

Na het succesvol afronden van deze cursus, ontvang je een certificaat. De cursus is geaccrediteerd bij V&VN.

Vervolg of verdieping

De cursus ‘Kritisch redeneren: uitdaging voor de verpleegkundige!’ en de cursus ‘Deskundigheidsbevordering: groeien in vakbekwaamheid’ vormen samen Module 4 van de Deeltijdopleiding Verpleegkunde. Beide cursussen kunnen echter ook los van elkaar gevolgd worden. Van de Deeltijdopleiding Verpleegkunde zijn onderstaande modules/cursussen ook los te volgen: 

Bijzonderheden

Ben je enthousiast geworden voor de cursus Kritisch redeneren? En wil je je aanmelden? Vul dan uiterlijk 4 weken voor de start het aanmeldformulier in via de aanmeldknop. Wij nemen dan contact met je op om de aanmeldprocedure op te starten. Ook ontvang je dan informatie over hoe je je kunt voorbereiden op deze cursus.

Accreditatie

Logo accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V.jpg

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden

Deze opleiding is geaccrediteerd voor het Kwaliteitsregister V&V. Het kwaliteitsregister is het hulpmiddel voor jou als verpleegkundige of verzorgende om je deskundigheid bij te houden.

Meer weten

Voor wie

BIG-geregistreerde verpleegkundigen met diploma MBO-V, HBO-V of Inservice-opleiding.

Wat je nodig hebt:

MBO-V, HBO-V of Inservice-opleiding. Voorwaarden voor deelname: je hebt een relevante werkplek in de zorg- of welzijnssector. En op je werkplek kun je tijdens het volgen van deze cursus worden begeleid door een collega met een diploma HBO-V.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

Deze opleiding start 1 keer per jaar.

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata.

Lestijd:
9:00 - 17:00 uur
Alle lesdagen:
Wekelijks op vrijdg
Locatie:
Wiebenga, Groningen
Kosten:
€ 1.500,-

Duur

3 maanden (9 lesdagen)

Studiebelasting

Eens in de week een lesdag van 8 uur. Daarnaast heb je een relevante werkplek in de zorg- en welzijnssector. Zelfstudie: bij de start ongeveer 6-8 uur per week, daarna ongeveer 4 uur per week.

Kosten

Ben je mbo-v of inservice opgeleide? Dan kom je in aanmerking om deze module tegen het wettelijk vastgestelde collegegeld te volgen. Kijk hier voor meer informatie. Bij aanmelding ontvang je hierover meer informatie.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Gezondheid en Sport

Evenement types

  • Informatieavond
Direct inschrijven

Deel deze pagina