Beïnvloed menselijk gedrag in jouw werkomgeving

  • Bachelor
  • Deeltijd
  • 4 jaren

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Toegepaste Psychologie

Niveau
bachelor
Vorm
deeltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: meerdere data
Studiebelasting
Studiebelasting: 20 uur per week
Kosten
Kosten: Wettelijk collegegeld
  • Gedrag en Maatschappij

Na deze opleiding

  • heb je een gedegen theoretische kennis, ‘Body of Knowledge’, van de psychologie
  • heb je kennis en vaardigheden opgedaan om het gedrag van individuen en groepen in de samenleving te beïnvloeden door het opzetten en uitvoeren van een coaching traject, een groepsinterventie en een gedragsbeïnvloeding campagne
  • heb je kennis en vaardigheden opgedaan om het gedrag van individuen en groepen te beoordelen door het opzetten en uitvoeren van een assessment of diagnostisch instrument
  • kun je toegepast onderzoek naar gedrag opzetten en uitvoeren
  • kan je helder denken, kritisch gebruik maken van bronnen, heb je een ondernemende houding, ben je gericht op samenwerking, heb je reflectief vermogen, en kan je ethisch handelen als toegepast psycholoog

Wat ga je leren?

De bachelor Toegepaste Psychologie richt zich op het gedrag van mensen en het toepassen van psychologische kennis in de praktijk. Je leert gedrag te beoordelen via diagnostiek en assessments en te beïnvloeden door middel van training, coaching en gedragsveranderingscampagnes. Daarnaast speelt onderzoek een belangrijke rol. Je leert menselijk gedrag te onderzoeken om van daaruit dat gedrag te kunnen beoordelen en/of beïnvloeden. Ook leer je de benodigde onderzoeksvaardigheden om praktijkgericht onderzoek te doen.

Je leert effectief samen te werken met medestudenten, externe kandidaten en/of opdrachtgevers. Ook leer je ethische richtlijnen en beroepscodes te hanteren en te reflecteren op je eigen handelen om je voortdurend te ontwikkelen. Daarnaast onderbouw je beroepsproducten met relevante bronnen en onderzoeksresultaten en geef je passend advies aan cliënt of opdrachtgever.

Leren vanuit de eigen relevante werkomgeving

Je onderzoekt situaties uit je eigen beroepspraktijk door waarnemingen te doen, feiten te verzamelen en daar conclusies aan te verbinden. Daarnaast ontwerp je plannen om mensen verder te helpen ontwikkelen of om situaties te beïnvloeden. Het kan daarbij om de meest uiteenlopende zaken gaan, van beroepskeuze tot verslavingszorg, van effectiviteit in de werksituatie tot de inrichting van gebruiksvriendelijke technologie en van preventiecampagnes tot de inrichting van de openbare ruimte.

Toegepaste Psychologie is een brede opleiding en leidt op tot verschillende ‘beroepen’ of beroepsrollen (trainer, voorlichter, coach, adviseur, assessor, onderzoeker, et cetera) met name in de volgende sectoren:

  • Mens en werk. Denk aan preventie, organisatieadvies, duurzame inzetbaarheid, re-integratie, training, coaching en talentontwikkeling.
  • Mens en techniek. Denk aan hoe mensen zich verhouden tot de toenemende automatisering en digitalisering en aan het ontwerp van gebruikersvriendelijke technologie.
  • Onderwijs en ontwikkeling. Denk aan onderwijsbegeleiding, beroepskeuze of de aanpak van problemen als jeugdobesitas, schooluitval en jeugdcriminaliteit.
  • Welzijn en gezondheid. Denk aan leefstijlcoaching, programma’s voor ouderen, begeleiding van chronisch zieken, gezondheidszorg en ggz.
  • Mens en maatschappij. Denk aan veiligheid (politie, defensie), leefbaarheid, gezondheid en duurzaamheid.

Ook zijn toegepast psychologen aan het werk als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld als trainer of coach. Voor sommige beroepsrollen zijn registraties vereist. Deze ontwikkeling volgt de opleiding met aandacht.

Modulair

De bacheloropleiding Toegepaste Psychologie in deeltijd wordt in modulaire vorm aangeboden. Een module is een op zichzelf staand onderdeel van een halfjaar binnen de opleiding en omvat een afgebakend onderwerp. Tijdens de opleiding volg je in principe acht modules. Elke module kent verschillende vormen van toetsing.

Persoonlijke ontwikkeling

Er is speciale aandacht voor je persoonlijke studie- en loopbaanontwikkeling. In kleine groepen werk je aan studievaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast word je individueel begeleid door een studiebegeleider. Dat betekent dat je goed wordt ondersteund, zodat je studievoortgang optimaal is. Deze ondersteuning komt niet alleen van de docenten, ook bij je medestudenten kun je met vragen terecht en zij bij jou. Daar leer je allebei van.

Studieopbouw

De bacheloropleiding Toegepaste Psychologie in deeltijd duurt vier jaar en beslaat in totaal acht modules. Iedere module duurt ongeveer 20 weken. In de modules breng je als student steeds zelf opdrachten en onderwerpen in vanuit je eigen werkomgeving. 

Bekijk het module overzicht

Module 1 Basispsychologie van het individu
Het gedrag van de individuele mens staat in deze module centraal. Je brengt dit gedrag in kaart door de diagnostische cyclus te volgen. Je voert een intakegesprek met een medestudent of iemand uit je relevante werkomgeving. Je leert vervolgens hoe je het gedrag op andere manieren in kaart kunt brengen (observaties, literatuur- en dossieronderzoek en door het afnemen van verschillende testen). Hierbij gebruik je de kennis uit de Body of Knowledge (inleiding in de psychologie, persoonlijkheidspsychologie en ontwikkelingspsychologie).

Module 2 Basispsychologie van de groep en maatschappij
Je houdt je bezig met een interventie gericht op gedrags- of attitude verandering binnen de werkomgeving. Je signaleert een probleem op de werkvloer. Dit probleem wordt verder onderzocht door middel van waarnemingen en gesprekken met betrokkenen. Je brengt systematisch in kaart wat er speelt en wat de mogelijke oorzaken van het probleem kunnen zijn. Vervolgens analyseer je aan welke knoppen je zou kunnen draaien om het gedrag of de attitude in de gewenste richting te veranderen. Hier ontwerp je een interventie voor en deze wordt (deels) uitgetest bij de doelgroep. Hierbij gebruik je de kennis uit de Body of Knowledge (arbeids, organisatie en sociale psychologie en onderzoeksconcepten).

Module 3 Psychologie van de groep – groepsinterventies
In module 3 werk je aan een groepsinterventie, bijv. een training. Je brengt een opdracht in vanuit de relevante werkomgeving. Vanuit de onderzoeksmethodiek de interventiecyclus (analyse, ontwerp, uitvoering en evaluatie) en kennis over groepsdynamica ga je op onderzoek uit wat er leeft bij de doelgroep en stakeholders. Je komt vervolgens met een ontwerp om hier verandering in te brengen, voert dit uit en evalueert dit met de betrokkenen.

Module 4 Psychologie van het individu – coachen op progressie
Je gaat in deze module een coachingstraject opzetten en uitvoeren met twee of meer coachees die een ontwikkel/coachingsvraagstuk hebben. Hierbij ga je weer te werk volgens de diagnostische cyclus. Op basis van een intakegesprek en vervolgonderzoek (bijv. literatuuronderzoek naar belangrijke thema’s en afname van bepaalde testen) ontwikkel je samen met de coachee een coachingsplan en voert dat uit. Je past in het coachingstraject verschillende gespreksmethodieken (progressiegericht coachen, motiverende gespreksvoering en Acceptance and commitment therapy), psychodiagnostiek, modellen en (digitale) hulpmiddelen toe. Na afloop evalueer je samen met de coachee de resultaten en het proces van de coaching.

Module 5 Psychologie van mens en maatschappij - gedragsveranderingscampagne
Je ontwerpt een gedragsbeïnvloedingscampagne met als thema een maatschappelijk vraagstuk en onderbouwt dit met gedegen onderzoek. Je voert de gedragsbeïnvloedingscampagne op professionele wijze uit en voert kwantitatief onderzoek uit ten behoeve van de evaluatie van de gedragsbeïnvloedingscampagne. Met de maatschappelijke vraagstukken sluiten we in deze module nauw aan bij de door de Hanzehogeschool benoemde maatschappelijke opdrachten: 1. versterking van een leefbaar en duurzaam Noord-Nederland, 2. Transitie naar een gezonde en actieve samenleving, 3. Energietransitie en circulariteit, duurzaamheid met en voor iedereen en 4. Digitale transformatie. 

Module 6 Praktijkgericht onderzoeken en beoordelen van gedrag
Je maakt en/of verbetert een diagnostisch instrument of assessmentprocedure in de eigen relevante werkomgeving. Ter ondersteuning van het maken van een diagnostisch instrument of assessmentprocedure doe je een uitgebreid en verdiepend praktijkgericht onderzoek. Je doorloopt daarmee zowel de diagnostische als de onderzoekscyclus in het geheel. Afhankelijk van het vraagstuk uit de beroepspraktijk die je inbrengt komt er op een aantal stappen uit de cycli de nadruk te liggen.

Module 7 Keuzesemester
Je hebt de ruimte om keuzeonderwijs te volgen op hbo-niveau. De meeste mensen kiezen hier voor een minor binnen een Nederlandse of buitenlandse hbo-instelling. Mogelijk heb je dit al elders gevolgd en kan je hier vrijstelling voor aanvragen. De leergang Positieve psychologie aangevuld met een opdracht komt in aanmerking als invulling van dit semester.

Versnellen? Als je voor vrijstelling in aanmerking komt, kan je hierdoor je studie met een half jaar versnellen. 

Module 8 Werkplekleren als toegepast psycholoog
Je laat zien dat je professioneel  kan werken als toegepast psycholoog door te werken op een werkplek op hbo-niveau. Middels beroepsproducten (deels verplichte en deels vrij in te vullen) die je verzamelt in je eigen relevante werkomgeving toon je aan dat je de competentie ‘professioneel werken’ beheerst vanuit je rol als (toekomstig) toegepast psycholoog.

Versnellen? Je hebt de mogelijkheid om dit in onderdelen al eerder in je studie (naast elk van de eerste 6 modules een stukje) aan te tonen, zodat je hierdoor versnelling kan aanbrengen in je studie.

Start van de modules
De modules 1, 3 en 5 starten in september. De modules 2, 4 en 6 in februari. Het is mogelijk de opleiding te starten in zowel september als in februari. Als je start in februari start je met module 2. De meest logische volgorde is vervolgens om module 1, 4, 3, 7, 5, 6 en 8 te volgen. Module 7 en 8 worden elk semester aangeboden. N.B. In de route die je volgt als je in februari instroomt is alleen een versnelling van een half jaar en niet van één jaar mogelijk.

TP video.png

Onze docenten

Sla over

Voor wie

Werkende professionals met een relevante werkomgeving van minimaal 8 (in jaar 1) of 16 (vanaf jaar 2) uur per week, die geïnteresseerd zijn in het gedrag van mensen en daar graag meer van willen weten.

Veelgestelde vragen

Relevante werkomgeving

Je werkomgeving speelt een belangrijke rol in de opleiding. Bij de start van je deeltijdopleiding dien je dan ook te beschikken over een relevante werkomgeving (toelatingseis). Dit kan je huidige werkplek zijn, maar ook een andere werkplek waaronder ook vrijwilligerswerk. Het kan heel goed zijn dat je huidige functie nu nog niet passend is, maar dat je dit wel zo kan creëren. Het uitgangspunt van het hebben van een relevante werkomgeving is dat het jou een omgeving biedt waar je kan oefenen met het toepassen van de geboden kennis, houding en vaardigheden op hbo-niveau. Een omgeving waar je de toetsen, de beroepsproducten voor de opleiding kunt maken en waar je werkzaamheden kunt uitvoeren waarin je jezelf kunt ontwikkelen op de competenties behorende bij de opleiding Toegepaste Psychologie (beoordelen van gedrag, beïnvloeden van gedrag, praktijkgericht onderzoeken van gedrag, professioneel werken als toegepast psycholoog).

Op deze manier pas je de theorie direct toe in de praktijk en kun je vanuit jouw werkomgeving vraagstukken inbrengen. We maken hierbij onderscheid tussen propedeutische (module 1 en 2) en postpropedeutische modules. Voor de modules 1 en 2 verwachten we een relevante werkomgeving voor minimaal 8 uur per week. Voor de modules daarna minimaal 16 uur per week.

Voorbeelden van producten of vraagstukken die je in je werkomgeving moet kunnen maken zijn:

  • Het voeren van een intakegesprek met iemand uit de relevante werkomgeving en het opstellen van een advies voor testafname op basis van dat intakegesprek.
  • Het opstellen van een adviesrapport voor een gedragsinterventie.
  • Het in opdracht van een organisatie ontwerpen van een groepsinterventie (bijv. een training) voor een doelgroep en het uitvoeren en evalueren hiervan.
  • Het in opdracht van een organisatie inzetten van een coachtraject voor een individu en het uitvoeren en evalueren hiervan.
  • Het in opdracht van een organisatie ontwerpen van een gedragsbeïnvloedingscampagne voor een doelgroep en het uitvoeren en evalueren hiervan.
  • Het in opdracht van een organisatie ontwerpen van een assessmentprocedure voor een doelgroep en het uitvoeren en evalueren hiervan bij een aantal mensen.

Meld je je aan voor de opleiding, dan ontvang je van ons per e-mail de werkomgevingscheck met de vraag deze samen met de aanbieder van deze werkomgeving (bijv. je werkgever of een vrijwilligerscoördinator) in te vullen en weer terug te sturen. Op basis van de werkomgevingscheck beoordelen we of je beschikt over een relevante werkomgeving.

Werkomgevingscheck al bekijken?

Toelating

Om toegelaten te worden tot de opleiding Toegepaste Psychologie deeltijd moet je beschikken over één van de hieronder genoemde vooropleidingen, plus een relevante werkomgeving (zie hierboven):

  • Vwo-diploma (alle profielen);
  • Havo-diploma (profiel C&M alleen met WiA of WiB), overige (oude) profielen zonder pakketeisen, maar wel met beschikking van de opleiding);
  • Mbo-diploma (niveau 4);
  • Propedeuse getuigschrift.

21+ assessment

Ben je 21 jaar en ouder en voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan kun je deelnemen aan een 21+-toelatingsassessment. Het 21+-toelatingsassessment bestaat uit een cognitieve capaciteitentest en daaruit voortkomend advies. Je kunt deelnemen door je eerst aan te melden via Studielink en vervolgens contact op te nemen met de opleiding via [email protected].

Vrijstelling -  Erkenning van Verworven Competenties (EVC)

Ben je al een aantal jaren werkzaam in het sociale domein en denk je in aanmerking te komen voor vrijstelling van een deel van het onderwijs van de Bachelor Toegepaste Psychologie deeltijd?

Voor deze manier van instromen in de opleiding heeft de Bachelor Toegepaste Psychologie deeltijd een samenwerkingsrelatie met Bureau Sterk. Via hen kun je onderzoeken of een dergelijk traject kans van slagen zou kunnen hebben. Je krijgt vervolgens begeleiding bij het maken van een portfolio op basis waarvan een assessment gehouden gaat worden. Dat assessment wordt gedaan met een assessor van Bureau Sterk en een assessor van de opleiding Bachelor Toegepaste Psychologie deeltijd.

Lengte en kosten van een assessment
Een assessment duurt gemiddeld vier maanden. Houdt met het starten van de opleiding Bachelor Toegepaste Psychologie deeltijd in ofwel september ofwel februari er dus rekening mee dat dit traject deze tijd kost om vooraf vrijstellingen verleent te krijgen. Voor meer informatie over het traject, vrijstellingsmogelijkheden voor de Bachelor Toegepaste Psychologie deeltijd en Bureau STERK, kijk op de website van Bureau STERK.

De studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck (SKC) is bedoeld om te inventariseren of jij en de opleiding bij elkaar passen. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding via www.studielink.nl, ontvang je meer informatie over de SKC-bijeenkomst. Onderwerpen die daarin aan bod komen zijn o.a. motivatie, studievaardigheden, werk(ervaring) en wederzijdse verwachtingen. Ter voorbereiding op de bijeenkomst maak je een voorbereidende opdracht (motivatiebrief). Bekijk hier aan welke eisen de motivatiebrief moet voldoen. 

Na de SKC krijg je van ons een studieadvies. Dit advies is niet bindend; uiteindelijk bepaal je zelf of je met de opleiding start. Let wel, het hebben van een relevante werkomgeving is altijd een vereiste om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding.

 Start in september: aanmelding via Studielink na 1 mei – verplichte deelname aan een SKC-bijeenkomst.
 Start in februari: aanmelding via Studielink na 1 september – verplichte deelname aan een SKC-bijeenkomst.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

De opleiding start in september en februari

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata

Lestijd:
8:30 - 17:00 uur
Alle lesdagen:
Module 1 en 2 vinden plaats op woensdag. Module 3 en 4 vinden plaats op vrijdag. Module 5 en 6 vinden plaats op maandag.
Locatie:
Marie KamphuisBorg, Groningen
Kosten:
Wettelijk collegegeld

Lestijd:
8:30 - 17:00 uur
Alle lesdagen:
Module 1 en 2 vinden plaats op woensdag. Module 3 en 4 vinden plaats op vrijdag. Module 5 en 6 vinden plaats op maandag.
Locatie:
Marie KamphuisBorg, Groningen
Kosten:
Wettelijk collegegeld

Duur

De duur van de opleiding is vier jaar. Bij de start van je opleiding bespreken we samen jouw situatie. Zoals je werkomgeving, maar bijvoorbeeld ook een eerder afgeronde, aanverwante opleiding. Mogelijk kan je vrijstellingen aanvragen. Op basis van het gesprek stel je een eigen studieloopbaanplan op.

Studiebelasting

  • Module 1 en 2 vinden plaats op woensdag.
  • Module 3 en 4  vinden plaats op vrijdag.
  • Module 5 en 6 vinden plaats op maandag.

De lesdagen zijn van 8.30 tot 17.00 uur.
Naast de lesdag bij de opleiding en het werken in jouw relevante werkomgeving (8 uur, later 16 uur per week), besteed je minimaal 12 uur per week aan zelfstudie.

Aanmelden & toelating

De opleiding start jaarlijks in september en februari.

  • Startmoment september: meld je uiterlijk 1 juli aan via www.studielink.nl. Meld je je na 1 juli aan (uiterlijk tot 31 augustus) dan vragen we je direct te voldoen aan de toelatingseisen.
  • Startmoment februari: meld je uiterlijk 1 februari aan via Studielink. je werkomgevingscheck in voor 1 februari 2025.  

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
Meld je aan via Studielink

Deel deze pagina