'Hbo-leerwerk en praktijkervaring is een krachtige combinatie'
- Student aan het woord
Ellen Hendriksma Tenge zit in de afrondende fase van de deeltijdopleiding Social Work. Voordat ze koos voor haar omscholing, heeft ze tien jaar als peuterjuf gewerkt. Op dit moment is zij werkzaam als gezinstherapeut.
Versnelde opleidingsroute
‘Met mijn opleiding SPW-niveau 4 kwam ik voor vele vacatures niet in aanmerking omdat een HBO diploma een vereiste was. Met een vast contract van 36 uur, een vast inkomen en een koophuis, was de stap voor een voltijd Hbo-opleiding te groot. Gelukkig was de Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional een mooie tussenweg. Met deze Associate Degree (AD) kon ik na twee jaar doorstromen naar de deeltijdopleiding Social Work. Door de AD had ik vrijstelling en was het mogelijk om Social Work deeltijd in anderhalf jaar af te ronden’.
‘De deeltijdopleiding Social Work bestaat uit modules. Na een module kun je er zelf voor kiezen of je een pauze inlast of niet. Je kunt je leertraject dus helemaal zelf vormgeven. Je bent dus niet verplicht om het allemaal in één keer te doen’.
Toevoeging van de opleiding Social Work
‘Op een geven moment doe je dingen op automatische piloot: omdat het goed voelt, of omdat dat het vorige gesprek of casus het gewenste effect had. Ik leerde de achterliggende gedachte, waarom iets goed ging, onderzoeken tijdens de opleiding. Tijdens de opleiding Social Work kijk je echt naar jezelf. Ook kijk je naar wat iets effectiefs maakt en leert het te onderbouwen vanuit de literatuur.
‘Hbo-leerwerk en praktijkervaring is een krachtige combinatie binnen de opleiding Social Work. Ik kan de deeltijd aanraden. In de praktijk leer ik veel, maar met kennis van school wordt de koppeling tussen de twee goed gelegd’.
Een spiegel naar jezelf
‘Tijdens de hele opleiding staan studenten stil bij hun eigen leerproces. Ik denk dat dit de basis is van Sociaal werkers. Dat je weet wie je bent, waar je voor staat en hoe je als hulpverlener wil overkomen’.
‘Ik denk dat het goed is om dicht bij jezelf te blijven. Maar dan is het wel belangrijk om eerst te weten wie ben je nou zelf en waarom je bepaalde dingen doet. Als je zelfreflectie niet leuk vindt, dan is het wel een moeilijke studie’.
Studiedruk en hulp
‘Naast een 36-urige werkweek lukt het om de deeltijdopleiding Social Work te volgen. Elke week ga ik één dag naar school en besteed ik thuis gemiddeld 12 uren aan de opleiding. Met een goede planning kan ik mijn werk, school en privéleven goed combineren. Als je moeite hebt met plannen, kan de Hanzehogeschool je daarmee helpen’.
Social Work in drie woorden
Doorzettingsvermogen, zelfreflectie en samenwerken zijn vaardigheden die de student van de opleiding Social Work nodig heeft.
Doorzetter: ‘Doe je de opleiding Social Work deeltijd, heb je een baan, een huishouden en maak je rondom deadlines extra uren? Dan heb je doorzettingsvermogen en discipline nodig’.
Zelfreflectie en leerdoelen: ‘Je moet open staan voor zelfreflectie. De opleiding gaat veel over jou als persoon: Waarom je bepaalde dingen doet, hoe je denkt, wie je wil worden en wat je wilt leren. Ook ben je veel bezig met het stellen van leerdoelen’.
Samenwerken: ‘Tijdens de opleiding werk je ook samen in projectgroepen. Het kan spannend zijn om groepswerk deels in de handen van een ander te leggen. Je cijfer is daar namelijk afhankelijk van. Als je moeite hebt met samenwerken, dan kun je dit als leerdoel stellen. Alle studenten komen met hun eigen leerdoelen. De leerdoelen zijn voor iedereen weer anders. Gelukkig helpt iedereen elkaar. Samen zijn we een leergemeenschap’.
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?