Jouw herstelervaring effectief en professioneel inzetten

  • Associate degree
  • Deeltijd
  • 2 jaren

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn

Niveau
associate degree
Vorm
deeltijd
Duur
2 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Associate degree
Credits
120 ECTS
Startmaanden
Start: september
Studiebelasting
Studiebelasting: 40 uur per week
Kosten
Kosten: Wettelijk collegegeld
  • Gedrag en Maatschappij

Na deze opleiding

  • Kan je als professioneel ervaringsdeskundige aan het werk
  • Kan je je eigen ervaringen methodisch en inventief inzetten
  • Ben je een volwaardige gesprekspartner in interdisciplinaire samenwerking
  • Kan je ondersteunen bij herstelactiviteiten en coachen van herstelprocessen van individuen en groepen
  • Kan je adviseren en voorlichten bij het inrichten van herstelondersteunende zorg
  • Kan je adviseren bij visievorming en beleid vanuit ervaringsdeskundigheid

Wat ga je leren?

Wil jij jouw herstelervaring effectief inzetten en een ervaringsdeskundige professional worden in zorg en welzijn? Deze tweejarige deeltijdopleiding richt zich op studenten met cliëntervaring, ontwrichting en herstel. Je ontwikkelt vaardigheden om vanuit herstel en empowerment te denken en te werken. Daarbij werk je vanuit een ontwikkelingsgerichte, kritische en reflectieve houding ten opzichte van jezelf, het beroep en de maatschappij.

Inhoud

Wat wordt bedoeld met ervaringsdeskundigheid?
Je onderscheidt je van andere zorgprofessionals doordat je ervaringskennis hebt van de methoden die het herstelproces van cliënten ondersteunen en daardoor zelf een voorbeeld bent van hoop en empowerment voor andere zorggebruikers. Kenmerkend is dat de ondersteuning in dienst staat van het herstelproces van de cliënt. Herstellen gaat over het hervinden van eigen kracht, oftewel empowerment. De ondersteuning richt zich op methodisch zelfhulp en eigen regie en draagt bij aan preventie van ziekte, (zelf)stigma en zorgafhankelijkheid.

‘Ervaringsdeskundigheid is het vermogen om op grond van eigen herstelervaring voor anderen ruimte te maken voor herstel.’

Wat ga je doen?
Ervaringsdeskundigheid wordt breed ingezet binnen zorg en welzijn, zowel in de primaire hulpverlening als op beleidsniveau en in ondersteunende domeinen. Daarbij kan je denken aan opleidingen en trainingen. De meeste ervaringsdeskundigen zijn werkzaam in de ambulante en klinische GGz. Hieronder vallen psychiatrische zorg, forensische zorg, OGGz, verslavingszorg en psychogeriatrie. De ervaringsdeskundige kan ook werkzaam zijn in de jeugdzorg, maatschappelijke opvang en het onderwijs. Daarnaast zijn steeds meer ervaringsdeskundigen in dienst bij gemeentelijke instanties in het kader van de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning), in wijkteams en re-integratiecentra.

Ervaringsdeskundigen vervullen in de praktijk diverse taken, waaronder het ondersteunen bij herstelactiviteiten en het coachen van herstelprocessen bij individuen en groepen. Zij adviseren en geven voorlichting bij het inrichten van herstelondersteunende zorg, ontwikkelen antistigma activiteiten en zijn betrokken bij milieurehabilitatie en kwartiermaken. Daarnaast adviseren zij bij visievorming en beleid vanuit ervaringsdeskundigheid.

Inhoud en leerwerkomgeving
De Associate Degree Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn (Ad EZW) wordt in deeltijd onderwijs aangeboden, waarbij de lessen plaatsvinden op dinsdag (jaar 2) en woensdag (jaar 1), met een studieduur van twee jaar.

Naast een vaste lesdag in de week moet je minimaal 16 uur (betaald of onbetaald) als ervaringsdeskundige in opleiding werkzaam zijn in het werkveld. Deze leerwerkomgeving (LWO) vormt een essentieel onderdeel van het studieprogramma.
Jouw leerproces in de LWO is nauw verbonden met het onderwijsaanbod van de opleiding. In de opleiding wordt geleerd hoe de kennis en vaardigheden geïntegreerd kunnen worden in de beroepspraktijk en omgekeerd. Op deze manier wordt er continu gewerkt aan de kerntaken en leerresultaten van de ervaringsdeskundige. De complexiteit en daarmee de verantwoordelijkheid in taken neemt gedurende de opleiding steeds meer toe. In beide studiejaren is er veel aandacht voor het leren en werken in de beroepspraktijk en in de leergemeenschap van de opleiding.

Werkplekcriteria
Je bent zelf verantwoordelijk voor het organiseren van een leerwerkomgeving (LWO) waar je minimaal 16 uur per week werkzaam bent als ervaringsdeskundige in opleiding. Deze LWO moet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de opleiding middels een werkplekscan. Zonder goedgekeurde LWO is het niet mogelijk de opleiding te volgen. De LWO is verantwoordelijk voor het aanstellen en contracteren van de ervaringsdeskundige in opleiding.

Onderstaande voorwaarden gelden voor jouw LWO:

  • Je werkt als ervaringsdeskundige binnen een organisatie op het gebied van zorg en welzijn;
  • Je werkt in de functie van ervaringsdeskundige waarbij een beroep wordt gedaan op de inzet van de eigen ervaring vanuit het cliëntperspectief;
  • De praktijkorganisatie biedt regelmatige begeleiding door een praktijkbegeleider met een hbo-opleiding. De praktijkbegeleider en het team waarin je werkt, hebben kennis van en affiniteit met de herstelgedachte en/of ervaringsdeskundigheid. Daarnaast is er een afgestudeerde ervaringsdeskundige (intern of extern) betrokken bij jouw leerproces;
  • De organisatie is bereid mee te werken aan de uitvoering van opdrachten en beroepsproducten die vanuit de opleiding in de praktijk moeten worden uitgevoerd. Dit houdt in dat de ervaringsdeskundige in opleiding de mogelijkheid krijgt om in contact te zijn met cliënten en te functioneren binnen een team;
  • Heb je nog geen werkplek, maar wil je er wel een gaan zoeken en heb je daarover vragen, neem dan contact op met het onderwijsbureau van de opleiding of één van de opleidingscoördinatoren.

Opbouw
De studie bestaat uit 4 modules, verspreid over twee jaar. In het eerste jaar (module 1 en 2) ligt het accent op het ontwikkelen van basiskennis over ervaringsdeskundigheid, de bijbehorende vaardigheden en houdingsaspecten van een ervaringsdeskundige. In de opleiding komen belangrijke thema's aan bod, zoals persoonlijke identiteit, ervaringsdeskundigheid, herstelondersteunend werken en de dynamiek binnen groepen. Je leert je eigen verhaal te delen en vergroot je collectieve ervaringskennis. Tijdens de opleiding word je begeleid door een vast team van docenten.

In het tweede studiejaar (module 3 en 4) ga je dieper in op thema's zoals inclusie, stigma, systemisch kijken, professionele communicatie en onderzoek, ethische dilemma's en meerzijdige partijdigheid. In de skills lessen ontwikkel je belangrijke vaardigheden zoals co-actief coachen, photovoice en verandermanagement. In module 4 staat het afstuderen centraal. Gedurende deze module werk je samen met een medestudent aan een innovatie in de praktijk, volg je een keuzeprogramma en voer je de eindopdracht uit binnen een LWO.  

Samenwerking met

kwf-logo-rgb.png

KWF

In samenwerking met het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) wordt vanaf september 2024 de mogelijkheid geboden aan mensen die de impact van kanker hebben ervaren, zich op te laten leiden tot ervaringsdeskundig professional. Voor 50 studenten met een oncologische ervaring betaalt KWF, mede dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij, het collegegeld.

Klik hier voor meer informatie
video ad EZW.png

Onze docenten

Sla over
  • Dorien Fink

    Docent

  • Henriëtte Klunder

    Docentonderzoeker Lectoraat Rehabilitatie

  • Treesje Luiken

    Onderwijsbureau

    TREESJE_Luiken.JPG

Voor wie

Deze Associate degree is bedoeld voor mensen die ervaring hebben met ernstige ontwrichting en die zelf ervaring hebben als (ex)gebruiker van de zorg van de ggz, verslavingszorg, maatschappelijke zorg of oncologie.

Wat je nodig hebt: 

Om tot de opleiding te worden toegelaten moet je beschikken over een vwo- of havodiploma of een mbo-diploma (niveau 4).

21+ assessment

Indien je niet voldoet aan de vooropleidingseisen en je bent 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een 21+ toelatingsassessment.

Klik hier voor meer informatie 

Vrijstellingen - Erkenning van Verworven Competenties (EVC)

Ben je al een aantal jaren werkzaam in de functie van ervaringsdeskundige en denk je in aanmerking te komen voor vrijstelling van een deel van het onderwijs van de Ad EZW?

Voor deze manier van instromen in de opleiding heeft de Ad EZW een samenwerkingsrelatie met Bureau Sterk. Via hen kun je onderzoeken of een dergelijk traject kans van slagen zou kunnen hebben. Je krijgt vervolgens begeleiding bij het maken van een portfolio op basis waarvan een assessment gehouden gaat worden. Dat assessment wordt gedaan met een assessor van Bureau Sterk en een assessor van de opleiding Ad EZW.

Lengte en kosten van een assessment
Een assessment duurt gemiddeld vier maanden. Dat betekent dat professionals die volgend jaar een deeltijdopleiding willen volgen, nog tot dit voorjaar hebben om zich aan te melden als ze het assessment voor de start van de opleiding willen doen. De kosten van het assessment hangen af van de gekozen route. Voor meer informatie over het traject, vrijstellingsmogelijkheden voor de Ad-EZW en Bureau Sterk, ga naar de website van bureau STERK of  klik hier.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

Deze opleiding start 1 keer per jaar

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata

Lestijd:
9:00 - 17:00 uur
Alle lesdagen:
Woensdag
Locatie:
Marie KamphuisBorg, Groningen
Kosten:
Wettelijk collegegeld

Duur

Deze deeltijd opleiding duurt twee jaar

Studiebelasting

8 contacturen per week.
12 en 20 uur aan thuisstudie.

Kosten

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld. 
Het boekengeld bedraagt ca. € 500,- voor de gehele studie.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Wil je meer weten? Klik op de button hieronder om de FAQ te openen.

Bekijk FAQ

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
Meld je aan via Studielink

Deel deze pagina