''De kracht van de regio zit in de regionale netwerken''
- Onderzoeker aan het woord
Alexander Grit, lector Ondernemen in Verandering, nam op 8 oktober afscheid van de Hanze. Hij kijkt tevreden terug op zijn tijd en vertelt over de ontwikkelingen van het lectoraat.
Het lectoraat richtte zich op toegepast onderzoek naar ondernemerschapsonderwijs, het stimuleren van een ondernemende houding, en het versterken van regionale netwerken. Wat het bijzonder maakt, is de samenwerking tussen het mbo (Alfa-college) en het hbo (Hanze). Deze samenwerking legde de basis voor een uniek ecosysteem waarin studenten en bedrijven uit beide onderwijsvormen nauw met elkaar verbonden waren.
“We hebben tal van projecten opgezet tussen mbo en hbo om het regionale ecosysteem sterker te maken,” legt Grit uit. Door de samenwerking tussen mbo en hbo kunnen mbo-studenten beter inschatten of verder studeren iets voor hen is. Tegelijkertijd heeft het hbo baat bij de praktijkervaringen die mbo-studenten meebrengen. “Ze leren met elkaar communiceren en ontdekken wat ze voor elkaar kunnen betekenen,” aldus Grit. Dat maakt de verbinding tussen mbo en hbo belangrijk voor de regio.
Deze methode helpt bedrijven, mensen en regio’s om hun ondernemend vermogen te versterken. Ondernemen wordt gezien als zowel een individuele als collectieve taak. De methode stimuleert mensen om eigen initiatief te nemen, kritisch na te denken, en vooruitgang te boeken in een multi-level en multidisciplinaire omgeving. Innovatie en samenwerking staan hierin centraal.
“De Kritische Vriend Methode legt een stevige basis voor samenwerking,” zegt Grit. "Wanneer studenten leren om open vragen te stellen in verschillende contexten, te luisteren en te leren werken met de Inner Development Goals, ben ik tevreden." Inmiddels wordt de methode ingezet in diverse projecten en geïntegreerd in onderwijsprogramma’s. “Veel organisaties hebben dankzij de methode nieuwe ideeën ontwikkeld en zijn daarmee aan de slag gegaan.”
Zo is een team van Hermenegildo Lanz Polytechnic in Granada in Zuid Spanje via de kritische vriend methode aan de slag gegaan om het poppentheater van de stad uit 1925 te revitaliseren. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een uitvoering en expositie van "The Centenary of the Títeres de Cachiporra". Dankzij de werkwijze van de kritische vrienden zijn veel groepen en persoenen aangehaakt.
Om de methode succesvol te laten blijven, is het belangrijk dat er continu nieuwe ‘kritische vrienden’ worden opgeleid. “Iedere organisatie kan de methode op een eigen manier toepassen, passend bij hun doelen. Zo creëer je een eigen versie van de Kritische Vriend Methode.” Het resultaat? "De verhoudingen veranderen, ze worden meer “vloeibaar” en er ontstaat een nieuwe dynamiek binnen organisaties."
Tijdens de toepassing van de Kritische Vriend Methode bleek een verrassend resultaat: schooluitvallers bleken zeer succesvol in dit netwerk. "Ze kregen weer structuur doordat ze op een bepaalde tijd en plek aanwezig moesten zijn, en ze werden door andere studenten meegetrokken," vertelt Grit. Deze groep bleek uitstekende kritische vrienden te zijn. "Dit soort onverwachte resultaten laten zien dat de methode ook op onverwachte manieren kan uitpakken."
"Dit soort onverwachte resultaten laten zien dat de methode ook op onverwachte manieren kan uitpakken."
Een belangrijk doel van het lectoraat was het stimuleren van een ondernemende houding in de regio, onder andere via de zogenaamde ‘spaces of hospitality’. Dit waren plekken waar studenten en jonge ondernemers, met een ouderwetse kraantjespot op tafel, in gesprek gingen over de uitdagingen van ondernemerschap. "Het verrassende zat in het samenbrengen van mensen met totaal verschillende achtergronden," zegt Grit. Door hun diverse netwerken en kennis ontstonden onverwachte oplossingen en samenwerkingen.
Een voorbeeld hiervan is het project Milestones, een internationaal Interreg-project gericht op het ondersteunen van statushouders die willen ondernemen. “We hebben onderzocht hoe statushouders in de regio hun weg kunnen vinden en succesvol kunnen ondernemen. Een interessante bevinding was dat zodra statushouders zich mengen in lokale netwerken, zoals verenigingen of kerken, ze een platform krijgen om te groeien.”
Een inspirerend voorbeeld is een techniekdocent bij Alfa-college, afkomstig uit Syrië. "Hij gebruikte verschillende netwerken om zich te ontwikkelen en staat nu waar hij is dankzij die contacten," zegt Grit. Dit toont het belang aan van het overstijgen van je eigen netwerk en het voortdurend zoeken naar nieuwe kansen.
Het lectoraat werkte nauw samen met regionale en internationale partners, waaronder VNO Noord, Gemeente Groningen en NHL Stenden. “Onze partners gaven ons niet alleen middelen, maar ook de vragen en uitdagingen die speelden in de regio,” aldus Grit. “Zonder hen zouden we nergens zijn. Zij brachten de actualiteiten op tafel, en wij konden daarop inspelen.”
Alexander Grit kijkt met trots terug op de resultaten van het lectoraat. “Er is veel veranderd in het denken over onderwijs en de begeleiding van studenten. Het blijft belangrijk om mbo en hbo te blijven verbinden, omdat ze veel van elkaar kunnen leren. En de 'spaces of hospitality' moeten blijven, zodat we in contact blijven met verschillende netwerken en samen actuele vraagstukken aanpakken.”
Grit gaat verder bij Inholland in Amsterdam. “Ik ga me daar richten op de begeleiding van studenten in de wereld van leisure en recreatie, en hen helpen theorie en praktijk te combineren om vernieuwend te denken en te handelen.”
Daarnaast begint hij aan een master Film Studies aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zich richt op de analyse van hedendaagse cultuur. "Deze nieuwe stap geeft me de kans om mijn liefde voor cultuur en onderwijs samen te brengen en mijn passie voor Amsterdam te verweven met diepgaande inzichten in de moderne samenleving."
Wat hij het meest zal missen? "De collega’s en studenten van Alfa-college en de Hanze. En vooral de openheid en dynamiek van de regio. Hier wil iedereen met je praten en samenwerken, dat ga ik zeker missen."
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?