Food for Care - Hoe lokale foodbedrijven voedsel kunnen leveren aan de zorg
- Onderzoeksproject
Het project Food for Care beoogt een betere verbinding in de voedselketen tussen lokale foodbedrijven en ziekenhuizen te realiseren. Food hubs in Noord-Nederland zien een mogelijkheid tot substantiële verbreding van hun dienstverlening door regionale voedselproducten niet alleen aan eindconsumenten te verkopen, maar ook aan grotere instellingen zoals zorgaanbieders.
Doel van dit project is om voor een betere verbinding te zorgen in de lokale, korte voedselketen tussen lokale foodbedrijven en ziekenhuizen. We willen samen met partijen in het noorden een nieuw businessmodel ontwikkelen voor de food hubs, bestaande uit een propositie, de marketing ervan en de wijze van onderlinge samenwerking. Daarmee kunnen de foodhubs gericht en effectief zaken doen met de ziekenhuizen.
Het project is in januari 2022 gestart en eindigt in juni 2024. Er deden vier lokale voedselbedrijven aan mee en twee ziekenhuizen, namelijk het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. In het eerste jaar is zowel bij de foodaanbieders als bij de ziekenhuizen onderzocht hoe zij met voedselverkoop en voedselinkoop werken en wat de belemmeringen zijn met de lokale handel. In het tweede jaar is door middel van actie-onderzoekexperimenten gestart met inkoop en is onderzocht welke effecten dat had op de kosten en opbrengsten voor beide partijen en op de beleving van patiënten.
Het eindresultaat is een beoogde handleiding hoe lokale voedselleveringen aan zorginstellingen gerealiseerd kunnen worden. Deze handleiding kan ook relevant zijn voor andere zorgaanbieders, zoals verpleeghuizen, maar ook voor andere (semi)publieke organisaties zoals onderwijsinstellingen en gemeenten.
Uit het onderzoek is gebleken dat de regio een sterke maatschappelijke impuls kan krijgen als zorginstellingen veel meer dan tot nu toe overstappen op inkoop van voedsel uit de buurt. Lokale voedselproducenten zouden op hun beurt dan wel professioneler moeten worden en slim samenwerken om een betrouwbare leverancier voor zorginstellingen te kunnen zijn.
Ondanks de voordelen van lokaal voedsel voor zorginstellingen, zoals een betere eetervaring voor patiënten, seizoensgebonden menu's, stimulering van de regionale economie en duurzaamheid, vindt de levering van lokaal voedsel aan zorginstellingen slechts op beperkte schaal plaats. Dit komt doordat zorginstellingen en lokale foodaanbieders elkaar onvoldoende vinden, mede door aarzelingen van zorginstellingen om afnamegaranties te geven vanwege bestaande contracten met andere leveranciers.
Lees het volledige onderzoeksrapport
Bekijk de samenvattende brochure met conclusies en aanbevelingen
Het uiteindelijke businessmodel kan bijdragen tot een versteviging van de economische positie van de lokale food hubs en de aangesloten boeren, een duurzame voedselinkoop van de ziekenhuizen, en meer mogelijkheden om patiënten gezonde en aantrekkelijke diëten te bieden. De projectresultaten zullen worden verbreed naar een businessplan en stappenplan om zover te komen voor de levering van lokaal voedsel aan (semi)publieke en private organisaties, dat in verschillende regio's uitgerold kan worden.
Wil je meer weten over het lectoraat Marketing en Ondernemen?
Bekijk de pagina van het lectoraatHoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?