NWO Living Labs in de Nederlandse delta - De grens oversteken bij de Grensmaas

Grensmaas.jpg

Het centrale idee is grind en zand aan de rivier te onttrekken. Daarmee wil men drie vliegen in één klap slaan: de omliggende dorpen beschermen tegen overstromingen, de natuur ontwikkelen en winst genereren voor de mijnen. Maar hoe veerkrachtig is die visie als de toekomst zo onzeker is? Het economisch klimaat kan plotseling veranderen, en het draagvlak kan zomaar verdwijnen. Via een Living Lab analyseert dit project hoe om te gaan met sociale, ecologische en economische verrassingen. In het Consortium hebben mensen uit verschillende disciplines zitting. Stakeholders spelen een sleutelrol, zowel in het ontvangen als verschaffen van informatie. Een breder publiek wordt erbij betrokken via burgerwetenschap. De Hanzehogeschool draagt aan het Living Lab bij door vier Climate Café's in het Grensmaasgebied te organiseren waar onderzoekers, studenten en stakeholders kennis en informatie kunnen uitwisselen.

Vraagstelling:

De belangrijkste onderzoeksvraag van dit project is: wat zijn succesfactoren en ontwerpprincipes van nature-based oplossingen?

Er is een groeiend besef dat nature-based oplossingen een kosteneffectieve oplossing kan zijn die tegelijkertijd ecologische, sociale en economische voordelen opleveren en helpen bij het opbouwen van veerkracht. Ondanks dat ze zorgvuldig zijn ontworpen en getest, hebben veel projecten de neiging om onderweg te mislukken of nooit te worden geïmplementeerd, waardoor middelen worden verspild en het vertrouwen van beoefenaars in op de natuur gebaseerde oplossingen wordt ondermijnd. Meestal kan mislukking worden toegeschreven aan een combinatie van uithollende politieke wil, maatschappelijke oppositie en economische onzekerheden. Hoewel ecologische en geologische processen vaak goed worden begrepen, is er bijna geen begrip van maatschappelijke en economische processen die verband houden met op de natuur gebaseerde oplossingen. Daarom is er een dringende noodzaak om de maatschappelijke, economische en ecologische effecten zorgvuldig te evalueren en om ontwerpprincipes te identificeren die maatschappelijke steun en economische levensvatbaarheid van NBS bevorderen.

Doel:

Kennis overdragen van de succesfactoren en designprincipes van nature-based oplossingen. We gebruiken de Grensmaas als living lab om een kader te schetsen waarbinnen we NBS in Nederland en wereldwijd kunnen evalueren en ontwerpen.

Samenwerking:

In het Grensmaasproject werkt de Hanzehogeschool nauw samen met de universiteit van Wageningen, Twente en Maastricht. Andere partners zijn het Grensmaas Consortium, INDYMO, Cascade, GLOBE, provincie Limburg en Rijkswaterstaat-Zuid.