CLIMATESCAN: Kennisplatform voor klimaatadaptatie

  • Onderzoeksproject
ClimateScan kaart.jpg

De laatste jaren worden er wereldwijd steeds meer maatregelen in stedelijke gebieden getroffen om klimaatverandering tegen te gaan. Via een interactieve web-based applicatie wil Climatescan de internationale kennisuitwisseling over ‘blauw-groene’ projecten bevorderen.

Het valt al een tijdje op dat steden steeds vaker last krijgen van hitte, droogte en wateroverlast door het veranderende klimaat. In elke straat, dorp en stad worden er gelukkig maatregelen aangelegd om hier wat aan te doen. Deze maatregelen noemen we groenblauwe oplossingen. Groenblauw omdat deze maatregelen bijdragen aan het verminderen van wateroverlast, hitte en droogte en sommige maatregelen ook nog bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit en luchtkwaliteit. Het zijn er ondertussen erg veel en bijna elke oplossing ziet er net wat anders uit en werkt op een andere manier. Om te voorkomen dat iedereen het wiel voor zichzelf uit moet vinden hebben we een handige website ontwikkeld Climatescan. Daarop verzamelen we dit soort oplossingen, ondertussen al bijna 8000 van over de hele wereld. 

Wat is Climatescan? 

Climatescan is een interactieve web-based applicatie, ontwikkeld door de Hanzehogeschool Groningen in 2013. Je kunt Climatescan zien als een online database van klimaatadaptieve oplossingen, weergegeven op een handige kaart. Met meer dan 1000 gebruikers en 10.000 bezoekers per maand is er een levendige gemeenschap die kennis over projecten uitwisselt gerelateerd aan klimaatadaptatie, energie, biodiversiteit en meer. Climatescan is een vorm van citizen-science: we onderzoeken de oplossingen met bewoners en moedigen iedereen aan om projecten uit hun buurt vast te leggen op de kaart. Met Climatescan hopen we de klimaatbestendigheid steden te versterken en meer groenblauwe oplossingen te stimuleren. 

Climatescan in een paar stappen 

Om Climatescan te gebruiken heb je maar één ding nodig: je telefoon of computer. Ga naar www.climatescan.nl om alle verzamelde oplossingen te kunnen zien. Je kunt er ook een account aanmaken als je zelf projecten toe wilt voegen. Kijk ook eens naar ons korte instructiefilmpje om te zien hoe je dat doet. In deze projecten kun je allerlei informatie kwijt, zoals beschrijvingen, afbeeldingen, karakteristieken en media van de oplossing. Er is ook ruimte om onderzoeksgegevens over de oplossingen te uploaden, zoals metingen die gedaan zijn in het veld, ervaringen van bewoners of onderzoeksrapporten. 

Onderzoek met Climatescan 

De tool wordt gebruikt in verschillende internationale workshops en onderzoeksprojecten en voorziet in de behoeften van allerlei verschillende stakeholders: van overheden tot kennisinstellingen en adviesbureaus. Tijdens ClimateCafé's en veldwerkdagen gaan we regelmatig met studenten op zoek naar groenblauwe oplossingen. Zowel binnen de Hanzehogeschool Groningen als daarbuiten worden veel onderzoeken gedaan met de data die we op Climatescan verzamelen. Kijk ook eens hieronder voor een overzicht: