Gastvrijheid en inclusiviteit op de campus

  • Onderzoeksproject
Studeren aan de Hanze - Zernike Campus 2.jpg

Binnen de Innovatiewerkplaats Campus Design werken we aan verschillende projecten met betrekking tot de gastvrijheid en inclusiviteit van campussen. Iedereen moet immers op voet van gelijkwaardigheid mee kunnen doen in het (hoger) onderwijs, en zich welkom voelen op de campus. Onze projecten richten zich op het verbeteren van de inclusiviteit en gastvrijheid van campussen. Hierbij wordt gekeken naar zowel de fysieke toegankelijkheid als sociale inclusie van studenten en medewerkers.

Genderneutrale toiletvoorzieningen 

Studenten van Facility Management werken al meer dan 10 jaar samen aan facilitaire vraagstukken op campuslocaties van de Hanze, veelal in samenwerking met het Facilitair Bedrijf. Studenten doen onderzoek naar de ervaringen van gebruikers, ontwikkelen oplossingen en ontwerpen of herontwerpen aansluitend een nieuwe of vernieuwde facilitaire dienst. Dit doen zij o.a. binnen het vak Service Design. Hier onderzoeken studenten traditionele facilitaire diensten als catering en schoonmaak, maar ook minder voor de hand liggende vraagstukken zoals handhaving van rookbeleid, implementatie van sanitair dat inclusie bevordert of het examenlokaal van de toekomst. De samenwerking is juist zo succesvol, omdat eerstejaars studenten met een frisse blik naar campusproblematiek kijken en originele en inventieve oplossingen aandragen. Jaarlijks worden in het eerste semester een honderdtal eerstejaars FM-studenten op deze manier ondergedompeld in het eigen Facilitair Bedrijf van de Hanze en levert het een vijfentwintigtal waardevolle verbetervoorstellen voor het FB voor.  

Begin 2024 lag de nadruk voor studenten op het ontwikkelen van een inclusieve toiletvoorziening op de campus. Uitgangspunt was het creëren van een wc-ruimte die toegankelijk is voor iedereen, ongeacht gender, mobiliteit of persoonlijke voorkeuren. Studenten hebben veel tijd en moeite gestoken in het ontwerp en kregen daarbij begeleiding van hun docenten. Het plan beoogde een proefproject waarbij twee toiletten op de begane grond van de Van OlstBorg worden verbouwd: de muur tussen de heren- en damestoiletten wordt verwijderd, waardoor een grotere, toegankelijke ruimte ontstaat. Een deel van de muur blijft echter staan voor privacy. Daarnaast werd er gedacht aan veiligheidsmaatregelen, zoals een alarmknop, om het gevoel van veiligheid te waarborgen. Het idee werd goed ontvangen en bekroond met de Service Design Prijs 2024.  

Campus by wheelchair 

Samen met studenten van de opleiding Creative Media & Game Technologies (CMGT) wordt gewerkt aan een virtuele beleving van een campusbezoek vanuit het perspectief van studenten die gebruik maken van een rolstoel. Hoe worden zowel de gebouwde omgeving, als de aanwezig interactie met docenten, medewerkers en mede-studenten ervaren, wanneer je als student gebruik maakt van een rolstoel? Welke factoren beïnvloeden jouw beleving ten goede, en welke factoren ervaar je als belemmering op een campus? Naast innovatieve ontwerpen voor een verbetert campusontwerp, werken de studenten aan bewustwording van de verschillen in beleving en onderzoeken zij de mogelijkheden voor niet-rolstoelgebruikers om dit in een digitale wereld te ervaren.  

Campus Experience

Binnen Campus Experience werken we aan verschillende vormen van beleving, gezamenlijk met studenten van de opleiding Facility Management (FM) die vanuit hun Experience semester de handen ineen slaan met het Game Lab van de studenten Creative Media & Game Technology (CMGT). In februari 2025 starten studenten met een onderzoek naar de verschillende belevingsaspecten.    

Schermafbeelding 2024-12-10 152209.png