Diagnose van de thuiswerkplek

  • Onderzoeksproject
Interactieve methoden.jpeg

Max Hendriks (iFM) en Ellen Stuijt (FM) hebben beide onderzoek gedaan bij het Kenniscentrum Noorderruimte (KCNR) van de Hanze naar het verbeteren van de thuiswerkplek en het thuiswerkbeleid.

Het eerste onderzoek is gericht op hoe het thuiswerkbeleid kan worden verbeterd om het welzijn en de productiviteit van medewerkers te bevorderen. Het tweede onderzoek richt zich op het ontwikkelen van gezonde thuiswerkplekken door de specifieke behoeften van medewerkers op het gebied van ergonomie, mentale gezondheid en sociale verbondenheid te onderzoeken. 

Doel
Het doel van beide onderzoeken is het verbeteren van de werkomstandigheden voor medewerkers van KCNR door een effectiever thuiswerkbeleid en gezondere thuiswerkplekken te realiseren. Dit wordt nagestreefd door het identificeren van essentiële factoren die zowel het fysieke als het mentale welzijn van medewerkers ondersteunen, evenals door het bieden van concrete aanbevelingen voor beleid en werkplekverbeteringen. 

Resultaat
Het onderzoek van Max benadrukt negen kritische factoren voor een effectief thuiswerkbeleid, zoals organisatiecultuur, management, technologie, ergonomie, en duurzaamheid. Het onderzoek heeft o.a. aangetoond dat het versterken van de teamcohesie en het bevorderen van empathisch leiderschap van cruciaal belang zijn voor het welzijn en de productiviteit van werknemers. Het tweede onderzoek heeft de specifieke behoeften van medewerkers in kaart gebracht, waarbij ergonomie als essentieel werd beschouwd, evenals de balans tussen autonomie en structuur voor de mentale gezondheid. Sociale isolatie werd vooral door alleenstaanden ervaren, wat de noodzaak benadrukt voor meer sociale interactie en ondersteuning binnen het hybride werkmodel. 

Impact
De impact van beide onderzoeken is significant voor KCNR. Door het verbeteren van het thuiswerkbeleid en het creëren van gezonde thuiswerkplekken kan KCNR een werkomgeving ontwikkelen die het welzijn van medewerkers bevordert, hun productiviteit verhoogt en tegelijkertijd duurzame inzetbaarheid ondersteunt. Het implementeren van flexibele werkafspraken, ergonomische hulpmiddelen, en het faciliteren van sociale interacties kunnen bijdragen aan een langdurige positieve impact op de werktevredenheid en retentie van medewerkers. 

Valorisatie
Beide onderzoeken bieden waardevolle inzichten en aanbevelingen die KCNR/de Hanze kan implementeren in het bestaande beleid en de werkplek. Voor het eerste onderzoek zijn aanbevelingen onder andere het verbeteren van teamcohesie door teambuildingactiviteiten en het versterken van leiderschap door transparantie en empathisch management. Het tweede onderzoek adviseert het verstrekken van ergonomische hulpmiddelen, het bieden van een persoonlijk budget voor werkplekverbetering, en het ondersteunen van sociale initiatieven zoals virtuele koffiepauzes. Beide onderzoeken benadrukken het belang van continue evaluatie en aanpassing om in te spelen op de veranderende behoeften van medewerkers en de organisatie.