Why Care More: omzetting moeilijk te verwerken biomassa naar groen gas verbeteren
- Onderzoeksproject
De overgang naar een duurzame samenleving is een grote uitdaging voor Nederland: de gaswinning in Groningen die wordt stopgezet vanwege de aardbevingsproblematiek, de klimaatdoelen om de CO2-uitstoot te verminderen en de gelijktijdige groei van de vraag naar en het aanbod van elektriciteit in de samenleving.
In de energietransitie kan groen gas, biogas dat geschikt is gemaakt voor het Nederlandse gasnet, een grote rol spelen op voorwaarde dat er voldoende groen gas wordt geproduceerd. Een urgente uitdaging waar het project Why Care More (Waste, Hydrogen and Carbon Dioxide: improved Reactors and Micro- organisms for Renewable Energy applications) aan bij gaat dragen.
Het onderzoek wordt geïntegreerd met minstens vijf verschillende curricula van de Hanzehogeschool Groningen op bachelor- en masterniveau. Naast de Hanzehogeschool zijn verschillende partners bij het project betrokken, te weten de Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, GasTerra, Provincie Drenthe, BioclearEarth, DMT Environmental Technology en ENKI Energy. De partijen dragen zelf ook bij aan het onderzoek: de totale omvang van het project is 1.5 miljoen euro.
Gezien de verwachte druk op biomassa moet de opbrengt van groen gas uit moeilijk te verwerken biomassa vergisting omhoog. Er wordt in dit project onderzoek gedaan naar een efficiëntere benutting van nu nog moeilijk te verwerken biomassa.
Met het project levert het lectoraat een bijdrage aan de ontwikkeling van een geschikte infrastructuur voor onderzoek naar en onderwijs over de productie van groen gras uit biomassa. Alle partijen willen graag door middel van dit onderzoek bijdragen aan een efficiëntere benutting van nu nog moeilijk te verwerken biomassa.
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?