VR4eVR - Hoe een training met een VR-bril kan helpen om je leren om te gaan met gezichts­problemen na een beroerte

  • Onderzoeksproject
VR4eVR.png

Schade aan het visuele gebied in de hersenen na een beroerte leidt regelmatig tot halfzijdig blindheid, ook wel hemianopsie genoemd. Hoewel mensen dan niet helemaal blind zijn, kunnen ze wel heel veel last hebben van deze aandoening. Deze hemianopsie beperkt hen in hun mogelijkheden om gezond te leven en deel te nemen aan de maatschappij. Visuele training kan helpen om beperkingen te verminderen, maar deze training moet toegankelijker en effectiever worden.

Hemianopsie of halfzijdige blindheid is een veelvoorkomend gevolg van een beroerte. Mensen met hemianopsie hebben vaak moeite met lezen, mobiliteit, en andere dagelijkse activiteiten. Deze problemen zorgen ervoor dat zij meer afhankelijk zijn van anderen, ze minder sociale activiteiten doen, en een verslechterde kwaliteit van leven ervaren. Gelukkig bestaan er trainingen die mensen leren te compenseren voor hun hemianopsie of zelfs de ernst van de hemianopsie te verminderen. Helaas zijn deze trainingen niet altijd goed toegankelijk. De lange wachtlijsten betekenen dat mensen soms lang moeten wachten op hulp, en wanneer ze eindelijk aan de beurt zijn, vinden de trainingen vaak plaats in revalidatiecentra. Deze centra zijn niet altijd makkelijk bereikbaar, vooral voor mensen met mobiliteitsproblemen. Daarnaast zijn de trainingen niet voor iedereen effectief.

In het VR4eVR project gaan we onderzoeken hoe we de trainingen voor iedereen zo effectief mogelijk en toegankelijk kunnen maken. Dit doen we o.a. door virtual reality in te zetten om de training te kunnen verplaatsen van het revalidatiecentrum naar de mensen thuis en de trainingen op het individu af te stemmen.

Lees hier al onze publicaties

Inhoud onderzoek

Onze mensen