Com-in-Actie

  • Onderzoeksproject
Com in actie

Fysiotherapeuten vinden het soms lastig op één lijn te komen met een patiënt. Soms lijkt de patiënt je te begrijpen maar krijg je toch een onverwachte reactie. Het project Com-In-Actie ontwikkelt communicatiemiddelen en strategieën met als doel de communicatie te stimuleren tussen fysiotherapeuten en cliënten.

Een derde van de Nederlanders heeft moeite met gezondheidsbegrip
Patiënten met chronische klachten vinden het lastig de eigen gedachten over klachten over te brengen aan de fysiotherapeut. Als de cliënt daarnaast ook moeite heeft met het begrijpen van de vragen en informatie van de fysiotherapeut kan dat leiden tot het gevoel niet begrepen te worden. Mocht de fysiotherapeut deze miscommunicatie niet herkennen kan dit leiden tot een onvolledig biopsychosociaal beeld van de cliënt, onvrede over de communicatie en de keuze van de behandeling. Deze miscommunicatie is ten nadele van het opbouwen van de relatie met de fysiotherapeut en daarmee het behandelresultaat.  


Aanmelden voor trainingen voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten
We bieden trainingen aan op drie hogescholen in Groningen, Utrecht en Leiden. De data zijn nog niet definitief. Zie hieronder meer informatie over de trainingen. Heb je interesse in de training, stuur dan een mail naar Sandra Jorna-Lakke via [email protected]

Doelstelling
Com-In-Actie ontwikkelt communicatiemiddelen en strategieën met als doel de communicatie te stimuleren tussen fysiotherapeuten en cliënten met chronische aandoeningen die goed begrepen willen worden door de fysiotherapeut.

Expertise bundelen
Com-In-Actie wordt nationaal uitgevoerd met fysiotherapiepraktijken verdeeld over Nederland, kenniscentra en stakeholders binnen een projectkerngroep die gevormd wordt door Hogeschool Utrecht, Hogeschool Leiden en NHL Stenden Hogeschool.

Com-in-Actie richt zich op:

  • mensen met chronische klachten;
  • de fysiotherapeut met andere gezondheidsvaardigheden dan de cliënt;
  • eerste lijns fysiotherapiepraktijken;
  • oudere cliënten;
  • eerste consult;
  • design based research.

Onze partners
Cliënten met chronische klachten, fysiotherapeuten, beleidsmakers, docenten, studenten, allianties of stichtingen die zich bezighouden met gezondheidsvaardigheden. Ontwerpers. Samen kunnen we innovatieve communicatiemiddelen ontwerpen of aanpassen naar de fysiotherapiepraktijk en implementeren in het onderwijs en de fysiotherapiepraktijk.

Training fysiotherapeuten en oefentherapeuten 

We bieden een training aan speciaal voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten om kennis te maken met beperkte gezondheidsvaardigheden bij hun cliënten. Hiervoor hebben we middelen ontwikkeld die kunnen worden gebruikt voor een eerste consult. De middelen worden tijdens de training uitgereikt en er is dan ook de gelegenheid voor de deelnemers om zich het gebruik van deze middelen eigen te maken. Deze training kan je eerste stap zijn om een ander gesprek met je client te voeren tijdens een eerste consult. In-company training is ook mogelijk. 

Doel van de training
Het doel van de training is dat het gesprek over de hulpvraag en het behandelplan helderder wordt voor zowel de therapeut als de patiënt. Door een goede afstemming verbetert het resultaat van de behandeling en vermindert de werkstress van de therapeut. De training is kort en krachtig:

  • De mobiele leerapp 'Voor de training';
  • Twee trainingsavonden; 
  • De mobiele leerapp 'Na de training'.

Deze scholing is bij het KNGFen de SKF geaccrediteerd met 12 punten. 

Mobiele leerapp
Neem alvast een sneak preview in de mobiele leerapp-omgeving, waar je in je eigen tempo en wanneer je maar wilt, delen van de leerapp kunt volgen.

Signalen
Mensen die je lijken te begrijpen maar je informatie anders interpreteren kunnen beperkt gezondheidsvaardig zijn. Fysiotherapeuten vinden het soms lastig om dit te herkennen en het gesprek daarop aan te passen. Wellicht herken je deze signalen.

Tips
De training is samen met fysiotherapeuten en patiënten ontworpen en volledig afgestemd op het fysiotherapeutische diagnostische proces. Mocht je nu alvast een aantal algemene tips willen die voor iedereen in de zorg gelden, we hebben er hier een aantal voor je samengevoegd.

Werkblad Samen beginnen
Klik hier voor een handzaam werkblad Samen beginnen. 
Dit werkblad kan je gebruiken tijdens het eerste consult en volgt het diagnostisch proces van de fysiotherapeut. Het wordt afgedrukt op A3. Je leert in de training het werkblad te gebruiken.

Aanvullende materialen
Mocht je aanvullende materialen nodig hebben, klik dan hier voor een lege praatkaart die je kunt vullen met uitleg over een bepaald gezondheidsprobleem (op B1 niveau) óf klik hier voor een lege consultkaart die je kunt vullen met bepaalde behandelingen waarvan je de opties met de cliënt wilt bespreken. De laatste twee worden afgedrukt op A5.

Betrokkenen

Interessegebieden

  • Gezondheid en Sport