Drie dappere vrouwen deelden hun indrukwekkende verhalen tijdens Horen, Zien, Zwijgen...Nee!
- Nieuws
Muissstil was het in de Marie Kamphuisborg, Academie voor Sociale Studies op 6 februari toen drie moedige vrouwen, moeder Janneke en haar dochters Marieke en Stèphanie hun indrukwekkende verhalen vertelden, elk vanuit eigen perspectief, over welke impact huiselijk geweld en seksueel misbruik binnen het gezin kan hebben.
Aan 120 deelnemers/belangstellenden lieten de vrouwen horen en zien hoe het was en is om te leven met en op te groeien in een gezin waar huiselijk geweld en seksueel misbruik plaatsvond. Hoe complex deze problematiek is en thema's als schuld; schaamte; loyaliteit; eenzaamheid; geheimhouding; zwijgen een grote rol (kunnen) spelen.
Janneke, Marieke en Stèphanie deelden hun ervaringen met het niet gezien of gehoord voelen door omstanders/professionals die zich mogelijk (en begrijpelijk) veelal handelingsverlegen kunnen voelen om er naar te (durven) vragen.
Tijdens het nagesprek kwam vooral tot uiting hoe fijn het zou zijn als we allemaal wat alerter zouden kunnen zijn op mogelijke signalen van huiselijk geweld/seksueel misbruik, signalen kunnen herkennen en het lef hebben om als omstander/ professional jouw vermoedens bespreekbaar te kunnen maken. Hoe belangrijk dat we onze studenten leren signaleren bij een vermoeden van huiselijk geweld/seksueel misbruik (sociale onveiligheid), leren handelen, leren hoe je de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in kunt zetten, leren hoe je vermoedens van onveiligheid bespreekbaar kan maken, leren hoe je via de interventie Vlaggensysteem seksueel grensoverschrijdend gedrag kunt herkennen en bespreekbaar kunt maken en "een gezonde seksuele levensloop" (her)kent, hen kennis laten maken met ervaringsdeskundigen, met elkaar te bespreken hoe belangrijk samenwerking en afstemming is bij deze complexe problematiek en dat je weet waar je advies en ondersteuning kan krijgen (ook over hoe het gesprek aan te gaan over jouw vermoedens) als (aankomend) professional.
Lector Integrale Aanpak Kindermishandeling
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?