Digitalisering in Groningen en OstFriesland in kaart gebracht

  • Nieuws
IT Mapping

Hoe digitaal zijn Groningen en OstFriesland (Duitsland)? Waar liggen de kansen en uitdagingen? Het IT-Mapping-project onderzocht de stand van digitalisering in deze grensregio’s en biedt waardevolle inzichten voor de toekomst.

Onderzoek naar digitalisering over de grens

Van december 2023 tot december 2024 werkten onderzoekers uit Nederland en Duitsland samen aan het IT-Mapping-project. Dit initiatief bracht in kaart hoe ver digitalisering is gevorderd in de regio’s Groningen (Nederland) en OstFriesland (Duitsland). Het project werd geleid door Digital Hub Ostfriesland, de Hochschule Emden/Leer, de Hanze en de Rijksuniversiteit Groningen, en mede mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Duitsland-Nederland.
 

Wat werd onderzocht?

Het onderzoek richtte zich op drie belangrijke vragen:

  • Hoe goed is de digitale infrastructuur in deze regio’s?
  • Welke digitale vaardigheden hebben werknemers?
  • Hoe groot is het innovatiepotentieel?

Door middel van data-analyse, interviews en AI-technologie werden meer dan 97.000 bedrijven onderzocht. Ook werkten onderzoekers samen met universiteiten, bedrijven en digitale hubs om sterke en zwakke punten in kaart te brengen en kansen te identificeren. Vanuit de Hanze werd de onderzoeksgroep geleid door Diederich Bakker, lector International Business, en Rix Groenboom, lector New Business & ICT.
 

Belangrijkste resultaten

De resultaten laten duidelijke verschillen zien tussen de twee regio’s:

  • Groningen heeft een sterke ICT-arbeidsmarkt, veel digitale hubs en een snelle adoptie van AI en big data.
  • Ostfriesland heeft een groeiend innovatie-ecosysteem, maar kampt met uitdagingen zoals een tekort aan IT-specialisten, minder opleidingsprogramma’s en een zwakkere breedbandverbinding in landelijke gebieden.
     

Digitale en economische groei in de regio

Het project toont aan dat er volop mogelijkheden zijn om samen te werken op het gebied van digitale ontwikkeling. Denk aan:

  • Meer digitale opleidingsprogramma’s om het tekort aan IT-specialisten aan te pakken.
  • Samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen om de digitale vaardigheden van werknemers te verbeteren.
  • Investeringen in betere digitale infrastructuur, vooral in landelijke gebieden.

De focus voor de toekomst ligt op grensoverschrijdende samenwerking en training in nieuwe technologieën. Op deze manier bouwen we aan een sterker innovatie-ecosysteem en stimuleren we een langdurige digitale en economische groei in de regio.

Onderzoeksrapport

Wil je meer weten? Lees het volledige rapport! 

Eindrapport IT-Mapping (Nederlands)

Eindrapport IT-Mapping (Duits)