'Digitale transformatie is meer dan alleen nieuwe technologie'
- Nieuws
De Hanze organiseerde op 16 januari een afstudeersymposium van de masteropleiding Digitale Technologie, waar experts en studenten hun inzichten deelden over digitale transformatie in verschillende sectoren. Het symposium liet zien hoe technologische innovaties kunnen bijdragen aan het oplossen van actuele uitdagingen in het bedrijfsleven, de zorgsector, bij overheidsinstanties en in het onderwijs.
Tekst: Roos Fopma
"Digitale transformatie is meer dan alleen het ontwikkelen van nieuwe technologie," benadrukte Annemarie Hannink, lid van het College van Bestuur van de Hanze. "Mensen moeten ermee kunnen werken en het kunnen implementeren. Dit is een taai vraagstuk dat ook een transformatie van organisaties en bedrijfsprocessen vereist."
Dr. Freek Lapré, executive professor van de Master Health Administration, schetste in zijn keynote hoe urgent digitale transformatie in de zorgsector is geworden. "De zorg is een zorg geworden," stelde hij, en illustreerde dit met een voorbeeld uit de praktijk: als een patiënt met de ambulance bij de spoedeisende hulp binnenkomt, moeten papieren dossiers nog worden ingescand, moet digitale informatie van de ambulancedienst handmatig worden overgetypt, en vindt de overdracht nog steeds mondeling plaats - er is ruimte voor verbetering in de huidige digitale zorgsystemen.
Lapré identificeerde zes kernuitdagingen binnen deze transformatie: verouderde ICT-infrastructuur, cybersecurity-risico's, weerstand tegen verandering, privacyvraagstukken, hoge investeringskosten en digitale vaardigheden van medewerkers. Tegelijkertijd benadrukte hij dat er grote kansen liggen in het slim toepassen van nieuwe technologieën. Artificial Intelligence (AI) kan bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren van diagnostiek, terwijl andere innovaties de administratieve last kunnen verminderen. Het doel is volgens Lapré om met digitale oplossingen meer efficiëntie en effectiviteit in de zorgprocessen te realiseren, zonder daarbij het menselijke aspect uit het oog te verliezen.
Drie masterstudenten van de master Digitale Technologie presenteerden vervolgens hun afstudeeronderzoeken. Jestin Wegert onderzocht bij de RDW hoe Robotic Process Automation (RPA) repetitieve taken kan overnemen, zoals het omwisselen van rijbewijzen - een proces dat nu veel handmatig werk vereist. "Zie het niet als bedreiging maar als hulpmiddel om meer plezier uit je werk te halen doordat je de ‘saaie’ taken niet hoeft te doen," aldus Jestin. Zijn duurzaam implementatieadvies biedt de RDW een routekaart om RPA succesvol in te voeren.
Jarin van der Kooi werkte samen met start-up Talent Tree aan het doorontwikkelen van hun app voor zelf-regulerend leren van middelbaar naar hoger onderwijs. Hij ontwikkelde een innovatief dashboard dat de zelfregulatie van HBO-studenten versterkt en docenten ondersteunt in hun coaching. "Het belangrijkste is dat we kijken naar de behoeftes van gebruikers, niet technologie om de technologie," benadrukte Jarin. Hij ziet kansen om de app in de toekomst verder te versterken met meer technologieën zoals kunstmatige intelligentie of gamification.
Curtis Bänffer presenteerde zijn onderzoek naar duurzame logistiek bij grafisch kartonfabriek ESKA. Hij ontwikkelde een systeem voor het meten en rapporteren van CO2-uitstoot in de supply chain, inspelend op de nieuwe CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive: een nieuwe Europese regelgeving die grote bedrijven verplicht te rapporteren over hun impact op duurzaamheid, milieu en sociale verantwoordelijkheid). Zijn onderzoek resulteerde in een dashboard waarmee het bedrijf strategische beslissingen kan maken over emissiereductie.
Het symposium onderstreepte de brede impact van digitale transformatie in de regio. "We hebben hier misschien geen ASML, maar wel andere hele mooie bedrijven die werken aan digitale innovatie," concludeerde Rix Groenboom, lector New Business & ICT; één van de leeropdrachten van het lectoraat Digitale Transformatie. "Of het nu gaat om het MKB, de zorg, de industrie of de overheid, we willen voor langere tijd kennispartner zijn in deze transformatie."
De masteropleiding Digitale Technologie is zowel toegankelijk voor pas afgestudeerde bachelor studenten als professionals die zich willen doorontwikkelen op het gebied van digitale transformatie.
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?